Pred izbore u Tuzima stiže i šef DIK-a

Administrativni odbor je na sjednici 7. februara predložio Skupštini da na tu funkciju imenuje Vukčevića, iako je poslanik Raško Konjević (SDP) ukazao da Vukčević za godinu dana ide u penziju, te da će DIK morati da bira novog predsjednika
2461 pregleda 3 komentar(a)
Dobio podršku Administrativnog odbora, Foto: Privatna arhiva
Dobio podršku Administrativnog odbora, Foto: Privatna arhiva

Skupština Crne Gore će se na sjutrašnjoj sjednici izjasniti o predlogu da za predsjednika Državne izborne komisije bude izabran dugogodišnji član kotorskog DPS-a i aktuelni član Upravnog odbora Regionalnog vodovoda Đorđije Vukčević.

Administrativni odbor je na sjednici 7. februara predložio Skupštini da na tu funkciju imenuje Vukčevića, iako je poslanik Raško Konjević (SDP) ukazao da Vukčević za godinu dana ide u penziju, te da će DIK morati da bira novog predsjednika.

Iz DPS-a su odgovorili da nikoga neće diskriminisati, ukoliko ispunjava uslove predviđene konkursom.

Član DIK-a i aktivista Građanske alijanse (GA), Zoran Vujičić, je rekao da je ogroman problem u radu same komisije, jer od oktobra prošle godine nema predsjednika. Vujičić navodi da bi raspisani lokalni izbori u Tuzima bili dovedeni u pitanje ukoliko se predsjednik, u ovom više puta ponovljenom konkursu, ne izabere.

Mjesto predsjednika DIK-a upražnjeno je od 7. oktobra prošle godine, kada je Budimiru Šaranoviću istekao četvorogodišnji mandat.

Administrativni odbor je od tada raspisao tri konkursa za izbor predsjednika komisije, od čega su dva bila besuzpješna, jer prijavljeni kandidati “nijesu imali iskustva na poslovima iz nadležnosti DIK-a”. Vujičić je ocijenio da je izbor predsjednika DIK-a pokazao da se za ovako osjetljivo mjesto rijetko prijavljuju ljudi od kredibiliteta, jer ne žele da se sa njihovim imenima licitira.

On je istakao da se od novog predsjednika očekuje da poveća transparentnost samog rada Komisije, njenog portala i otvaranje sjednica za medije, “što je u prethodnom periodu bila jedna od ključnih zamjerki ODIHR”-a.

Vujičić je naglasio da bi se mogao unaprijediti i način vođenja kolektivnog upravljanja sjednicama i saradnja sa NVO sektorom koji se bave izbornim zakonodavstvom. On je kazao da sredstva, koja su opredijeljena za rad DIK-a nijesu dovoljna i da bi ih trebalo dodatno povećati.

Izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT), Dragan Koprivica, je ocijenio da sama činjenica da se predsjednik DIK-a bira nekoliko dana prije izbora u Tuzima govori sa kojom količinom ozbiljnosti se pristupa izgradnji izbornih institucija:

“Kratkoročno, dobro je da DIK ima predsjednika, da bi se komisija mogla sastajati i donositi odluke, jer se, u slučaju prigovora, bez tih odluka izborni proces u Tuzima ne može zakonito završiti”.

Koprivica: Nema napretka dok se DIK ne depolitizuje

Koprivica je naglasio da, dugoročno, nije realno očekivati neki napredak u radu ove institucije, jer “problem nije u jednom čovjeku, nego u sistemu”. Napretka, kako je ocijenio, neće biti dok god se DIK ne depolitizuje i dok god partije “budu sudile utakmicu u kojoj igraju”.

“I nećemo doći do tako željenog izbornog integriteta. Politika će imati aspolutnu dominaciju nad institucijom, i donosiće odluke kakve god želi. U ovom procesu, nažalost, nije bitno jesu li te odluke zakonite već jesu li u interesu onih koji u tom momentu imaju većinu u komisiji. Zato su korjenite promjene neophodne”, kazao je Koprivica.

Bonus video: