Marković: "Vijesti" daju dosta prostora protestima, zanemarena aktuelna društvena, politička i ekonomska realnost

“Ne kritikujem vas zbog toga. Registrujem vašu snažnu zainteresovanost da protesti dobiju na značaju, da dobiju na nekom sadržaju koji govori o lošem stanju u društvu zbog čega su potrebne hitne promjene bez izbora. Nećete valjda misliti da se mi slažemo sa tim. Da li se vaša uređivačka politika slaže sa tim? Iz onoga što govorite, kada pišete, rekao bih da”, tvrdi Marković
13976 pregleda 44 komentar(a)
Marković, Foto: Savo Prelević
Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.03.2019. 15:26h

Premijer Duško Marković kazao da nijesu tačni navodi da je Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) prisluškivala ambasadu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori. Odbjegli biznismen Duško Knežević kazao je da su "ljudi koji su bili zaduženi za prisluškivanje američke ambasade u Podgorici spremni da to iznesu u javnost", ističući da je zbog prisluškivanja kasnije došlo do kadrovskih uslovljavanja u ANB-u. Marković je kazao da to prvi put čuje.

“Prvi put čujem da je tada bio skandal veliki. Kao što znate crnogorska vlada I država ima snažno partnerstvo sa SAD sveukupnu. Znao bih da se to desilo i da je crnogorska Agencija prisluškivala američku ambasadu. Pa to je dječija priča. Smjene u Agenciji su došle u vrijeme preuzimanja Vlade od strane Igora Lukšića koji je želio da izvrši kadrovske promjene u bezbjednosnom sektoru u cjelini. To je njegovo pravo”, kazao je Marković novinarima u Skupštini.

Na pitanje slaže li se sa tvrdnjama predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da “Vijesti” i dio civilnog sektora “kao tradicionalni centri desrtrukcije stoje iza protesta”, Marković je rekao da bi bilo neukusuno tražiti od Đukanovića argumentaciju.

“On je to rekao javno i mislim da je to uradio korektno na javnoj sceni i renomiranom mjestu. To treba vas u "Vijestima" da ohrabri da nema skrivene agende i skrivene kampanje nego javno saopšteni stavovi”, kazao je Marković.

Na pitanje da li on smatra da “Vijesti” stoje iza protesta, Marković je rekao da o tome nije razmišljao, ali da primjećuje da im se daje puno prostora i da je zanemarena aktuelna društvena, politička i ekonomska realnost.

“Ne kritikujem vas zbog toga. Registrujem vašu snažnu zainteresovanost da protesti dobiju na značaju, da dobiju na nekom sadržaju koji govori o lošem stanju u društvu zbog čega su potrebne hitne promjene bez izbora. Nećete valjda misliti da se mi slažemo sa tim. Da li se vaša uređivačka politika slaže sa tim? Iz onoga što govorite, kada pišete, rekao bih da”, tvrdi Marković.

Na pitanje da li će Vlada povući predlog Zakona o tajnosti podataka, zbog primjedbi javnosti, Marković je pitao novinarku “da li u Crnoj Gori ima išta tajno”.

“Ja mislim da nema. Evo istraživački centri “Vijesti” dronovima nam ulaze u spavaće sobe i dvorišta. Nema ništa tajno. Šalu na stranu, registrovao sam snažan prigovor. Taj zakon će sada biti u parlamentarnom odboru i mogu da vas uvjerim da nećemo ići sa usvajanjem zakona dok ne razjasnimo savi prigovor i svaku činjenicu na kojoj se takav prigovor oslanja. Ako se zaista pokaže da su prigovori osnovani zakon ćemo vratiti u ponovnu proceduru i raditi ga ispočetka”, rekao je on.

Bonus video: