Matijevićeva neće da podnese ostavku

Naredna sjednica SO Tivat održaće se najkasnije do 15. jula, a na jučerašnjem međustranačkom sastanku u kabinetu predsjednika lokalnog parlamenta Ivana Novosela niko nije zvanično predložio da se u dnevni red unese i rasprava o nepovjerenju gradonačelnici
187 pregleda 52 komentar(a)
SO Tivat, Snežana Matijević, Foto: Siniša Luković
SO Tivat, Snežana Matijević, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 27.06.2018. 05:29h

Predsjednica Opštine Tivat Snežana Matijević kazala je da neće podnijeti ostavku na tu funkciju, zbog čega će za njeno razrješenje morati da glasaju odbornici Demokratske partije socijalista (DPS) u lokalnom parlamentu. Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti”, neizvjesno je hoće li čitav odbornički klub glasati za predlog opštinskog odbora DPS-a da se Matijevićeva smijeni. Tivatski odbor DPS-a je u ponedjeljak, većinom glasova, donio odluku da se gradonačelnica smijeni zbog, kako tvrde, lošeg rada lokalne uprave i lošeg ostvarenja kapitalnih investicija koje su bile okosnica programa DPS-a za lokalne izvore u aprilu 2016. godine. DPS sa Socijaldemkratama i Hrvatskom građanskom inicijativom (HGI) ima 23 od 32 odbornika u lokalnom parlamentu. Matijevićeva juče nije željela da komentariše odluku tivatskog DPS-a.

“Ostavku neću podnositi a sve što imam i što sam već rekla sinoć na sjednici opštinskog odbora, reći ću javno na sjednici parlamenta kada se bude raspravljalo o mom povjerenju”, kazala je Matijevićeva “Vijestima”.

Naredna sjednica SO Tivat održaće se najkasnije do 15. jula, a na jučerašnjem međustranačkom sastanku u kabinetu predsjednika lokalnog parlamenta Ivana Novosela niko nije zvanično predložio da se u dnevni red unese i rasprava o nepovjerenju gradonačelnici. Iz tivatskog DPS-a je novinarima nagovješteno da će glasanje o gradonačelnici predložiti Novoselu prije slanja poziva za sjednicu odbornicima. Sa svojih 17 odbornika DPS ima natpolovičnu većinu i bez glasova koalicionih partnera SD i HGI. Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti”, neizvjesno je da li predsjednik tivatskog DPS-a i potpredsjednik Opštine Siniša Kusovac kontroliše sve odbornike vladajuće partije.

“Postoji mala šansa da se nekolicina odbornika koje je Matijevićeva zadužila potavljajući ih na pozicije ili zapošljavajući ih u lokalnoj upravi i njenim preduzećima, ipak uzdrže od glasanja protiv gradonačelnice”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Čelnici tivatskih Socijaldemokrata i HGI Zdravko Mitrović i Ilija Janović juče nisu željeli detaljnije da komentarišu dešavanja u vrhu lokalne vlasti, navodeći da je rasplet na sjednici tivatskog DPS-a za njih “bio iznenađujući“ i da će “na partijskim organima donijeti odluku kako da glasaju”. U zahtjevu tivatskog DPS-a za smjenom gradonačelnice, između ostalog, navodi se da Matijevićeva nije obezbijedila sprovođenje strateškog plana razvoja opštine i drugih razvojnih planova i programa, kao ni strateških dokumenata od državnog značaja, niti je obezbijedila vršenje drugih poslova iz nadležnosti opštine utvrđenih zakonom, statutom i drugim propisima.

“Djelovanje i lični stavovi Snežane Matijević odstupaju od pravaca razvoja definisanih izbornim programom DPS-a i usporavaju dinamičke procese razvoja Opštine”, navodi se u saopštenju DPS-a.

Poznavaoci prilika tvrde da je pravi razlog smjene Matijevićke njeno odbijanje da prihvati nalog stranačkog lidera Mila Đukanovića da potpiše ugovor prema kome bi Opština Tivat oprostila Porto Montenegru 5,6 miliona eura potraživanja na ime neplaćenih komunalija. Matijevićeva je tvrdila da je taj posao nelegalan i da bi je potpisivanje ugovora i nanošenje milionske štete gradu “sigurno odvelo iza rešetaka”. Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti”, na sjednici opštinskog odbora koordinatori Predsjedništva za Tivat Predrag Nenezić i Goran Jevrić su Matijevićevoj zamjerili i zbog “prevelike bliskosti sa opozicijom i postavljanja kadrova koji nisu prepoznatljivi aktivisti DPS-a”.

Opoziciji očekivan raskol u DPS-u

U tivatskoj opoziciji tvrde da je inicijativa za smjenu Matijevićeve potvrda raskola u lokalnom DPS-u. Dok u SDP-u navode da je inicijatiova očekivana nakon odbijanja Matijevićeve da oprosti dugovanja opštini, u Bokeškom forumu smatraju da je zahtjev za smjenom “skrivanje pod tepih svih mutnih radnji koje su se u Tivtu dešavale”. Miomir Abović iz Tivatske akcije tvrdi da Matijevićeva “već izvjesno vrijeme više nije u milosti Đukanovića”.

“Za jednog visokog funkcionera DPS-a, ono što je Matijević do sada uradila, primjer je hrabrosti koja je nezamisliva za većinu članova te partije. Kako će se to reflektovati na njenu političku i budućnost uopšte, ostaje da se vidi. Đukanović, kao i svaki diktator, ne voli ljude koji mu se na bilo koji način suprotstave. Pogotovo ako su članovi njegove partije”, kazao je Abović.

Bonus video: