Partije pred izbore u nedjelju Tuzane obasipaju obećanjima

Izbori u najmlađoj, odnedavno samostalnoj Opštini u Crnoj Gori održaće se 3. marta
4228 pregleda 7 komentar(a)
Oko 11.742 građana ima pravo glasa na izborima, Foto: Shutterstock
Oko 11.742 građana ima pravo glasa na izborima, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.02.2019. 14:27h

Velika stopa nezaposlenosti, slabe podsticajne mjere za poljoprivrednike i nedostatak kapitalnih ulaganja države u Malesiju, su za opoziciju ključni problemi koje treba riješiti u Opštini Tuzi.

Predstavnici DPS-a, koji sa koalicionim partnerima godinama vrše vlast u do sada gradskoj optšini, međutim kao glavne izazove navode plansku dokumentaciju, teškoće građana da u katastru upišu imovinu i objekte....

Izbori u najmlađoj, odnedavno samostalnoj Opštini u Crnoj Gori održaće se 3. marta, kada građani između kandidata sa šest lista, izabrati 32 odbornika u Skupštini.

Nosilac liste Demokrata u Tuzima, Štjefan Camaj kaže da se u Malesiji stanovništvo dominantno bavi poljoprivredom i stočarstvom, ali da je uočljivo da opština gotovo i da ne podstiče razvoj te dvije grane:

"U prilog tome dovoljno govori i činjenica da u budžetu za 2019. nije izdvojen ni euro za podsticajne mjere razvoja poljoprivrednika i stočara. Budžet Opštine za ovu godinu iznosi samo 1, 9 miliona”.

Camaj rekao da će, ako budu dio nove vlasti, raditi na promociji i valorizaciji turističkih potencijala, kao i na zaobilaznici oko centra Tuzi, nove pijace, sportske dvorane, Bulevara Podgorica - Tuzi...

On navodi da u Malesiji ne postoji niti jedan ozbiljan infrastrukturni projekat koji bi u 21. vijeku morala da ima svaka opština:

"I to malo objekata koje imamo je, prije svega, zasluga naše dijaspore”.

Kandidat za odbornika DPS-a Nikola Gegaj je kazao da su u proteklom periodu donijeti planski dokumenti, dijelom za naselja Tuzi, Karabuško polje i Šipčanička gora, dok se u narednom periodu očekuje usvajanje planskih dokumenata za centar Tuzi i Kuće Rakića.

Probleme sugrađana sa Katastrom, Opština Tuzi, kako je kazao, rješava u dogovoru sa Upravom za nekretnine, navodeći da se “očekuje početak izlaganja na uvid podataka za katastarsku opštinu Tuzi”.

Nosilac zajedničke izborne liste koalicije - Albanska alternativa, Demokratski savez Albanaca i Demokratska unija Albanaca Nik Đeljošaj, naglasio je da je jedan od glavnih problema u Opštini, što država nije realizovala nijedan kapitalni projekat na tom području.

"...Učinićemo sve da stvorimo potrebne uslove za privlačenje investitora... Prioriteti su izgradnja bulevara do Podgorice, a ogroman potencijal vidimo u dijaspori, koja je spremna da ulaže u svoj zavičaj kao što je učinila zadnjih 20 godina, ali nisu imali povjerenje u dasadašnju vlast u Tuzima“, kazao je Đeljošaj.

I on je saglasan da je veliki problem nedovoljna briga i podrška poljoprivrednim proizvođačima. Đeljošaj je kazao da se mora otvoriti pogon za preradu proizvoda, dok će seoska domaćinstva svoje proizvode, takođe, plasirati u otkupnim mini stanicama.

Zaustaviti odlazak mladih iz Malesije

Predstavnici opozicije obećavaju da će, ukoliko dođu na vlast, mlade ljude ohrabrivati da ostanu u svom kraju, tako što će im omogućiti da se zaposle.

“Stimulisaćemo iz budžeta opštine mlade poljoprivrednike, pokrenućemo partnerska ulaganja u izgradnju prvih fabrika na području Malesije za preradu poljoprivrednih i mliječnih proizvoda i druge proizvodne pogone”, kazao je Camaj. Slične planove imaju i u koaliciji, koju čine AA, DSA I DUA.

"Moramo zaustaviti emigraciju mladih sa ovih prostora, i to se može postići jedino otvaranjem novih radnih mjesta. Uporno ponavljamo da se mora institucionalizovati saradnja sa našom dijasporom i mi ćemo nakon izbora, odmah pristupiti otvaranju kancelarije za saradnju sa našim sunarodnicima koji žive daleko od svog zavičaja", kazao je Nik Đeljošaj.

Bonus video: