Sreten Radonjić direktor Agencije za suzbijanje korupcije

Kandidati za direktora pored Radonjić bili su i dvojica bivših službenika Agencije za borbu protiv korupcije Mladen Tomović i Dušan Drakić, te advokat Željko Tomović
170 pregleda 0 komentar(a)
Savjet Agencije za sprječavanje korupcije, Vanja Ćalović, Foto: Arhiva Vijesti
Savjet Agencije za sprječavanje korupcije, Vanja Ćalović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.10.2015. 17:45h

Bivši šef kriminalistike MUP Sreten Radonjić izabran je za direktora Agencije za suzbijanje korupcije. Za njegov izbor glasala su svi članovi Savjeta, izuzev Vanje Ćalović.

Radonjić je penzioner.

Sjednica Savjeta Agencije za borbu protiv korupcije, na kojoj su saslušavani kandidati za direktora, bila je zatvorena za javnost na osnovu mišljenja Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informcijama.

Kandidati za direktora pored Radonjić bili su i dvojica bivših službenika Agencije za borbu protiv korupcije Mladen Tomović i Dušan Drakić, te advokat Željko Tomović. Bivša stjuardesa i savjetnica u budvanskom Sekretarijatu za privredu i finansije Elvira Pupović ne ispunjava uslove jer nema petogodišnje iskustvo u borbi protiv korupcije.

Pošto je jedino Tomović bio voljan da ga članovi Savjeta sasalušavaju za posao direktora javno, a ostala trojica su bila protiv, član Savjeta Bojan Obrenović iznio je mišljenje da oni na to imaju pravo zbog zaštite ličnih podataka.

Obrenović je direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka i član njenog Savjeta, pa je u tom svojstvu donio preporuku svoje matične kuće.

Iako je Ćalović danas objasnila da se lični podaci mogu iznijeti u prvih nekoliko minuta a da zatim mediji treba da prate izlaganje programa potencijalnog direktora, većina članova Savjeta odlučila je drugačije.

Goranka Vučinić pozvala se na njihov izbor u Skupštini,takodje iza zatvorenih vrata, kao i da u Zakonu o Agenciji nije predvidjeno da li su sjednice javne. Pošto Poslovnik Agencije za borbu protiv korupcije još nije donijet,ona je kazala da je raniji dogvoor Savjeta o javnosti rada samo načelni stav.

Vučinić međutim nije pomenula da su članovi Saveta Agencije birani na osnovu Poslovnika Skupštine Crne Gore,koji u slučaju izbora direktora Agencije ne važe.

Ćalović je izrazila čuđenje kako će direktor Agencije koja će imati važna ovlašćenja, raditi posao ukoliko mu smeta da plan rada iznosi pred novinarima.

"Kako će onda odgovarati na njihova pitanja o korupciji, zloupotrebama...,"navela je Ćalović.

Predsjednica Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije obavjestila je juče Institut alternativa (IA) da će Savjet na sjednici zatvorenoj za javnost saslušati kandidate za mjesto direkora te Agencije i izabrati prvog čovjeka te institucije.

Ta NVO je tražila da prati današnju sjednicu.

Savjet bi danas trebalo da izabere direktora.Najozbiljniji kandidat za to mjesto je Sreten Radonjić, koji je u penziju pošao sa mjesta direktora Forenzičkog centra MUP-a.

Bonus video: