Perović: Do subote ćemo čekati odgovor, očekujemo podršku DF-a

"Ne vidim značajniji korak nego da se u subotu na bini pojavi 39 poslanika", kazao je Perović i poručio odbjeglom biznismenu Dušku Kneževiću da ne prisvaja proteste, već da nastavi sa razotkrivanjem afera režima
21026 pregleda 270 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Luka Zeković
Sa konferencije, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.03.2019. 12:57h

Član organizacionog odbora “Odupri se - 97 hiljada” Džemal Perović kazao je da će do subote čekati odgovor opozicionih poslanika na Sporazum o budućnosti, navodeći da očekuje da ga Demokratski front podrži.

Perović je kazao da su sporazum već prihvatili Demokrate, URA, Demos i nezavisni poslanici.

“Mi smo uvjereni da će DF mudro procijeniti jedinstvo građana koje je postignuto i da će učiniti sve da jedinstveni u ovom redosljedu koraka izvedemo ovu mirnu tranziciju zajedno. Vjerujem da će nam svi do subote pozitivno odgovoriti jer ne postiji nijedan razlog da se ne postigne to jedinstvo koje smo već postigli”, kazao je Perović na konferenciji za novinare, ističući da neće pregovarati sa predstavnicima vlasti, dok budu tvrdili da iza organizatora stoji neko drugi.

“Dok se bude špekuilisalo da iza nas stoji neko drugi, na takav poziv na dijalog nećemo odgovoriti. Kada dođe ozbiljan poziv za dijalog, mi ćemo uraditi kao što ovdje piše, dakle zajednički ćemo se zalagati za formiranje vlade. Nećemo mi ići na pregovore, nego će ići ujedinjena opozicija zajedno sa nama”, kazao je on.

Perović je rekao da je opozicionim partijama ponuđen nacrt sporazuma koji je rezultat sveopštih konsultacija sa intelektualcima od integriteta, navodeći da je dokument u jednom dijelu podložan izmjenama. On tvrdi da se neće pregovarati o dijelu koji se odnosi na bojkot izbora, parlamenta I spoljnopolitičkim pravcima Crne Gore.

“Zašto se sada diže tolika buka kada smo prije tri nedjelje to saopštili sa bine. Ima djelova koji su uzmi ili ostavi, jer ne možemo da se vraćamo nazad oko pitanja kao što je bojkot svih izbora do ispunjenja uslova, a samo nova Vlada može pripremiti prve fer izbore u Crnoj Gori. Nema učešća u skupštini, kada je ona proizašla iz nedemokratskih izbora. Da kriza ne bi išla u nekom pogrešnom pravcu, mi nismo tražili ostavke poslanika, nego samo neučestvovanje”, kazao je Perović, navodeći da treba čuvati stabilnost države.

Perović je rekao i da svaki napad na organizacioni odbor ništa neće dobro donijeti režimu, jer on ima posla sa građanima. Organizatori, kako je rekao, samo artikulišu njihovu volju.

On je rekao da će sporazum biti ponuđen i manjinskim partrijama, ali I da će uslijditi mnogo jači pritisci građana i masovnost. Perović je rekao I da će uslijediti pritisci iz inostranstva, navodeći da je ovo je posljednja godina ovog režima.

On je ponovio I da u Organizacionom odboru ne postoje struje, iako među članovima postoje različiti stavovi.

“Kad donosimo odluke, onda svi stojimo iza toga. Ne vidim značajniji korak nego da se u subotu na bini pojavi 39 poslanika. Naš bi predlog bio da se preko puta Skupštine raspravlja o zakonima i vidjeti superiornost opozicije i građana”, rekao je on, navodeći kao primjer formiranje parlamenta u sjenci.

On je poručio odbjeglom biznismenu Dušku Kneževiću da ne prisvaja proteste, već da nastavi sa razotkrivanjem afera režima.

“Mi cijenimo da on radi odličnu stvar, jer samo on to može kao insajder unutar sistema. On se sam legitimisao kao pokajnik I da je spreman da snosi svoj dio modgovornosti. Mio ga pozivamo da on nastavi u tom dijelu a ne da prisvaja naš protest”, rekao je on.

Bonus video: