Savjet Agencije za sprječavanje korupcije traži finansijsku podršku

"Savjet Agencije i direktor Agencije, čiji je izbor u toku, neće moći iz objektivnih razloga da vrše nadležnosti i realizuju obaveze u vezi stvaranja normativnih uslova za početak rada Agencije za sprječavanje korupcije“, pojasnila je Vučinič
72 pregleda 1 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.09.2015. 15:38h

Savjet Agencije za sprječavanje korupcije uputio je zahtjev Vladi za obezbjeđenje finansijskih sredstava, prostora za rad i direktora tog tijela.

Na današnjoj, trećoj sjednici, konstatovano je da su se po javnom konkursu za izbor direktora Agencije, od 21. avgusta prijavili samostalna savjetnica u Sekretarijatu za privredu i finansije opštine Budva, Elvira Pupović, raniji rukovodilac Forenzičkog centra, Sreten Radonjić i advokat Željko Tomović.

U saopštenju se dodaje da su se za tu funkciu prijavili i zaposleni u Upravi za antikorupcijsku inicijativu, Dušan Drakić i Mladen Tomović.

Predsjednica Savjeta Agencije, Goranka Vučinić rekla je da je to tijelo sa sjednice uputilo zahtjev Vladi, informišući je, kako je dodala, da je od dana izbora suočen sa neobezbijeđenim finansijskim sredstvima i nedostatkom prostora za rad.

„Tim povodom Savjet zahtjeva da, shodno zakonskim nadležnostima, Vlada Crne Gore stvori pretpostavke za rad, upozoravajući da Savjet Agencije i direktor Agencije, čiji je izbor u toku, neće moći iz objektivnih razloga da vrše nadležnosti i realizuju obaveze u vezi stvaranja normativnih uslova za početak rada Agencije za sprječavanje korupcije, a koje su joj određene Zakonom o sprječavanju korupcije“, pojasnila je Vučinič u saopštenju.

Prema njenim riječima, Savjet je odlučio da nastavi postupak izbora direktora Agencije, nakon što Ministarstvo pravde dostavi uvjerenja iz kaznene evidencije na ime kandidata.

„Nakon toga će se izvršiti provjera ispunjenosti uslova iz Javnog konkursa i utvrditi lista kandidata koji ispunjavaju uslove, shodno članu 91 stav 4 Zakona o sprječavanju korupcije“, zaključila je Vučinić.

Bonus video: