Raste broj birača iako je državljana manje

Bulatović tvrdi da MUP stvara prostor za izborne zloupotrebe
150 pregleda 3 komentar(a)
Predrag Bulatović, Mevludin Nuhodžić, Foto: Savo Prelević
Predrag Bulatović, Mevludin Nuhodžić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.07.2018. 16:38h

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Predrag Bulatović tvrdi da je Ministarstvo unutrašnjih poslova odgovorno što se broj birača povećao u odnosu na broj državljana, navodeći da to otvara prostor za izborne zloupotrebe.

On je u poslaničkom pitanju ministru unutrašnjih poslova Mevludinu Nuhodžiću kazao da je na predsjedničkim izborima 1997. godine broj državljana bio 585.433, a na predsjedničkim izborima u aprilu 2018. godine 569.340, što je oko 16 hiljada manje. Istovremeno, tvrdi Bulatović, povećao se broj birača za 70 hiljada.

"Da li u tome postoji prostor za izborne zloupotrebe od strane vladajudajućih partija? Kako je moguće da u Rožajama i Baru broj birača bude veći od broja državljana osim ako to MUP radi namjerno radi nezakonitih izbornih benefita partija na vlasti? Broj birača predstavija broj punoljetnih državljana sa prebivalištem od dvije godine u izbornoj jedinici i on ne može biti veći od broja državljana. Naprotiv, ne bi trebalo da bude više od oko 70 odsto učešća u broju državljana. Sada je u Crnoj Gori taj procenat oko 93 odsto”, navodi se u pitanju Bulatovića.

Njegov partijski kolega Milan Knežević će na sjutrašnjoj sjednici, posvećenoj premijerskom satu i poslaničkim pitanjima, pitati ministra Zorana Pažina na osnovu kojih operativnih saznanja Vlada tvrdi da je u oktobru 2016. godine došlo do pokušaja državnog udara, dok će Milutin Đukanović (DF) pitati ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića da li su odgovarali policijski službenici koji su naredili hapšenje poslanika tokom razbijanja protesta 2015. godine.

Nezavisna poslanica Anka Vukićević pitaće ministra finansija Darka Radunovića koja su ministarstva, od 2015. do 2017. godine, imala najviše troškova zbog pogrešnog postupanja ili nepostupanja državnih organa po osnovu sudsklh presuda. Ona je pitala Radunovića koliko iznose ukupne budžetske isplate i šta će ministarstvo preduzeti protiv odgovornlh državnih funkcionera za, kako je kazala, višemilonske štete koje su time nanijete budžetu.

Marta Šćepanović iz Demokratske partije socijalista (DPS) pitaće Radunovića koje su opštine ispunile zakonsku obavezu prema kojoj moraju smanjiti troškove za plate zaposlenima ukoliko opštinski dugovi za otplatu kredita, garancija i poreza prelaze 10 odsto prihoda ostvarenih u prethodnoj godini. Šćepanović će ministra odbrane Predraga Boškovića pitati koji su ključni benefiti i doprinosi Crne Gore godinu nakon učlanjenja u NATO, dok će Milun Zogović (DF) pitati Boškovuća da li su tačni medijski navodi da će na Sinjajevini biti izgrađena vojni poligon za odlaganje zastarjelog oružja.

Bonus video: