URA Cetinje podnijela krivičnu prijavu: "Komunalno" nelegalno odlagalo otpad na Ševrlji

Iz cetinjske URE su naveli da su njihovi predstavnici napravili fotografije i video snimke gdje se kako navode vidi kako kamion Komunalnog preduzeća Prijestonice odnosi iz grada otpad i odlaže ga na vidikovcu iznad grada
827 pregleda 0 komentar(a)
Istovaranje otpada, Foto: GP URA
Istovaranje otpada, Foto: GP URA
Ažurirano: 19.03.2019. 14:01h

Građanski pokreta URA Prijestonice Cetinje danas je podnio krivičnu prijavu protiv D.O.O. "Komunalno" Cetinje zbog osnovane sumnje da je ovo preduzeće počinilo krivično djelo time što je nelegalno odlagalo otpad na mjestu Ševrlja, a koje za to kako tvrde iz GP URA nema namjenu.

Iz cetinjske URE su dodali da su njihovi predstavnici juče napravili fotografije i video snimke gdje se kako navode vidi kako kamion Komunalnog preduzeća Prijestonice odnosi iz grada otpad i odlaže ga na vidikovcu iznad grada.

"Iako je u članu 1 Ustava, između ostalog, naglašeno da je Crna Gora ekološka država, nadležni organi ovakvim činjenjem su na plastičlan način demantovali prvi član najvišeg pravnog akta države Crne Gore. Takođe, pozivamo se na Zakon o životnoj sredini i član 25 koji se odnosi na zaštitu od štetnog uticaja otpada i Krivični zakonik Crna Gore, čiji se član 303a odnosi na zagađenje životne sredine otpadom", kazali su iz GP URA Cetinje.

Oni su dodali da ako se ima u vidu da Nacionalni park Lovćen godišnje posjeti preko 50.000 turista, samo po sebi se otvara pitanje da li se ovim nadležni organi u Prijestonici na jedinstven način pripremaju za nadolazeću turističku sezonu, s obzirom da se ovo mjesto nalazi pored puta za Nacionalni park Lovćen.

"Da ironija bude veća, upravo oni koji su zaduženi za održavanje čistoće u našem gradu, glavni su akteri ovog incidenta. Stoga, pitamo gradonačelnika Prijestonice Aleksandra Kašćelana i njegovog zamjenika Sašu Zvicera, ko je odgovoran za ovaj ekološki incident i da li isti treba da snosi profesionalnu odgovornost, mimo onoga čime će se Osnovno državno tužilaštvo na Cetinju baviti?", zaključuje se u saopštenju GP URA Cetinje.

Bonus video: