Opozicija: Kusovac stalno ima problema da govori istinu

Uprkos kritikama, izvještaj je na kraju usvojen ghlasovima DPS-SD-HGI većine
2598 pregleda 0 komentar(a)
Sa današnje sjednice, Foto: Siniša Luković
Sa današnje sjednice, Foto: Siniša Luković

Izvještaj gradonačelnika Tivta dr Siniše Kusovca (DPS) o radu i ostvarivanju funkcija lokalne uprave u 2018. zapravo je izveštaj o neradu, lošem radu i razbacivanju novca Opštine – poručili su opozicioni odbornici u dvočasovnoj raspravi o ključnom dokumentu kojeg lokalnom parlamentu jednom godišnje podnosi izvršna vlast.

Uprkos kritikama, izvještaj je na kraju usvojen ghlasovima DPS-SD-HGI većine.

„Bez dileme, prošlu je godinu obilježilo opraštanje 5,6 miliona eura duga za komunalije Porto Montenegru bez ikakvog osnova, u situaciji kada grad nema novca da realizuje niz neophodnih infrastrukturnih projekata za sopstvene žitelje. Krtoljanima ne date 2 miliona eura za njihovu zemlju, a ovamo Porto častite sa 5,6 miliona. Bacili ste 300 hiljada eura za sudsku odštetu PAM-u jer niko iz ogromne administracije opštine, ne zna da pročita Zakon o autorskim pravima“, kazao je Andrija Petković (BF), dok je Dejan Risančić (DSS) podsjetio da su gradski čelnici lani priznali da je milionsko čašćenje Porta „politička, a ne pravna odluka“.

„Hvalite se tobožnjim uspjesima, a tri godine niste u stanju ni jednu rupu na magistrali na skretanju za Mariće da zakrpite o čemu vas upozoravaju i vaši odbornici“, poručio je lokalnoj DPS-SD-GI vlasti Risančić.

Sa sjednice

Darinka Kašćelan (SNP) kazala je da sa izuzetkom par projekata pokrenutih u zadnjem kvartalu, u 2018. nije završeno skoro ništa od onoga iz zvaničnih planova za tu godinu, ali da se Opština zato sebi potpuno nezasluženo, pokušala pribaviti zasluge za spriječavanje privatizacije jedine još preostale velike javne plaže u Tivtu- Ponte Seljanova, iako je to zasluga pritiska građana i NVO sektora koji su tim povod organizovali i proteste.

„Lungo mare Krašići, Belane, dva kružna troka,, Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama, Vatrogasni dom, saobraćajnica Seljanivo, uređenje Šoping centra, izmještanje dalekovoda Gradiošnica, ljetnja pozornica i sportski tereni u Donjoj Lastvi... Ništa od toga nije urađeno. O tome u izvještaju ništa, kao ni o čašćenju Porta sa 5,6 miliona eura našeg novca“, nabrojala je Kašćelan.

Budimir Cupara (AZT) zatražio je, ali ne i dobio jasno objašnjenje zašto se prošlogodišnji investicioni plan lokalne uprave od 11 miliona, realizovao sa samo 5,6 miliona. On je učinak Kusovca na realizaciji projekta Lukovića barake na koji već 11 godina čekaju radnici nekadašnjeg Atrsenala koji nemaju stanove, okarakterisao sa „nula“ i prozvao gradionačelnika da „niti kontroliše, niti može da poveća efikasnost i odgovornost glomaznog administrativnog aparata u Opštini od preko 160 zaposlenih“. On je žestoko kritikovao Kusovca zbog Lukovića baraka optužujući gradonačelnika da svjesno ne govori istinu i da mjesecima zavlači radnike Arsenala izbjegavajući da saopšti konačan stav Opštine o tom zajedničkom projektu sa Arsenalcima i Ministarstvom odbrane.

Ne dobivši konkretan odgovor zašto je sa prošle sjednice SO povukao već pripremljene odluke o sudskom poravnanju sa Krtoljanima za zemlju na Klačini, Mirko Kovačević je Kusovčevu načelnu tezu o neispunjenim formalno-pravnim uslovima znazvao „vrijeđnjeem zdravog razuma“ i naglasio da gradonačelnik konstantno ima problem da o mnogim aspketima upravljanja Opštinom „izgovori istinu“.

Kovačević

„Ne smijete da kažete da Opština nema para da plati Krtoljanima jer vam vaši šefovi iz Podgorice nisu na vrijeme signalizirali da sklonite skoro 2 miliona eura novca što su vam ostali blokirani u Atlas banci. Morate biti svjesni da se bliži kraj truleži u kojoj živimo 30 godina – gnjoj pljačke, krimimala i krvomutništva koji se kupi 30 godina moraće da izađe van i to vam mora biti jasno. Svi mi u Crnoj Gori balansiramo na tankoj žici sa vašim šefom Milom Đukanovićem, ali to ne može dugo trajati, a garantujem vam da on, kada ta ćžica pukne, neće biti u situaciji da pređe na drugu stranu. Zato dobro razmislite ostajete li uz njega jer ono što će Đukanović narednih mjeseci tražiti od vas da uradite, biće daleko, daleko gore od kriminalnih radnji u koje vas je već uključio, naredivpš vam da poklonite Portu 5,6 miliona eura tivatskog novca“, poručio je Kovačević vladajućoj koaliciji.

Kusovac: Realizovaćemo i više od 80% programa DPS kojeg smo realizovali krajem 2017.

Odgovarajući na Cuparine prozivke da se iz podataka koje je iznio u svom izvještaju kao gradonačelnik, jasno vidi da nije istinita njegova trvdnja kao šefa OO DPS Tivat da je lokalna vlast već do kraja 2017. realizovala preko 80% programa DPS sa lokalnih izbora aprila 2016, Kusovac je poručio da „narod ne bira krivo, već pravo.“

„Budite sigurni da će se doći do tih 80% i više od toga“, kazao je gradonačelnik istakavši da se trenutno u Tivtu realizuju projekti vrijedni skoro 5 miliona eura . On je odbacio prozivke opozicije i ponovio da je otpis duga Portu bio zakonit i da su se o tome „izjasnile institucije sistema“.

Nabrojio je desetak velikih projekata koje će započeti i u najvećoj mjeri završiti u ovoj- predizbornoj godini i podvukao da se Opština, a ne NVO sektor izborila da Ponta Seljanova ne bude pretvorena u privatnu plažu na koju će se naplaćivati ulaz.

„Mi smo pisali dopise nadležnima i argumentovano ih ubijedili da Ponta mora ostati takva kakva je sada, a ne NVO Bokobran, i zato zaboravite tu iluziju“, podvukao je Kusovac koga je u tom stavu podržao i Adrijan Vuksanović (HGI).

„Sekretarijat za uređenje prostora je efektnim, a ne frekventim medijskim nastupima i dobrim nastupima za stolom, a ne javnom galamom, dobio ono što nam je svima u interesu“, kazao je on.

Bonus video: