Lideri partija neće da pričaju o svom povlačenju

“Promjene u autoritarnom društvu mogu da iznesu samo oni koji imaju demokratsku praksu i žive ono što propovijedaju”, ocijenio je programski direktor GA Boris Raonić
9382 pregleda 47 komentar(a)
Bez odgovora na pitanje jesu li zaslužili povjerenje koje su im dali birači: Krivokapić, Đukanović i Brajović, Foto: Boris Pejović
Bez odgovora na pitanje jesu li zaslužili povjerenje koje su im dali birači: Krivokapić, Đukanović i Brajović, Foto: Boris Pejović

Lideri partija u Crnoj Gori izbjegavaju da odgovore na pitanja da li su zaslužili povjerenje koje su im dali birači i jesu li spremni da se povuku sa čelne pozicije tokom ove godine.

Na pitanja “Vijesti”, koja su im upućena dva puta u toku proteklih mjesec i po dana, nijesu odgovorili predsjednici Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović, Socijaldemokrata (SD) Ivan Brajović, Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić, Demokratske Crne GoreAleksa Bečić, Nove srpske demokratije (NOVA) Andrija Mandić, Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević,Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević i Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković.

Programski direktor Građanske alijanse (GA) Boris Raonić, ocijenio je da promjene u autoritarnom društvu mogu da iznesu samo oni koji imaju demokratsku praksu i žive ono sto propovijedaju.

U malom društvu kakvo je crnogorsko, kazao je Raonić, veoma jasno se uočava neiskrenost u ponašanju, naspram onoga za šta se u partijama zalažu, te zato, “između ostalog, brojne partije trpe konstantne neuspjehe”.

“Emancipatorske procese mogu da iznesu ljudi koji su spremni da pričaju i o svojoj odgovornosti, a svaki mali ‘firer’ u svojoj partiji ili na nekom mikro nivou vlasti, traje prekratko i toga smo se nagledali u tri decenije našeg višepartijskog sistema”, ocijenio je Raonić.

Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, koji je jedini odgovorio na pitanja “Vijesti”, kazao je da do Kongresa GP URA, koji će se održati 2021.godine, njegov mandat ostaje na raspolaganju Glavnom odboru stranke.

“Na Kongresu će se svakako na ocjenu naći moj rad kao predsjednika stranke i to ne treba da bude nikakva neprijatna ili tabu tema”, kazao je Abazović, odgovarajući na pitanje da li je spreman da se povuče sa čelne pozicije tokom ove godine.

On je istakao da je GP URA pokazao crnogorskoj javnosti širok demokratski kapacitet i na prethodnom kongresu na kojem je bez ikakvih trvenja došlo do smjene na rukovodećim mjestima u stranci:

“Nastavljamo da radimo predano, a vrijeme će najbolje pokazati sve ono šta smo uradili i vrijedi li sve ono za šta se borimo svakim danom”.

“Kao najvažnije istakao bih objavljivanje snimaka torture policije u Ulcinju, nakon čega su uslijedile i smjene u ulcinjskoj policiji, zatim ukidanje obaveznog članstva u Privrednoj komori od Ustavnog suda, za šta je inicijativu dao potpredsjednik GP URA Miloš Konatar. Omogućili smo i da se pitanje devastacije Tare internacionalizuje u Evropskom parlamentu kod naših partnera...”, kazao je Abazović.

Abazović je, odgovarajući na pitanje da li je zaslužio povjerenje koje su mu dali birači, kazao da u prethodnoj godini nijesu nijednim svojim potezom iznevjerili građane i birače, već da su oduvijek bili principijelni i privrženi svojim bazičnim politikama.

“Između ostalog, potvrdu toga dali su nam građani na lokalnim izborima na kojima smo sa koalicionim partnerima ostvarili sjajan rezultat a ništa manje dobar i u onim gradovima gdje smo nastupili samostalno. Na Cetinju i u Ulcinju smo najjača opoziciona snaga u parlamentu”, istakao je Abazović.

Dritan AbazovićDo kongresa 2021. mandat mu ostaje na raspolaganju Glavnom odboru stranke: Abazović

Odgovarajući na pitanje da li je partija, čiji je lider u 2018. godini uradila nešto od čega građani-njihovi birači imaju koristi, Abazović je kazao da je GP URA u prethodnoj godini uradila mnoštvo stvari koje sa ponosom ističu:

“Građanima smo ponudili čistu, nekompromitovanu proevropsku i modernu politiku posredstvom koalicije “Za 21. vijek”. Zajedno sa našim koalicionim partnerima ostvarili smo mnoštvo kontakata sa inostranim partnerima, dobili potvrdu naše politike sa briselskih adresa, bili pravi promoteri Crne Gore na međunarodnom planu”.

Abazović: Jedina smo partija koja sprovodi princip depolitizacije u javnoj upravi

Kadrovi URA u opštinama u kojima je opozicija na vlasti pokazali su, kako je ocijenio Abazović, govoreći o postignutom u prošloj godini, da su stručni i sposobni da zajedno sa lokalnim partnerima uspješno upravljaju lokalnim samoupravama:

“Izdvojili bismo formiranje Građanskog biroa u Budvi koji predstavlja efikasan servis za građane i modernu upravu. U Kotoru bismo izdvojili ulaganja u kulturu, koja su skoro dvaput veća nego u periodu vladavine DPS-a i investicione projekte značajne za razvoj opštine”.

On je kazao da su “jedina politička partija koja sprovodi princip depolitizacije javne uprave, pa tako dvije izvršne funkcije u Kotoru obavljaju profesionalne nestranačke ličnosti”.

Bonus video: