SO Herceg Novi: Plate zaposlenih u Bolnici Meljine da finasira država

Skupštini Crne Gore predložiće donošenje lex specijalisa kojim bi bili stvoreni pravni uslovi za rješenje problema Bolnice Meljine
161 pregleda 1 komentar(a)
bolnica Meljine, Foto: Slavica Kosić
bolnica Meljine, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 07.08.2018. 13:57h

Odbornici SO Herceg Novi danas su donijeli odluku da predlože Vladi Crne Gore, da do okončanja sudskog spora sa Atlas grupom, vlasnikom Bolnice Meljine, preuzme finansiranje usluga i plata zaposlenih u toj zdravstvenoj ustanovi.

Skupštini Crne Gore predložiće donošenje lex specijalisa kojim bi bili stvoreni pravni uslovi za rješenje problema Bolnice Meljine.

Predlog odbornika DPS da Opština Herceg Novi, zbog javnog interesa i nastavka nesmetanog funkcionisanja zdravstvene ustanove, opredjeli jedokratnu pomoć za isplatu dvije mjesečne plate zaposlenima u Bolnici Meljine, nije dobio potrebnu većinu. Nije usvojen ni njihov predlog da se lokalni parlament najmanje jednom u tri mjeseca informiše o dešavanjima u Bolnici raspravlja na SO.

Podsjećamo da je zbog teškog stanja u Bolnici Meljine, jer zaposleni četiri mjeseca nijesu primili plate, a preko dvije i po godine nisu im uplaćeno doprinosti, zbog čega se medicinski kadar, prije svih, osipa, na predlog odbornika DPS danas je održana sjednica SO Herceg Novi sa samo jednom tačkom dnevnog reda o situaciji u Bolnici Meljine.

Na sjednicu SO bili su pozvani ministar zdravlja, predstavnici Atlas grupe i menadžmenta PZU Meljine, koji se nisu pojavili.

“Mišljenja smo da je prvenstveno neophodno konkretizovati predloge mjera i aktivnosti koje lokalna smouprava planira sprovesti, i iste dostaviti Ministarstvu zdravlja na razmatranje”, odgovoreno je iz resornog ministarstva.

Uz konstataciju da su “prethodno u više navrata bezspješno pokušali da postignu suglasnost u vezi sa razvojnim projektom bolnice, iz Atalas grupe i konzorcijum su naveli da su “protiv zastupanja partijskih ili bilo kojih drugih interesa, koji nisu interesi opštine herceg novi i javni interes, te u tom smislu neće djelovati”

Poziv da učestvuje u radu sjednice SO, odbila je i dr Olivera Elez, izvršna direktorka bolnice Meljine, uz obazloženje da od nje lično ne zavisi opstanak te zdravstvene ustanove I da je stav o značaju Bolnice Meljine više puta saopštavala.

Odbijanje pozvanih da prisustvuju sjednici, Miloš Bigović, predsjednik SO je ocijenio “neodgovornim, neprofesionalnim i neljudskim, ne prema odbornicima, već prema građanima”.

Uslijedila je potom rasprava u kojoj su pozicija i opozicija ponavljali detalje neuspjesne privatizacije prebacujući odgovornost i krivicu sa jedne strane na drugu,

Novljani više od jednog vijeka koriste usluge bolnice, međutim poslednjih godina žive u strahu da je ne izgube,jer su se stvarali uslove neperspektivnosti ustanove, ustvrdio je Živko Krunić odbornik DF.

Mladen Ivanović, odbornik Izbora, je istakao da je riječ o još jednoj neuspjeloj i po grad pogubnoj privatizaciji, te da Opštini ne preostaje ništa drugo do da insistiraju da Vlada hitno vrati bolnicu u sistem javnog zdravstva.

Tamara Vujović, odbornica Demokrata, je podsjetila da je 2007.godine prije privatizacije, tadašnja Vojna bolnica Meljine imala 243 kreveta. U njoj je radilo 46 ljekara specijalista i 148 medicinskih sestara. Tada je ontatovano da su aparati stari 3 do 5 godina, a svi objekti funkcionalni. Sada 10 godina kasnije, imamo ukupno 144 zaposlena, od čega 12 ljekara specijalista, što je poražavajuće, konstatovala je Vujović.

“Vlada ulaže napore da riješi nemilu sitaciju u Bolnici Meljine, kazala je Maja Bakrač odbornica DPS. Podsjetila je da je Vlada zadužila Ministarstvo finansija i Ministarstvo zdravlja da pokrenu raskid ugovora sa Atlas grupom, i da je Bolnica privremeno je uključena u sistem javnog zdravstva. Njen kolega Slobodan Radović Krušo, je ustvrdio da su radnci juče dobili jednu od četiri zaostale plate, što govori o “brizi države, jer ih je isplatio Fond zdravstva“.

“U okvirima pozitivnog prava Vlada je uradila ono što je moguće, što nije dovoljno da Bolnica opstane, kazao je Andrija Radman odbornik DPS I konstatovao da loklana samouprava može pomoći tako što će rebalansom budžeta opredjeliti sredstva za jednokratnu pomoć zaposlenima u toj ustanovi.

Na predizborna obećanja Demokrata da se bolnica vrati u sisitem javnog zdravstva podsjetila je odbornica DPS-a Nevena Keković i istakla da lokalna uprava mora konkretnije da se uključi u rješavanje problema.

“Pogađa me što odluke o bolnicama i zdravstvenom sistemu, donose ljudi koji se liječe van Crne Gore”, istakao je Jovan Subotić, odbornik Novske liste,

Odbornica SNP-a Dragana Stanišić je kazala da se lokalna uprava nikada nije pitala o bilo kojoj privatizaciji, pa ni oko bolnica.

Drobnjak: Bez politizacije

Predsjednica sindikata Bolnice, Slavica Drobnjak, koja se jedina odazvala pozivu da prisustvuje sjednici. Ona je zamolila sve odbornike da zanemare ubiranje političkih poena na račun bolnice i da se udruze skupa sa vladom kako bi se rješenje sto skorije pronašlo.

“Brine me što se situacija politizovala.Svi treba da idemo ka istom cikju, očuvanje institucije od značaja za građane. Ne treba nam politizacija, a danas je toga bilo. Ne zamjeramo što nam SO nije izglasala da nam daju plate, jer znamo da nisu u zakonskim mogućnostima da to učine. Plate smo u zahtijevima i stavili na drugo mjesto, a prvi je, da bolnica uđe u sistem javnog zdravstva”, kazala je Drobnjak.

Katić: Populistička priča

Stevan Katić, predsjednik Opštine Herceg Novi, je ocijenio da se na današnjoj sjednici lokalnog parlamenta čula ulavnom populistička priča.

On je konstatovao da se po radu bolnica u Risnu, Kotoru, Podgorici vidi kako država upravlja sredstvima jednog važnog resursa.

Sud za 20 godina neće donijeti odluku o status Bolnice, i jedino rješenje je da se Vladi uputi zahtjev da donese leks specijalis, i stavi Bolnicu Meljine u sistem javnog zdravstva I preuzme brigu o zaposlenima i bolnici do rješenja sudskog spora.

Bonus video: