Riker da ‘pogura’ kosovsko pitanje

Riker, koji će zamijeniti Mičela od 18. marta, bio je američki ambasador u Makedoniji od 2008. do 2011. godine
4253 pregleda 3 komentar(a)
Komentarisao i aferu “Snimak”: Milo Đukanović i Riker, Foto: Savo Prelević
Komentarisao i aferu “Snimak”: Milo Đukanović i Riker, Foto: Savo Prelević

Američki diplomata Filip Riker, koji važi za izuzetnog poznavaoca balkanskih prilika, zamijeniće Vesa Mičela na funkciji pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za evropske i evroazijske poslove.

To bi, prema pisanju medija iz regiona, moglo da znači da je “Amerika čvrsto riješila da ‘pogura’ cijeli proces rješavanja kosovskog pitanja”.

Navodi se da je Amerika, koja je već dugo uključena u to pitanje, do sada radila “tiho i polako”, te da sada traže “nekoga poput pokojnog Ričarda Holbruka, poznatog po svom angažovanju na Balkanu, uključujući Kosovo, devedesetih godina”.

4. januara je pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Euroaziju Ves Mičel dostavio pismo ostavke državnom sekretaru Majku Pompeu. U pismu je, prenose mediji, naveo da se povlači zbog ličnih i profesionalnih razloga. Mičel je postavljen na dužnost u oktobru 2017. godine, dok je šef diplomatije bio Reks Tilerson

Riker, koji će zamijeniti Mičela od 18. marta, bio je američki ambasador u Makedoniji od 2008. do 2011. godine.

U karijeri je, između ostalog bio portparol američkog izaslanika na pregovorima o Kosovu vođenim u Rambujeu Christophera Hilla, a obavljao je i dužnost zamjenika pomoćnika sekretara u Birou za evropske i evroazijske poslove u State departmentu od 2011. do 2013. godine.

Sjedinjene Američke Države vjeruju da Crna Gora treba da da doprinos NATO savezu. A mi ćemo, sa druge strane, pomoći Crnoj Gori u tome i povećati povjerenje investitora u Crnu Goru. To je pozitivan signal za investitore”, kazao je Riker tokom posjete Crnoj Gori 2013. godine

Riker je tokom posjete Crnoj Gori 2013. godine, komentarišući aferu “Snimak”, kazao da je “dobar znak” to što je Tužilaštvo pokrenulo istragu.

“Pitanje je da li su ti navodi, do kojih se došlo, u smislu kompromitacije, da li je bilo nepravilnosti na izborima. Ali, to je nešto što se treba istražiti, a to se može uraditi na jedan transparentan način. Na taj način će se povratiti povjerenje u institucije. Različiti navodi se javljaju svugdje u svijetu, u svakom trenutku. Međutim, važno je da građani povrate povjerenje”, kazao je Riker.

On je tada Crnu Goru posjetio u svojstvu pomoćnika zamjenika državnog sekretara SAD-a.

Bonus video: