Ponašanje opozicije nakon objava Kneževića: Iz prikrajka čekaju još "prljavog veša"

Iz opozicionih partija odbacuju tezu da nisu na pravi način iskoristili najnovije afere u kojima su Đukanović i DPS ključni i negativni akteri
21074 pregleda 35 komentar(a)
Đukanović i Knežević, Foto: IN4S
Đukanović i Knežević, Foto: IN4S
Ažurirano: 29.01.2019. 07:47h

Opozicione partije su zatečene događajima kojima diriguje predsjednik Atlas Grupe Duško Knežević, a sa druge strane pokazuju i opreznost kada su u pitanju afere koje je on plasirao u vezi sapredsjednikom države i DPS Mila Đukanovića i te partije, ocinenio je glavni savjetnik u Centru za građansko obrazovanje (CGO) Boris Marić.

“Sada je ključni izazov opozicionih struktura da valorizuje posljedice borbe unutar vlasti, odnosno ‘iskakanja’ jednog od ključnih tajkuna vlasti i udaraca koje njegove objave i dokumenti iz arhive nanose toj vlasti. Odnos prema ovom će pokazati suštinske domete opozicije”, kaže Marić, koji je ranije bio opozicioni ministar u takozvanoj vladi narodnog jedinstva.

Od pokretanja afere “Koverta”, objavljivanja snimka na kome sekretar Predsjedništva Slavoljub Stijepović od Kneževića preuzima kovertu u kojoj je oko 97.000 eura, te tvrdnji predsjednika Atlas grupe da je Đukanoviću pokrivao dugove na karticama, plaćao odmor u Dubaiju i garantovao za njegove kredite, opozicija se uglavnom oglašavala saopštenjima i konferencijama za medije. Demokratski front je podnio je krivične prijave protiv Stijepovića, Đukanovića i Kneževića, Socijaldemokratska partija (SDP) tražila je kontrolna saslušanja čelnika Tužilaštva, policije i Agencije za sprečavanje korupcije i sjednicu parlamenta koja bi se bavila ovim aferama, ali nije dobila podršku ni vlasti a ni od opozicionih kolega.

Marić za “Vijesti” kaže da opreznost opozicije nija loša ako partije aktivno rade i promišljaju buduće poteze: “Naime, opozicija mora biti aktivni zagovarač promjena, a ukoliko se opredijeli za ulogu posmatrača i onoga koji usput reaguje, u šta ne vjerujem, njihova perspektiva je krajnje neizvjesna”.

Iz opozicionih partija odbacuju tezu da nisu na pravi način iskoristili najnovije afere u kojima su Đukanović i DPS ključni i negativni akteri.

“Nismo ništa propustili. Koliko smo shvatili, Knežević ima 2000 sati snimljenog materijala i na hiljade dokumenata. Iako je strašno ovo dosad što smo vidjeli, mi vjerujemo da ono važnije tek slijedi”, kaže poslanik DF-a Jovan Vučurović.

Iz Demokratske Crne Gore podsjećaju da su sa Građanskim pokretom URA predlagali kolegama iz parlamentarne opozicije da svih 39 poslanika Skupštine pređe u totalni i trajni bojkot institucija i da se obavežu na bojkot izbora ako oni ne budu pošteni.

Generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović kaže za “Vijesti” da su takav predlog kolege iz opozicije ili oćutale ili apriori odbile, poput DF-a.

“Vidimo, da i jedan dio opozicije pokušava da ovu aferu vrati u institucije sistema koje su nelegitimne i zarobljene punih 30 godina. Da li ima i jedne osobe u Crnoj Gori koja vjeruje u to da će institucije sistema krenuti na prvu familiju i Đukanovića, lično. Naravno da ne. I ne samo to: familija Đukanović i njeni pipci diktiraju svaki zaključak, svaku odluku i svaku presudu u Crnoj Gori, koja se tiče zloupotreba i teških krivičnih djela koja su izvršili ljudi iz vlasti ili pak oni koji su bliski vlastima”, navodi generalni sekretar Demokrata.

Član Predsjedništva SDP-a Ivan Vujović podsjeća da su oni inicirali kontrolna saslušanja u tri skupštinska odbora: “I vidjeli smo da je DPS pobjegao od rasprave na kojoj je trebalo da dobijemo određene odgovore od nadležnih organa. Zbog toga smo pokrenuli inicijativu o vanrednoj sjednici Skupštine, koju po Ustavu saziva jedna trećina poslanika, jer smatramo da dom svih građana mora da raspravi ovako krupne teme”, naveo je on.

Razlog je, dodaje Vujović, i veći ako se zna da DPS po svaku cijenu želi da izbjegne ovu po njih tešku temu, i da institucije koje bi trebalo ovim da se bave, baš kao i vlast, umjesto suočavanja, čitavu stvar očigledno zataškavaju.

“SDP je aktivno radio i radi ono što smatramo da je primjereno u ovoj fazi, i u tom dijelu smo ostvarili i određenu komunikaciju sa drugim opozicionim subjektima. Naravno, uvijek smo spremni na konsultacije sa relevantnim akterima na javnoj sceni o najboljim modelima djelovanja u cilju konačnog oslobađanja „zarobljene države“ i uspostavljanja države za sve”, ističe Vujović.

Marić kaže da je crnogorskom društvu potrebna jaka i funkcionalna opozicija i da opozicioni politički subjekti moraju dodatno raditi na institucionalnom jačanju, ali i na povećanju međusobnog koalicionog kapaciteta.

“To ne znači da treba svi da budu vezani jednom platformom, ali sada je vrijeme da se vidi usaglašeni pristup koji je kompatibilan javnom interesu”, zaključio je Marić.

Afera dovela u pitanje legitimitet izbora

Boris Marić navodi da iako je dosta vremena propušteno, još uvijek nije sve izgubljeno jer se nove šanse otvaraju. “Ova afera je, kao i afera „Snimak“, dovela u pitanje legitimitet izbornih procesa, pa se jedan dio djelovanja opozicije može očekivati i u tom smjeru”, kaže on. To, kako navodi, samo po sebi nije dovoljno, jer sve što imamo priliku da čujemo i vidimo govori o dubokoj krizi crnogorskog društva, ali i crnogorskih institucija.

Pokušavaju da krivicu svale na opozicione lidere

Iz Demokratske Crne Gore kažu da bi povodom posljednjih afera opozicija trebalo da ima jedinstven i snažan odgovor u vidu bojkota svih institucija sistema na državnom nivou, kao i organizaciji svih oblika demokratskog pritiska na vlast u vidu građanskog bunta.

“I sada se, kao i mnogo puta, nakon izbijanja raznih afera koje se vežu za DPS i njene čelne ljude, težište i krivica pokušava prebaciti na opoziciju i opozicione lidere, kako bi se umanjio efekat i značaj ovog prvorazrednog skandala”, tvrdi Bogdanović.

Opoziciju su, kaže on, optuživali i onda kada je gubila na izborima i ako se, dodaje Bogdanović, znalo da ne gubi od Đukanovića već od klasičnih kriminalnih klanova i miliona koje DPS obezbjeđuje u susret svakom do sada održanom izbornom procesu u našoj zemlji.

“Opozicija mora da ima odgovorniji i drugačiji pristup u novonastalim okolnostima. Mi i URA imamo plan i saglasno tom planu pripremamo partijsku infrastrukturu, javno mnjenje i naše članove na njegovu realizaciju. Takav plan će na kraju rezultirati svim oblicima građanskog demokratskog bunta. Nema više parlamentarnih izbora, bez poštenih izbora. A ako nema parlamentarnih izbora, onda će biti energičnije vaninstitucionalne i demokratske borbe protiv ovakvog kriminogenog režima”, zaključuje on.

Bonus video: