Kusovac vodi Tivat, Maslovar i Janović odlaze

Predsjednik SO traži razrješenje dva potpredsjednika nakon ostavke Matijevićeve
95 pregleda 12 komentar(a)
SO Tivat, Foto: Siniša Luković
SO Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 06.07.2018. 05:07h

Potpredsjednik opštine Tivat Siniša Kusovac ostaće na toj dužnosti i nakon prestanka mandata gradonačelnice Snežane Matijević, dok će potpredsjednici opštine Dejan Maslovar i Ilija Janović biti razriješeni dužnosti. To se može zaključiti na osnovu dnevnog reda sjednice lokalnog parlamenta, koja je zakazana za 11. jul, na kojoj će odbornici prvo konstatovati prestanak mandata Matijevićeve, a odmah zatim i prestanak mandata potpredsjednika Maslovara iz Socijademokrata (SD) i Janovića iz Hrvatske građanske inicijative (HGI). Iako je šef tivatskog parlamenta Ivan Novosel u obrazloženju odluke naglasio da mandati Maslovara i Janovića “prestaju po sili zakona jer mandat potpredsjednika traje koliko i mandat predsjednika opštine”, u dnevnom redu nema odluke o prestanku mandata potpredsjedniku Kusovcu iz Demokratske partije socialista (DPS). Nakon konstatacije prestanka mandata Matijevićeve i dva potpredsjednika, odbornici će glasti o “predlogu odluke o davanju ovlašćenja potpredsjedniku Opštine”, kojom se potpredsjednik Kusovac ovlašćuje da preuzme funkciju predsjednika opštine, do izbora novog gradonačelnika. Zakonski rok za izbor novog gradonačelnika je najkasnije 30 dana nakon razrješenja prethodnog.

Predlagač odluke je odbornički klub DPS-a, koji u SO Tivat sa 17 odbornika ima natpolovičnu većinu. Potpredsjednička mjesta u Opštini jedina su funkcionerska mjesta u tivatskoj upravi koja je DPS prije dvije godine dala koalicionim partnerima. Iz HGI i SD nisu željeli zvanično da komentarišu predlog DPS-a, ali su u neformalnim razgovorima kazali da je nepojmljivo što se razrješavaju samo dva potpredsjednika. Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, prepuštanje izvršne vlasti Kusovcu je priprema za “sječu” nekih kadrova DPS-a u Opštini koji su označeni kao “previše bliski Matijevićevoj i nedovoljno lojalni partiji”.

Nakon što je tivatski DPS, na čijem je čelu Kusovac, tražio razriješenje Matijevićeve zbog “neispunjavanja izbornog programa”, ona je podnijela ostavku navodeći da ostaje “privržena partiji”. Odlazeća predsjednica opštine je pretodno odbila da potpiše dokument kojim bi “Porto Montenegru” bilo otpisano 5,6 miliona duga za komunalije, navodeći da se radi o nelegalnoj odluci.

U opoziciju su osudili odluku Matijevićeve da podnese ostavku i ne saopšti prave razloge zbog kojih je tivatski DPS inicirao njenu smjenu.

“Izvjesno je da ko god bude novi kandidat za gradonačelnika DPS-a i političkih satelita, nije ništa drugo nego pion antitivatske i antibokeške podgoričke vlasti. Njegov jedini zadatak biće da u što je moguće kraćem roku završi sve prljave poslove nalogodavaca. Izbori su sve bliži, a iskustvo ih uči da je narod uvijek bio kratke pameti”, saopštili su iz Bokeškog foruma, ocjenujući da je Matijevićeva smijenjena zbog odbijanja da potpiše otpis dugova Porto Montenegru.

“Jasno je da Matijevićeva ne želi da završi u Spužu, kao neki drugi DPS gradonačelnici i funkcioneri koji su krali i za sebe i za partiju. Sasvim je dovoljan broj odbornika DPS-a koji će u Skupštini glasati za bilo koga na tom mjestu, koliko god ih to koštalo, jer ne smiju da se suprostave volji partije i svog vječitog gospodara Mila Đukanovića”, ocijenio je predsjednik tivatskog odbora DSS-a Dejan Risančić.

Bonus video: