SO Herceg Novi: Razmotriti kupoprodajni ugovor sa Opštom bolnicom Meljine

Odbornici su od menadžmenta Bolnice tražili, ali nijesu dobili informacije o realizaciji privatizacionog ugovora, pa je rasprava vodjena na osnovu informacija koje su sami prikupili
2 komentar(a)
SO HERCEG NOVI, Foto: Slavica Kosić
SO HERCEG NOVI, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 28.04.2015. 12:39h

Skupstina opštine Herceg Novi uputila je, sa današnjeg zasjedanja, inicijativu vladi Crne Gore da hitno razmotri ugovor sa Atlas grupom o privatizaciji nekadašnje Vojne bolnice Meljine. Odbornici su bili jednoglasni u zahtejevu da se sagledaju mogućnosti raskida ugovora , ako investitor nije u mogućnosti da ispuni ugovorne obavez u što kraćem roku.

Atlas grupa je 2008. godine postala vlasnik Bolnice Meljine i obavezala se da će u narednih sedam godina investirati u objekte , medicinsku opremu i infrastrukturu, preko 119 miliona eura. Prema tvrdnjama koje su se čule na danasnjem zasjedanju SO HN , do sada je uloženo svega 3 miliona, a nivo kvaliteta zdravstvenih usluga i uslova u Bolnici je nezadovoljavajući i na znatno nižem nivou nego prije privatizacije. Pri tom, kako se čulo od opozicionog odbornika Obrada Gojkovica, fond zdravstva godišnje za Meljine izdvaja preko dva miliona eura, skoro kao za Institut Igalo, gdje je država većinski vlasnik.

Odbornici su od menadžmenta Bolnice tražili, ali nijesu dobili informacije o realizaciji privatizacionog ugovora, pa je rasprava vodjena na osnovu informacija koje su sami prikupili.

“Sve to radi mafija, pod pokroviteljstvom DPS-a", ocjenio nezavisni odbornik Obrad Gojković i zapitao se zašto vladajuća koalicija u Herceg Novom nije na prave adrese dostavila pitanja, čime se značaj Skupštine samo marginalizuje. On misli da ugovor treba raskinuti i graditi novu bolnicu.

Milovan Baždar (PzP) je podsjetio na činidbenu garanciju od 5 milona eura, koju je Atlas grupa trebalo da dostavi i zapitao da li je to uradila i zašto država ne reaguje.

Andrija Radman (DPS) je pojasnio da je namjera vladajuće koalicije da kroz institucije sistema nađu riješenja za problem Bolnice u Meljinama i da će to učiniti, ističući da se “neće baviti politikanstvom i populističkom retorikom od kojih nema koristi”.

Sekretar za finansije Radovan Božović je kazao da Atlas grupa duguje Opštini Herceg Novi oko 1,7 milona na ime naknade za građevinske dozvole za objekte u krugu Bolnice koji su građeni prije nego što su oni preuzeli kompleks. Još nije plaćen ni porez na promet od 750.000 eura, za koliko ih Poreska uprava tereti od 2008. kada je privatizovana bolnica.

Dr Gordana Rajević iz DPS zatražila je da Vlada hitno razmotri privatizacioni ugovor I mogućnosti raskida ili pak bezuslovnog ispunjenja ugovornih obaveza. Njen zahtjev je usvojen jednoglasno, kao i predlog Danijele Đurović (SNP) da, s obzirom da je vlada garantovala da kvalitet zdravstvenih usluga neće biti smanjen, a to se evidentno dogodilo, saopšti da li je rješenje u vraćanju Bolnice u sistem javnog zdravstva.

Jednoglasno je prihvacen i predlog odbornika SNPa Obrada Gojkovića i SDPa Dragana Šimraka – da SO trazi informaciju od ministarstva ekonomije o tome gdje je potroseno 12 miliona eura kredita koje je Atlas grupa podigla stavljajući hipoteku na objekte u Meljinama.

Odbornici su saglasni da se o ovoj temi održi još jedno zasjedanje, nakon što dobiju sve neophodne informacije.

Imenovani vd direktori

Danas je održana i šesta redovna sjednica SO na kojoj su odbornici donijeli odluku o imenovanju Jelene Đaković za vršioca dužnosti direktora DOO “Komunalno-stambeno” i dali saglasnost na Odluku predsjednika opštine od 23. aprila o imenovanju Branka Božovića za vršioca dužnosti direktora DOO “Vodovod i kanalizacija”.

Odbornici su usvojili i Izvještaj o stanju uređenja prostora za 2014. godinu i Predlog Programa uređenja prostora Opštine Herceg Novi za 2015. godinu. Usvajanjem ovih dokumenata obezbijeđeni su svi neophodni preduslovi za izradu prostornog urbanističkog plana.

Bonus video: