Ovako ste pričali i prije pucnja u Lakićevu

Pismo je, osim Đukanoviću, upućeno i evropskom komesaru Johanesu Hanu, kancelaru Austrije Sebastijanu Kurcu, ambasadorki SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke i šefu Delegacije Evropske unije u Podgorici Aivu Oravu
15127 pregleda 27 komentar(a)
Pismo upućeno i evropskom komesaru: Han i Đukanović, Foto: Boris Pejović
Pismo upućeno i evropskom komesaru: Han i Đukanović, Foto: Boris Pejović

Suvlasnici i inostrani partneri “Vijesti” Media Development Investment Found (MDIF) i Štiria Media International uputili su juče pismo predsjedniku države Milu Đukanoviću, u kome izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog jačanja neprijateljskog okruženja za nezavisne medije i posebno zbog najava da će tužiti nezavisni dnevnik “Vijesti”.

“Kako se rasprava između vas i predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića intenzivira, intenzivira se i kritikovanje medija koji to pitanje pokrivaju nezavisno, u provladinim medijima pojavio se veliki broj zapaljivih članaka koji nezavisne medijske kompanije i novinare opisuje kao “medijski mafiju”, što je fraza koju ste vi često koristili kako biste napali kritičare i oslikali ih kao protivnike državnih interesa, a što okruženje za rad nezavisnih medija čini opasnim, kao što se pokazalo prošle godine kada je sličan govor prethodio ranjavanju novinarke “Vijesti” Olivere Lakić.

Ovo su u otvorenom pismu Đukanoviću poručili suvlasnici “Vijesti”- izvršni direktor američkog MDIF-a Harlan Mandel i izvršni direktor Štiria Media International Klaus Švajghofer.

Oni su izrazili zabrinutost zbog najave tužbe: “Prošle sedmice ‘Vijesti’ su objavile intervju za Kneževićem u kojem on, između ostalog, tvrdi da postoji video koji podupire njegove optužbe na vaš račun, da vam je davao novac. Zabrinuti smo jer je vaš odgovor bio najava da namjeravate da podnesete tužbu zbog izvještavanja o pitanju koje je od javnog interesa. Preduzimanje ovih koraka vjerovatno će medijsko okruženje učiniti još više neprijateljskim i plašimo se da bi moglo voditi ka daljem nasilju”, naveli su Mandel i Švajghofer.

Oni Đukanovića podsjećaju da su postupci “Vijesti” dio legitimnog posla medija - uloge “psa čuvara”. “Podsjećamo vas da je Crna Gora ratifikovala Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i da su presude Evropskog suda za ljudska prava obavezujući presedani sa statusom pravne norme. Prema sudskoj praksi Evropskog suda političari moraju pokazati veći nivo tolerancije na kritiku, a još manja je zaštita od uvreda ili klevete visokorangiranih zvaničnika kakav je predsjednik države”, navode suvlasnici “Vijesti”. Evropski sud smatra da vrijednosti kao što su imidž i čast države, vlade ili vlasti (osim sudske) nisu legitimni ciljevi za ograničavanje slobode izražavanja, podsjećaju. “Pozivamo vas da povučete vaše planove o podnošenju tužbe i da se umjesto toga javno obavežete da ćete u potpunosti poštovati “Vijesti” i sve medije zbog njihove uloge u javnoj debati. Molimo vas da ohrabrite pluralističko okruženje za medije, a ne da ga potiskujete, i da da jasno stavite do znanja da je svako zastrašivanje nezavisnih novinara potpuno neprihvatljivo”, poručili su Mandel i Švajghofer.

Bonus video: