Snagom bunta bi da sruše Vladu

3205 pregleda 12 komentar(a)
Knežević jednoglasno reizabran: Sa kongresa, Foto: Luka Zeković
Knežević jednoglasno reizabran: Sa kongresa, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.12.2018. 07:10h

Demokratski front (DF) će danas uputiti zvaničan poziv svim opozicionim partijama da se ujedine u zajedničkoj vaninstitucionalnoj borbi protiv režima, poručeno je sa drugog kongresa Demokratske narodne partije Crne Gore (DNP). Na kongresu, na kome je Milan Knežević jednoglasno reizabran za predsjednika DNP-a, saopšteno je da će poziv biti upućen svim opozicionim partijama, a da će jedini zahtjev DF-a biti da zajednički smijene Vladu Duška Markovića.

Knežević je na kongresu pod sloganom “Nema povlačenja, nema predaje”, kazao da je opredjeljenje DNP-a, kao jednog od osnivača i konstituenata DF-a, da istraje u realizaciji strateških i programskih ciljeva tog opozicionog saveza.

Partija kojom rukovodi će se, kako je kazao, zalagati za depolitizaciju pravosuđa i snaženje nezavisnih institucija sistema “imunih od svakog oblika organizovanog kriminala i korupcije”, da sprski jezik u Ustavu bude normiran kao službeni, a, između ostalog, instistiraće i na izmjeni himne:

“Mi smo istrajni i odlučni da u ovoj borbi pobijedimo i nećemo odustati od onoga što smo proklamovali...makar majke rodile još stotinu Milivoja Katnića...”.

On je pozvao opoziciju da se ujedine “u antirežimskom djelovanju do konačnih demokratskih promjena”.

Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić je istakao da će pristup tog političkog saveza prema opoziciji ovoga puta biti “mekši”, jer su svjesni da su nekad bili ‘oštriji’.

“Napisaćemo jedan blagi dopis svim političkim akterima na opozicionoj sceni i pozvati ih da radimo zajedno. Neće tu biti nikakvog nadgornjavanja... Za taj razgovor predlažemo da izađemo na proteste i da zajedno idemo u vaninstitucionalnu borbu i ispostavimo konkretan zahtjev - smjena aktuelne Vlade Duška Markovića”, rekao je Mandić.

Lider PzP-a Nebojša Medojević je kazao da je režim iskoristio skoro sva sredstva u borbi protiv DF-a, te da je ostalo još da pucaju na njih, “što nije isključeno”.

On je pozvao i mlade kolege “koji misle da su popili svu pamet svijeta da poslušaju glas već prekaljenih boraca za demokratiju”, da im se pridruže u borbi za demokratiju i smjenu režima.

“Ovo je poziv svim građanima, intelektualcima, sindikalnim liderima, nevladinim organizacijama i političkim partijama da stanemo u jedan front, za slobodu i demokratiju Crnu Gore”.

Medojević je istakao da najprije treba da se svi okupe “da snagom narodnog bunta vrate Crnu Goru na put demokratije i slobode, pa da onda razmišljaju o novim investicijama i ekonomskoj politici”.

Kongresu su prisustvovali i lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović, generalni sekretar Prave Crne Gore Vladislav Dajković i drugi predstavnici opozicije, kao i predstavnici ruske partije Rodina.

Predstavnik te stranke Fjodor Birjukov kazao je da sa DNP-om već tri godine imaju saradnju i da ih “ushićuje” njihova borba za dostojanstvo.

“Solidarni smo sa vama, pratimo vašu borbu...”.

Kneževiću je, zbog nemogućnosti da prisustvuje svečanosti u Rusiji zbog oduzimanja pasoša, juče uručen orden Komunističke partije Rusije “zbog afirmacije antifašizma”.

Bonus video: