Vujović: Jedino oko SDP može da se formira "crnogorski opozicioni savez"

"Ostaje otvoreno pitanje, ukoliko URA ostane u koaliciji sa Demokratama, da li bi jedan dio URA bio spreman da bude dio novog bloka", kazao je Vujović
150 pregleda 14 komentar(a)
Zlatko Vujović, Foto: Savo Prelević
Zlatko Vujović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.08.2018. 16:15h

Socijaldemokratska partija (SDP) jedina je stranka oko koje bi mogao biti formiran crnogorski opozicioni savez, ocijenio je politički analitičar, Zlatko Vujović, navodeći da se na političkoj sceni otvara prostor da se privuku procrnogorski orjentisani opozicioni birači.

Komentarišući ideju bivšeg potrpedsjednika Građanskog pokreta URA, Neđeljka Rudovića o formiranju crnogorskog opozicionog saveza,Vujović je kazao da to predstavlja odraz potrebe za pregrupisavanjem na političkoj sceni i kreiranjem određene ponude na koju birači mogu pozitivno da reaguju.

"Realno gledajući SDP je jedina politička partija oko koje bi se taj savez mogao formirati , sa obzirom na značaj te stranke", kazao je Vujović agenciji Mina.

Kako je naveo, rano je govoriti koje bi partije mogle činiti crnogorski opozicioni savez.

"Ostaje otvoreno pitanje, ukoliko URA ostane u koaliciji sa Demokratama, da li bi jedan dio URA bio spreman da bude dio novog bloka", kazao je Vujović.

On je rekao da Demokratski front (DF), koji je dosta desno orjentisan, u kontinuitetu ide ka desnom polu, veoma nacionalno obojenom.

"Sa druge strane, Demokrate i Građanski pokret URA su pokušali da naprave nesto, dosta identitetski neutralno i otvara se prostor na političkoj sceni da se privuku oni opozicioni birači koji su procrnogorski orjentisani i da se na neki način odgovori onim naporima Demokratske partije socijalista (DPS) da se nametnu identitetska pitanja u narednom periodu", kazao je Vujović.

On smatra da je ideja o formiranju crnogorskog opozicionog saveza pokušaj traženja dijela opozicije na opozicionoj političkoj sceni i odgovora na najnovije poteze DPS.

Vujović je naveo da je činjenica da je SDP uvijek vodio jednu jasnu proevropsku, prozapadnu i procrnogorsku politiku i iz tog razloga mozda se otvori prostor da se oko te partije formira širi blok koji bi nastupao sa tih pozicija, procrnogorskih, proevropskih i prozapadnih u bezbjednosnom smislu, kao dio NATO integracija.

"Oni bi pokušali da odgovore na ono sto DPS radi i da budu otvoreni za procrnogorske opozicione birače, koji su politički demotivisani, jer su patrtije koje su ih ranije prirodno privlačile na neki način bile u savezima sa onim političkim partijama koje su prilično identitetski udaljene", ocijenio je Vujović.

Na pitanje kako bi se formiranje crnogorskog opozicionog saveza odrazilo na opozicionu scenu, Vujović je rekao da bi to dovelo do pomjeranja biračkog tijela, u nekoj manjoj mjeri.

"Demokrate i URA, uslovno rečeno, uzimaju birače Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP) i DF-u, tako da bi oni vjerovatno zadržalI sličnu biračku podršku, ali bi vjerovatno njihovo kretanje i širenje ka procrnogorskom opozicionom biračkom tijelu bilo zaustavljeno", naveo je Vujović.

DF, kako je ocijenio, ima stabilno biračko tijelo, od deset do 14 odsto, koje čine birači koji su dominantno nacionalistički orjentisani i onda bi ostao taj prazni neiskorišćeni prostor na političkoj sceni.

Bonus video: