Tivat: Komisija ćuti o prijavama protiv Vuksanovića, Novosela i Kusovca

Komisija kojoj je na čelu notar Danilo Jovanović, već duže od mjesec dana ne odgovara na pitanja „Vijesti“ šta je do sada uradila u vezi sa mogućim neetičkim postupanjem odbornika u SO Tivat Adrijana Vuksanovića (HGI) zbog davanja u besplatni zakup opštinske imovine - Doma kulture u Donjoj Lastvi.
2198 pregleda 4 komentar(a)
Vuksanović, Foto: Boris Pejović
Vuksanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.01.2019. 18:25h

Etička komisija za izabrane predstavnike i funkcionere Opštine Tivat već mjesecima ne rješava zvanično podnesene inicijative građana za ocjenu da li su trojica visoko pozicioniranih političkih funkcionera iz Tivta svojim radanjama višestruko prekršili Etički kodeks.

To bi, u slučaju da Komisija zvanično konstatuje kršenje kodeksa, imalo određene pravne reperkusije po njihov status, kao i na procese koji se protiv njih već vode ili mogu voditi pred drugim institucijama sistema.

Komisija kojoj je na čelu notar Danilo Jovanović, već duže od mjesec dana ne odgovara na pitanja „Vijesti“ šta je do sada uradila u vezi sa mogućim neetičkim postupanjem odbornika u SO Tivat Adrijana Vuksanovića (HGI) zbog davanja u besplatni zakup opštinske imovine - Doma kulture u Donjoj Lastvi.

Inicijativa za pokretanje postupka protiv Vuksanovića pokretnuta je još u septembru prošle godine, zato što on kao odbornik nije shodno zakonu prijavio konflikt interesa prilikom donošenja odluke o davanju u petogodišnji besplatni zakup Doma kulture u Donjoj Lastvi NVO “Dux Croatorum” čiji je Vuksanović predsjednik, već je glasao za to na sjednici SO.

Agencija za sprečavanje korupcije je u međuvremenu u oktobru prošle godine zvanično konstatovala da su Opština Tivat i ta NVO ugrozile javni interes u postupku raspolaganja državnom imovinom, kao i da je NVO, dajući djelove Doma u podzakup na što nije imala pravo, stekla protivpravnu imovinsku korist koja se mjeri hiljadama eura.

Etička komisija do danas se nije izjasnla ni o inicijativi građana iz oktobra prošle godine da procijeni da li je predsjednik SO i bivši gradonačelnik Ivan Novosel (DPS) povrijedio Etički kodeks time što je bespravno gradio na Seljanovu, odnosno da li je gradonačelnik Siniša Kusovac (DPS) povrijedio Etički kodeks svojim postupanjima u vezi sa dva puta mu dodijeljene opštinske imovine u obliku placa i stambenog kredita, za rješavanje stambenog pitanja.

Novosel je ljetos podnio zahtjev za legalizaciju dijela svoje porodične kuće na Seljanovu koju je minulih godina dok je bio na čelnim funkcijama u gradu, gradio mimo izdate građevinske dozvole.

Kusovac je prećutao da mu je Opština Tivat već jednom, 1999. riješila stambeno pitanje dajući mu po maksimalno sniženoj cijeni i na odloženo plaćanje, plac za gradnju kuće na Seljanovu, a koji je on potom protivno toj odluci lokalnog parlamenta, preprodao za 16 puta veći iznos.

Uprkos tome što je u međuvremenu imao i prijavljivao u vlasništvu ili suvlasništvu čak tri stana, Kusovac je u zvaničnoj evidenciji naprasno 2015. ostao bez te imovine, pa je krajem 2017. konkurisao i od Opštine dobio kredit od 52.000 eura za rješavanje stambenog pitanja, od čega će u narednih 20 godina u gradsku kasu vratiti samo petinu tog iznosa.

Kusovac je kredit od Opštine na čijem je čelu, dobio za navodnu kupovinu u izgradnji stana od 80 kvadrata u Pod Kuku u kojem on inače, živi već desetak godina.

Pored notara Danila Jovanovića koji je njen predsjednik, Etičku komisju za izabrane predstavnike i funkcionere Opštine Tivat čine i Hasan Tači, Đorđe Trajčevski, Gordana Žubrinić iIrena Dangubić.

Zanimljivo je da je Jovanović bio notar pred kojim su 29. decembra 2017, dan pred istek roka za podnošenje zahtjeva Komisiji za dodjelu stambenih kredita Opštine Tivat, sklopljena dva fiktivna ugovora koje je Kusovac iskoristio da dobije skoro bespovratni kredit od 52.000 eura.

U razmaku od samo pola sata, Jovanović je sačinio i ovjerio Ugovor o zajedničkoj investicionoj izgradnji između vlasnika placa u Pod Kuku Branka Zarubice i investitora, tivatske građevinske firme “Samcommerc”, odnosno o kupovini “stana u izgradnji” od 80 kvadrata između “Samcommerca” kao prodavca i Siniše Kusovca kao kupca. Sa ta dva ugovora stvoreni su formalno-pravni preduslovi da Zarubica i “Samcommerc” legalizuju stambenu zgradu podignutu na tom placu deset godina ranije, a Kusovac dobije kredit da “kupi” sopstveni stan u toj nelegalnoj zgradi u kojem je živio sve te godine.

Bonus video: