Vlada traži konkretne aktivnosti na rasvjetljavanju slučaja zločina u Štrpcima

Više subjekata zaduženo da preduzme konkretne aktivnosti na rasvjetljavanju slučaja i praćenju sudskih procesa u državama regiona
2487 pregleda 5 komentar(a)
Sa sjednice Vlade, Foto: Vlada CG/Twitter
Sa sjednice Vlade, Foto: Vlada CG/Twitter

Premijer Duško Marković na današnjoj sjednici upoznao je Vladu o njegovom nedavnom sastanku sa predstavnicima porodica građana Crne Gore koji su oteti 27. februara 1993. iz voza 671 kod mjesta Štrpci.

Kako je iz Vlade saopšteno, Ministarstvo vanjskih poslova zaduženo je da diplomatskim putem inicira preduzimanje konkretnih aktivnosti u cilju traganja i pronalaženja posmrtnih ostataka putnika i da se posredstvom diplomatsko-konzularnih predstavništava uključi u proces praćenja sudskih postupaka koji se vode pred nadležnim organima Srbije i Bosne i Hercegovine kao i da iskaže zainteresovanost da članovima porodica žrtava bude omogućeno da prate sudske procese i da o aktivnostima i rezultatima redovno informiše Kabinet premijera.

"Komisija za nestala lica zadužena je da, u roku od 15 dana, informiše Vladu o aktivnostima koje je do sada preduzimala. Ministarstvo pravde je zaduženo da u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Ministarstvom finansija, razmotri u roku od 90 dana mogućnost donošenja propisa kojim će se urediti prava civilnih žrtava čija su ljudska prava povrijeđena u oružanim sukobima i u vezi sa oružanim sukobima u periodu 1991-2001. godina, sa procjenom finansijskog uticaja tog propisa", saopšteno je iz Vlade.

Vlada je zadužila Generalni sekretarijat Vlade da, u saradnji sa generalnim sekretarom Skupštine Crne Gore, pribavi informaciju o realizaciji Odluke Skupštine Republike Crne Gore broj 02-2552/10 od 19.10.1993. godine, u vezi sa formiranjem Istraživačko-dokumentacionog centra, koji bi se detaljnije bavio prikupljanjem svih relevantnih činjenica u vezi sa ovim slučajem, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: