Marković: Nema mjesta protestima povodom rada Vlade

Predsjednik Vlade danas je na premijerskom satu odgovarao na pitanja poslanika iz vladajuće većine
10988 pregleda 69 komentar(a)
Marković u Skupštini, Foto: Gov.me
Marković u Skupštini, Foto: Gov.me
Ažurirano: 20.03.2019. 13:35h

Premijer Duško Marković ocijenio je da su crnogorske institucije sposobne i spremne da zaštite ustavno-pravni poredak Crne Gore u bilo kojem trenutku i u bilo kojim okolnostima.

On je kazao da je siguran da nema opasnosti po državu i njen politički sistem, "iako se može sumnjati u političku pozadinu i slutiti druge namjere i ambicije organizatora građanskih protesta".

"Naša zemlja danas nije Crna Gora iz 1918. niti iz 1998. godine. To su bile drugačije istorijske okolnosti...", kazao je Marković, odgovarajući na poslaničko pitanje Andrije Popovića iz Liberalne partije.

Popović je pitao premijera da li su državne institucije spremne da zaštite ustavni i pravni poredak Crne Gore u slučaju eventualne radikalizacije građanskih protesta. Upozorio je da su u Crnoj Gori protesti uglavnom prerastali u nasilne demonstracije, koje su vodile destabilizaciji države.

"Podsjećam na 1989. godinu i prevrat, i takozvanu Antibirokratsku revoluciju, proteste 1998. nakon izbora Mila Đukanovića za predsjednika Crne Gore, demonstracije 2008. nakon priznanja Kosova, kao i proteste Demokratskog fronta od 2015. do 2016. godine", upozorio je Popović.

Marković je kazao da želi da vjeruje da demonstranti ne žele rušiti več graditi, navodeći da „nećemo dozvoliti stvaranje atmosfere prevrata, jer takav ambijent može dovesti do neželjenih posljedica“.

On je ocijenio da su protesti demokratski i legitiman način ispoljavanja mišljenja i isticanja zahtjeva i da ih razumiju „posebno onda kada su motivisani željom za poboljšanjem standarda građana“.

Marković je kazao da mu rast ekonomije, nova radna mjesta, rekordi u turuzmu, poljoprivredi, revnomjeran regionalni razvoj, zamah u infrastrukturi, daju za pravo da ocijeni da nema mjesta protestima povodom rada Vlade.

Vlada je, kako je ocijenio, u prvoj godini implementacije besplatnog studiranja za tu namjenu izdvojila 1,5 miliona eura, a 16,5 miliona eura za liječenje naših građana na klinikama u inostranstvu tokom 2017. i 2018.

Razlozi za optimizam, a ne za proteste su, kako je istakao, i redovnost isplate socijalnih davanja, plata, penzija i 180 miliona više naplaćenih poreskih prihoda u protekloj godini.

Marković je kazao da zahtjevi demonstranata za ostavkama nijesu utemeljeni, jer Vlada ima podršku u parlamentu:

„Politički subjekti koji pribjegavaju korišćenju portesta zarad ostvarivanja svojih političkih ciljeva, treba da se prisjete da su od istih tih građana izabrani da budu u parlamentu...“

Premijer je istakao da najveći dio građana koji traže ostavke nijesu davali podršku politikama koje su konstituisale Vladu, već nekoj drugoj politici koja treba da bude predstavljena u Skupštini.

„Zbog toga ih pozivam da u Skupštini pokrenu inicijativu za provjeru rada Vlade, a kao zamjenik predsjednika DPS-a spreman sam da zatražim da poslanici naše stranke podrže takvu inicijativu“, rekao je premijer.

On je podsjetio da je predsjednik DPS-a tri puta pozivao organizatore protesta na razgovor po svim pitanjima i da još nije dobio odgovor.

Marković je pozvao lidere parlamentarne opozicije na dijalog sa Vladom u okviru parlamenta o svim važnim pitanjima za Crnu Goru.

„Tu smo da razgovaramo. O ucjenama i modelu „uzmi ili ostavi“ nema priče u Crnoj Gori“, poručio je Marković.

On je kazao da se tehnička ni Vlada izbornog povjerenja ne može formirati bez vladajuće koalicije:

„Oni se dogovaraju između sebe. Ali dobro, na kraju će doći kod nas“.

Marković je odgovarajući na pitanje poslanika Mihaila Anđušića kazao da zbog promjena u policijskoj strukturi "danas vidimo rezultate".

"Policija je dobila novi menadžment jer sam smatrao da je moramo jačati i unijeti novu kadrovsku energiju – da snažnije odgovorimo narastajućim ambicijama kriminalnih organizacija", kazao je Marković.

"Kriminalci nijesu sigurni u Crnoj Gori i na našim ulicama nema komfora za njih i njihove aktivnosti. Nema stajanja, nema uzmicanja. Neće biti finansijskih i materijalnih ograničenja da ojačamo crnogorsku policiju kako bi organizovani kriminal protjerali iz naše države", poručio je Marković.

Marković je govoreći o autoputu Bar - Boljare istakao da su danas prvi kilometri već formirani na terenu, po njima se prolazi, mostovi povezuju klisure, a probijeni tuneli su planine i brda pretvorili u cestu.

"Nije dodatni trošak za autoput 134 miliona eura, niti ćemo platiti ijedan euro preko ugovorom predviđene sume, niti će država biti oštećena za ijedan cent", kazao Marković.

On je, odgovarajući na pitanje poslanika Bošnjačke stranke (BS), Ervina Ibrahimovića o cijeni gradnje dionice autoputa i naknadnih radova, kazao da je ugovorom predviđena suma od deset odsto za naknade i nepredviđene radove, što iznosi 81 milion eura.

„To su sredstva iz kojih će se isplatiti gradnja prve faze radova na Smokovcu, izgradnja sistema za vodosnabdijevanje i napajanje električnom energijom“, saopštio je Marković.

On je podsjetio da su sredstva za finansiranje prve dionice autoputa, odnosno za anuitetnu otplatu kredita obezbijeđena, usljed bolje naplate poreza.

„Od samih rokova važniji aspekt izvjesnosti. Tokom naredne godine pustićemo u saobraćaj autoput od Podgorice do Mateševa“, rekao je Marković.

On je saopštio da će prva i druga dionica koštati manje od 1,3 milijarde eura.

Bonus video: