Radonjić i Šaranović će pred Administrativni odbor

U obrazloženju zahtjeva DF-a se podsjeća da je direktor ASK Sreten Radonjić 25.11. 2016. godine donio odluku o privremenoj obustavi prenosa novca iz budžeta političkom savezu “Demokratski front - mi ili on”
159 pregleda 1 komentar(a)
Sreten Radonjić, Foto: Luka Zeković
Sreten Radonjić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.11.2018. 20:55h

Klub poslanika Demokratskog fronta (DF) uputio je juče predsjedniku Administrativnog odbora Ljuiđu Škrelji (DPS) predlog da se na sljedećoj sjednici raspravlja o kontrolnom saslušanju doskorašnjeg predsjednika Državne izborne komisije (DIK) Budimira Šaranovića, direktora Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Sretena Radonjića i predsjednice Savjeta ASK Goranke Vučinić.

Vučinić je i sekretarka Administrativnog odbora.

Član odbora Milutin Đukanović (DF) je na prethodnoj sjednici tog skupštinskog radnog tijela najavio kontrolna saslušanja, kada mu je Škrelja odgovorio da nema ništa protiv, ali da to formalizuju.

U obrazloženju zahtjeva DF-a se podsjeća da je direktor ASK Sreten Radonjić 25.11. 2016. godine donio odluku o privremenoj obustavi prenosa novca iz budžeta političkom savezu “Demokratski front - mi ili on”.

“Odluka je potpuno nezakonita, iz razloga što se direktor ASK poziva na član... Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, iako se ta odredba može odnositi samo na godišnje izvještaje.

Ova odredba se ne može odnositi na izborne kampanje”, navodi se u predlogu koji potpisuju članovi odbora iz redova DF-a Milutin Đukanović, Branka Bošnjak i Milun Zogović.

U dokumentu se navodi da je DF predao izvještaj sa pratećom dokumentacijom i da nije bilo osnova za blokiranje novca. Iz DF-a podsjećaju i da Državna revizorska institucija (DRI) tokom redovne kontrole finansija nije imala nijednu primjedbu na dokumentaciju, koja se odnosila na izbornu kampanju.

“Iz ovih razloga smatramo da je neophodno da predsjednica Savjeta i direktor ASK daju neophodna pojašnjenja pred članovima Administrativnog odbora”, navodi se u dopisu DF-a, uz koji je dostavljena i odluka ASK.

Iz DF-a su obrazložili da traže kontrolno saslušanje doskorašnjeg predsjednika DIK-a Budimira Šaranovića, jer je DRI donošenjem Poslovnika o radu, 20. februara 2015. godine, prekršila Zakon o izboru odbornika i poslanika i “tako u potpunosti razvlastila sekretara DIK-a”.

Đukanović je na prethodnoj sjednici odbora kazao da prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika sekretar DIK-a rukovodi službom DIK-a.

“Međutim, DIK je zahvaljujući svojoj većini, brutalno to prekršila i suštinski razvlastila sekretara i sva ovlašćenja koje je sekretar trebalo da ima, prebacila na predsjednika Državne izborne komisije, kome je sad istekao mandat”, kazao je Đukanović.

Administrativni odbor još nije rapisao novi konkurs za predsjednika DIK-a, nakon što je ranije utvrdio da niko od prijavljenih kandidata nije dovoljno dobar.

Bonus video: