Za bojkot izbora i oni koji su juče na njima učestvovali

Iz opozicije kažu da su prihvatljivi zahtjevi organizatora najmasovinjih protesta u Crnoj Gori, DF će u utorak odlučiti da li će napustiti parlament, SDP indirektno poručio da ostaje u Skupštini, ali da jesu za bojkot izbora
18759 pregleda 48 komentar(a)
Prvi put i opoziciji ispostavili zahtjeve: Sa subotnjeg protesta u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Prvi put i opoziciji ispostavili zahtjeve: Sa subotnjeg protesta u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.03.2019. 07:51h

Predlog da se bojkotuju svi izbori, koji je sinoć upućen sa najmasovnijeg protesta od povratka nezavisnosti Crne Gore, prihvatljiv je za sve parlamentarne opozicione partije, pa i za one koje su juče učestvovale na lokalnim izborima u Tuzima.

Iz građanskog pokreta Odupri se - 97.000 u subotu su, sa Trga nezavisnosti, prvi put uputili i zahtjeve za opoziciju, a pored bojkotovanja svih izbora, organizatori protesta tražili su od opozicionih partija da napuste parlament.

Demokrate i Građanski pokret URA nisu prekidali bojkot Skupštine još od izbora 2016. godine, iz Socijaldemokratske partije (SDP) su indirektno poručili da će oni ostati u svojim klupama da bi uvažili stavove Evropske unije (EU) o bojkotu, dok iz Demokratskog fronta (DF) poručuju da će u utorak odlučiti da li će učestvovati u radu parlamenta.

Iz Socijalističke narodne partije (SNP) čiji poslanici su otkazali poslušnost partiji, ali istovremeno i ne dolaze u parlament, kažu da su predlozi sa protesta prihvatljivi i da će ih i oni podržati ukoliko to učine druge partije.

“Vijestima” su iz Demokratske Crne Gore, koja je juče uz SNP učestvovala na izborima u Tuzima, kazali da je predsjednik te partije Aleksa Bečić 14. januara ove godine pozvao sve opozicione političke subjekte na bojkot parlamentarnih i predsjedničkih izbora do stvaranja fer i poštenog ambijenta za prve slobodne izbore u istoriji Crne Gore.

“A zatim i na protestnim skupovima u Budvi i Zeti, kao i juče u Nikšiću jasno saopštio da bez stvaranja uslova za poštene izbore, nema više izbora u Crnoj Gori”, kazao je generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović.

On ističe da su zahtjevi sa protesta upućeni opoziciji kompatibilni sa zahtjevima i Demokrata. “Te iste pozdravljamo i po prirodi stvari podržavamo. Naravno, vjerujem da ćemo u narednom periodu još intenzivnije sarađvati i usaglašavati političke i druge stavove uz međusobno uvažavanje i poštovanje”, dodaje Bogdanović.

Iz DF-a su nezvanično saopštili da snažno podržavaju proteste i iskreno vjeruju da taj način borbe može dovesti do promjena u Crnoj Gori nakon više decenija. Podsjećaju da taj politički savez plaća prevoz, ozvučenje, dovodi infrastrukturu, ali ne učestvuje u bilo kakvom donošenju odluka onima koji se predstavljaju kao organizatori protesta i ističu da je poziv na bojkot izbora kucanje na otvorena vrata.

“Odluku vezanu za neučestvovanje u radu Skupštine poslanički klub DF će donijeti neposredno prije zasjedanja parlamenta CG u utorak. Što se tiče zahtjeva o neučestvovanju na izborima to je, što se tiče DF, kucanje na otvorena vrata, jer smo upravo mi to više puta istakli. Pa i radna grupa je bila formirana kako bi se došlo do uslova za fer izbore, i ako bi se to završilo neuspjehom, onda ne bismo ni učestvovali u takvim izborima”, saopštili su nezvanično iz DF-a.

Za bojkot svih izbora su i u Građanskom pokretu URA.

“Bojkotom izbora u Tuzima smo jasno stavili do znanja da opozicija ne bi trebalo da izlazi na izbore koje organizuje Demokratska partija socijalista (DPS). Krajnji je momenat da se više ne učestvuje u simuliranju demokratije koja se godinama unazad dešava u Crnoj Gori. Meka diktatura je odavno na snazi i ne treba ni na koji način učestvovati u toj farsi. Nijedna institucionalna borba u ovakvim uslovima nema smisla, pa samim tim ni izlazak na izbore”, poručuje generalni sekretar URA Mileta Radovanić.

Iz SDP-a kažu da je opravdan bunt građana nakon afere “Koverta” te da upravo zbog tih razloga nisu učestvovali na izborima u Tuzima.

“I nećemo učestvovati na izborima sve dok se ne stvore fer i demokratski uslovi i ambijent za izbore”, saopštili su iz partije koju predvodi Ranko Krivokapić.

Taj zahtjev je, navode oni, koordiniran stav a za sve druge pojedinčne zahtjeve, dodaju iz SDP-a odlučiće u primjerenom roku na organima partije nakon komunikacije sa organizatorima protesta.

“SDP, a i druge opozicione partije već su saopštili da je tehnička vlada preduslov da se razgovara o novim izbornim zakonima i stvaranju fer i demokratskog ambijenta za izbore kako se ne bi ponavljali scenariji iz afere 'Koverta'," navode iz SDP-a.

Kada je u pitanju poziv da se napusti parlament, iz te partije kažu da uspjeh protesta podrazumijeva i da se respektuju stavovi EU.

“Koja nam mora biti partner u stvaranju normalnih uslova za izbore i stvaranje demokratskog ambijenta”, saopštili su iz SDP-a i tako indirektno najavili da neće napuštati parlament jer je iz Evropske komisije u više navrata opoziciji poručeno da bojkot nije rješenje i da se dijalog mora vratiti u parlament.

Joković: Da se dogovorimo, to je važnije nego ikada

Predsjednik SNP-a Vladimir Joković, čija je partija juče takođe učestvovala na izborima u Tuzima kazao je “Vijestima” da je obaveza organizatora protesta i svih učesnika u protestima, a posebno opozicionih partija je da čuvaju jedinstvo jer to je jedini put do uspjeha.

“Mislim da je veoma važno organizovati zajednički sastanak gdje bi se postigao dogovor oko svih važnih pitanja a sve u cilju postizanja željenog rezultata. Što se tiče konkretnih sinoćnih zahtjeva za SNP su u potpunosti prihvatljivi i ako ih podrže sve partije mi ćemo ih postovati”, rekao je Joković.

Ne bi bilo dobro, dodaje predsjednik SNP-a, da u ovako važnom trenutku oko nekih daljih koraka opozicione partije imaju različite stavove i da neki zahtjevi odgovaraju nekim partijama a da su suprotni stavovima drugih.

“Ovi po svemu veličanstveni protesti sve nas obavezuje da donosimo mudre i usaglašene odluke. To nam je sada važnije nego ikada”, navodi Joković.

Jedinstvena prilika da opozicija djeluje udruženo

Generalni sekretar URA poručuje da je Skupština kao institicija potpuno obesmišljena i da Crna Gora nažalost nema Skupštinu već ima samo zgradu.

“I ranije smo pozivali opozicione kolege da napuste parlament kako mu ne bismo davali legitimitet. U ovim istorijskim trenucima za Crnu Goru potreban nam je politički dogovor zbog čega pozivamo na jedinstvo svih koji su za promjene. Opozicija mora nastaviti da djeluje sinhronizovano kako bi zajedničkim pritiskom došli do pada režima. Ovo je jedinstvena prilika da cijela opozicija djeluje udruženo, bez partijskih kalkulacija, zarad ostvarivanja konačnog cilja a to je slobodna Crna Gora”, naveo je Radovanić.

Bonus video: