Pejanović: Nema napretka ekonomije bez bezbjednosti

Bitno je da Španija što prije ratifikuje crnogorski protokol o članstvu, kako bi se okončao proces ratifikacije i predaje instrumenata ratifikacije depozitaru Stejt departmentu, te Crna Gora i formalno postala punopravna članica NATO alijanse
6 komentar(a)
Dragan Pejanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dragan Pejanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.05.2017. 15:51h

Nema ekonomskog rasta i razvoja u koliko nema bezbjednosti i stabilnosti, poručio je nacionalni koordinator za NATO Dragan Pejanović učestvujući na konferenciji ,,Kako aplicirati za NATO kod” koju su sa bijelopoljskim privrednicima organizovali Komunikacioni tim savjeta za članstvo u NATO i Ministarstvo odbrane u saradnji sa Opštinom Bijelo Polje.

Nacionalni koordinator je dodao da bezbjednost nije igra i da je stoga bitno da Španija što prije ratifikuje crnogorski protokol o članstvu, kako bi se okončao proces ratifikacije i predaje instrumenata ratifikacije depozitaru Stejt departmentu, te Crna Gora i formalno postala punopravna članica NATO alijanse.

Podvlačeći činjenicu da je ekonomija srce sistema jedne države, te da Crnu Goru dijeli dvadesetak dana od formalnog članstvo u NATO savez, Pejanović je istakao da je tijesna i neraskidiva veza ekonomije i bezbjednosti

"Posebno danas kada je ovo pitanje u centru interesovanja ne samo na međunarodnom, već i regionalnom i nacionalnom nivou. NATO je danas najbolji garant bezbjednosti, mira i stabilnosti. Za malu državu kakva je Crna Gora, uz potpunu svjesnost o savremenim izazovima, rizicima i prijetnjama, potpuno racionalan izbor je da bude članica sistema kolektivne sigurnosti, koji će joj garantovati bezbjednost i teritorijalni integritet, kako bi se mogla posvetiti unaprijeđenju svog društveno - ekonomskog razvoja", kazao je Pejanović.

On je podsjetio da su se Članom 2 Sjeverno atlantskog ugovora, države članice obavezale da izbjegavaju međusobne konflikte te da podstiču međusobnu ekonomsku saradnju.

"To nas sve obavezuje da obezbjedimo sve pretpostavke kako bi Crna Gora mogla odmah da koristi sve benefite članstva. Zato je Komunikacioni tim Savjeta za članstvu u NATO posebnu pažnju posvetio saradnju s Privrednom komorom CG i privrednim subjektima, što ćemo nastaviti i u narednom periodu", kazao je Pejanović i dodao da će se nastaviti sa aktivnostima kako bi se ukazalo na značaj podizanja standarda u proizvodnji, čuvanju i plasmanu proizvoda,

"Od veklikog značaja je učešće na tenderima NATO-a za javne nabavke, dobijanje sredstava iz NATO programa Nauka za mir i bezbjednost, pravovremeno korišćenje resursa NATO u slučaju vanrednih situacija, uspostavljanje saradnje sa NATO Centrom za kordinaciju aktivnosti u vanrednim situacijama, ali i stvaranje veza i saradnja s privrednim subjektima iz zemalja članica NATO-a. To nudi i mogućnost razmjene iskustva, zajedničkog učešća na tenderima i upošljavanja ili obnavljanje kapaciteta u Crnoj Gori“, poručio je Pejanović.

Takođe, kako je kazao,od izuzetne je važnosti unaprijeđivati svoj privredni sistem shodno prihvaćenim međunarodnim standardima.

"Oznaka „NATO kod“, u percepciji inostrane javnosti, pozicionira privrednika u red onih koji su prepoznati po kvalitetu proizvoda. Stoga, potrebno je i neophodno nastaviti sa procedurim kodifikacije proizvoda i usluga, što bi na nacionalnom nivou, u doglednoj budućnosti dalo mjerljive rezultate“, zaključio je Pejanović i pozvao privrednike na saradnju i iskazivanje potreba u ovom segmentu, kako bi se zajednički što brže postigao visok kvalitet u proizvodnji i pružanju usluga, a time se obezbjedilo da Crna Gora ostane visoko i na međunarodnom tržištu.

Bonus video: