Poslanicima DF-a smanjene plate

Odluka o poslaniku Nebojši Medojeviću je odgođena jer je u zatvoru
67 pregleda 5 komentar(a)
Nebojša Medojević, Milan Knežević, Foto: Filip Roganović
Nebojša Medojević, Milan Knežević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 07.12.2018. 18:00h

Administrativni odbor je glasovima članova vladajuće koalicije odlučio da se pet poslanika Demokratskog fronta (DF) kazni smanjenjem decembarske zarade od 10 do 20 posto zbog opomena u junu, dok je odluka o Medojeviću odgođena jer je u zatvoru.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević je kazao da novčano kažnjavanje poslanika nije model po kome Skupština teba da funkcioniše, dok je Miodrag Vuletić (DPS) rekao da podržava mjere prema onima koji krše poslovnik.

Iako nije član Odbora poslanik Liberalne partije (LP) Andrija Popović rekao je da mora iznijeti stav jer će "i sam doći na red za kaznu".

"Od kazni ovih poslanika od 10 do 50 odsto mi ćemo finansirati plate onih koji ne dolaze u Skupštinu. Ja sam se izvinio javnosti zbog neprimjerenog čina i ja ću taj iznos da uplatim u humanitarne svrhe. Nikako da ide u skupštinsku kasu", rekao je on.

Popović je opomenut na sjednici u novebru kada je poslaniku DF-a Milanu Kneževiću kazao da ga "treba u ludnicu povesti, a ne pustiti ga da govori”.

Administrativni odbor je odlučio i da do kraja januara održi sjednicu na kojoj će se raspravljati o insitutu poslaničkog imuniteta. To je odlučeno na zahthjev Konjevića koji je kritikovao mišljenje Apelacionog suda u kome se navodi da "imunitet važi samo dok su poslanici na plenarnim zasjedanjima".

"Da li mi uživamo imunitet dok traje ova sjednica. Da li članovi Vlade imaju imunitet na radnim tijelima", pitao je on, sa čime se složio i Vuletić navodeći da u Skupštini treba da raspravlja o tome "jer neke stvari nijesu do kraja jasne".

Odbor je raspisao Ponovni javni konkurs za imenovanje predsjednika Državne izborne komisije (DIK).

Bonus video: