Šefovi hoće veće plate

Rukovodioci u Skupštini zahtijevaju povećanje plata za 20 odsto
3917 pregleda 7 komentar(a)
Sa sjednice Administrativnog odbora, Foto: Skupština Crne Gore
Sa sjednice Administrativnog odbora, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 19.12.2018. 21:19h

Zaposleni u Skupštini Crne Gore tražili su povećanje plate od 20 odsto za rukovodioce i šefove organizacionih jedinica u parlamentu. U predlogu, koji su Administrativnom odboru poslali šefovi 12 skupštinskih sektora, traži se izmjena odluke o utvrđivanju dodataka na zaradu za obavljanje poslova na određenim radnim mjestima.

“Imajući u vidu da je ranijom odlukom jednom dijelu zaposlenih priznato da složenost njihovih poslova zavređuje dodatak na osnovnu zaradu, smatramo da je neophodno razmotriti mogućnost dodjele dodatka i rukovodiocima i šefovima ostalih organizacionih jedinicia u Skupštini Crne Gore, koji obavljaju najsloženije zadatke iz domena svog rada, obimne, struče i prvenstveno veoma odgovorne poslove”, navodi se u zahtjevu zaposlenih.

Skupština je nedavno uvela dodatak od 30 odsto za interne revizore u parlamentu, uz obrazloženje da rade kompleksne i složene poslove, kao i da su zaduženi za reviziju IPA fondova. Tada je ocijenjeno i da unutrašnji revizori imaju pristup svim informacijama i dokumentima, uključujući i dokumente označene određenim stepenom tajnosti. Skupština je u julu za 20 odsto povećala i plate sekretarima stalnih radnih tijela, što je 130 eura mjesečno.

U zahtjevu za uvođenje dodatka za rukovodioce u Skupštini ističe se da bi povećanje njihovih plata na mjesečnom nivou ukupno iznosilo 1.560 eura, što je 0.44 odsto budžeta Skupštine. Prema skupštinskom pravilniku za obračun zarada zaposlenih rukovodioci i šefovi kancelarija mjesečno primaju 640 eura.

Samostalni savjetnici i unutrašnji revizori, prema tom pravilniku, mjesečno zarađuju oko 620 eura. Zahtjev za povećanje zarada rukovodiocima potpisali su šefovi kancelarije generalnog sekretara Skupštine, Službe kadrovskih i opštih poslova, Istraživačkog centra, pisarnice, Biroa finansijskih poslova i Odjeljenja za protokol.

Povećanje plate tražili su i rukovodioci Odsjeka za informaciono komunikacione tehnologije, Odsjeka za snimanje i emitovanje sjednica Skupštine, kao i Biroa materijalnog knjigovodstva.

“Rukovodioci i šefovi organizuju i usklađuju rad u svojim organizacionim jedinicama i staraju se o blagovremenom i kvalitetnom izvršavanju zadataka značajnog broja zaposlenih, a odgovaraju i za realizaciju aktivnosti utvrđenih strateškim dokumentima. Naš rad je povezan i sa realizacijom brojnih događaja, u svjetlu narasle i razuđene parlamentarne aktivnosti, čemu i sami svjedočite”, ističe se u zahtjevu.

Bonus video: