URA: Pažin slagao građane i poslanike, ovo je originalno mišljenje Venecijanske komisije

"DPS je stvorila političku krizu zbog kojeg danas trpi jedna od tri najvažnije grane vlasti, pa je još smješnije posmatrati kako neustavnim aktima i pravnim nasiljem, pokušavaju urediti sudstvo u Crnoj Gori", rekli su iz URA.
119 pregleda 9 komentar(a)
Građanski pokret URA logo, Foto: Građanski pokret URA
Građanski pokret URA logo, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 27.06.2018. 11:57h

Ministar pravde Zoran Pažin je, u jučerašnjoj raspravi povodom usvajanja dopuna Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, otvoreno slagao građane Crne Gore i poslanike u Skupštini, kada je rekao da mišljenje Venecijanske komisije potvrđuje da je predloženi zakon u skladu sa Ustavom Crne Gore, saopštili su danas iz Građanskog pokreta (GP) URA.

Iz URA je saopšteno da su dostavili originalno mišljenje Venecijanske komisije, u kome se eksplicitno navodi da je "član 139a Zakona o dopuni zakona o Sudskom savjetu i sudijama, koji je predložila Vlada, u koliziji sa članom 127 Ustava Crne Gore".

"Pažin je juče, u toku plenarnog zasijedanja, uprkos svemu drugačije tumačio mišljenje ovog savjetodavnog tijela Savjeta Evrope. "Mi smo, kao odgovorna Vlada, zatražili mišljenje Venecijanske komisije i to mišljenje je potvrdilo stav Vlade da je deblokirajući mehanizam koji smo ponudili Zakonom o dopuni zakona o Sudskom savjetu u skladu sa crnogorskim Ustavom", kazao je juče ministar Pažin", kazali su iz URA.

URA ukazuje da je "smiješno i tužno posmatrati do čega je sebe doveo ministar Pažin, koji je pored već ustaljene mentalne i pravne gimnastike, po kojoj je prepoznat, počeo otvoreno i bez imalo stida, da se služi prostim i lako oborivim neistinama".

"Namjera Vlade da premosti pitanje izbora članova Sudskog savjeta, preko predloženog zakona koji je u direktnoj koliziji sa Ustavom - kao najvišim pravnim aktom, je van svake pameti. DPS je stvorila političku krizu zbog kojeg danas trpi jedna od tri najvažnije grane vlasti, pa je još smješnije posmatrati kako neustavnim aktima i pravnim nasiljem, pokušavaju urediti sudstvo u Crnoj Gori", rekli su iz URA.

Oni navode da problem povodom izbora članova Sudskog savjeta svakako postoji i da se on treba riješiti, kao i da mišljenje Venecijanske komisije može samo biti od koristi, ali da je "otvoreno laganje ministra pravde i prekrajanje nedvosmislenog stava Venecijanske komisije, zastiđe za Crnu Goru i sve nas, kao njene građane".

Mandat Sudskom savjetu produžen je juče u Skupštini Crne Gore. Za nove odredbe je glasao 41 poslanik od ukupno 43 prisutnih, jer su nezavisni poslanici Aleksandar Damjanović i Anka Vukićević bili protiv, dok su ostali opozicioni poslanici napustili salu prije glasanja.

Bonus video: