Skupština će u petak izabrati Vukčevića za predsjednika DIK?

Vukčević je član Upravnog odbora Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje, a ranije je radio u gradskoj upravi Podgorice i Kotora
720 pregleda 0 komentar(a)
Državna izborna komisija, Foto: Boris Pejović
Državna izborna komisija, Foto: Boris Pejović

Skupština Crne Gore sjutra bi trebalo da izabere predsjednika Državne izborne komisije (DIK), a Administrativni odbor predložio je za tu funkciju Đorđija Vukčevića.

Vukčević je član Upravnog odbora Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje, a ranije je radio u gradskoj upravi Podgorice i Kotora.

Mjesto predsjednika DIK-a upražnjeno je od 7. oktobra prošle godine, kada je tadašnjem predsjedniku Budimiru Šaranoviću istekao četvorogodišnji mandat.

Administrativni odbor je od tada raspisao tri konkursa za izbor predsjednika te instutucije i dva puta bezuspješno pokušao da imenuje njegovog nasljednika.

Na prvi konkurs javili su se Žarko Đurišić i Amer Šukurica, ali su članovi Administrativnog odbora većinom glasova odbili njihove kandidature, jer, kako je obrazloženo, nijesu imali iskustva na poslovima iz nadležnosti DIK-a.

Na drugi konkurs prijavio se samo Amer Šukurica, ali je opet odbijen iz istog razloga.

Na treći konkurs za predsjednika DIK-a, pored Vukčevića, pijavili su se Bešir Kajević, Šefket Krcić, Amer Šukurica i Jovan Vojinović.

Predsjednik Odbora Ljuiđ Škrelja, kazao je da uslove ispunjavaju Vukčević, Šukurica i Vojinović.

Administrativni odbor je na sjednici 7. februara, glasovima vladajuće koalicije, za predsjednika DIK-a predložio Vukčevića.

Predstavnik Socijaldemokratske partije Raško Konjević nije glasao, pošto je prethodno rekao da Vukčević, ako bude bude imenovan, funkciju predsjednika Komisije mogao bi da obavlja deset mjeseci, zbog ispunjavanja uslova za penziju.

Predstavnica DPS-a Marta Šćepanović kazala je da Vukčević ispunjava uslove za predsjednika DIK-a i da mu zakon ne zabranjuje da se prijavi na konkurs godinu prije mogućnosti za odlazak u penziju.

Konjević je kazao da je na internetu izbrisana stranica na kojoj piše da je Vukčević član Demokratske partije socijalista.

Škrelja je rekao da stranačko opredjeljenje nije prepreka da neko bude izabran i da je Zakonom propisano da ne smije da bude član upravljanja organa partije.

Bonus video: