Spriječite kvarove: Dizne osjetljive i na najmanju nečistoću

Da bismo produžili vijek djelovima ubrizgavanja treba ne samo da sipamo što kvalitetnije gorivo, već i da koristimo filtere goriva zadovoljavajuće kategorije
3066 pregleda 2 komentar(a)
dizne, auto, Foto: Saša Marković
dizne, auto, Foto: Saša Marković
Ažurirano: 03.11.2015. 16:47h

Gotovo svi moderni dizelaši zasnovani su na napajanju gorivom putem zajedničkog voda, takozvanom komon rejl sistemu. Sistemom ubrizgavanja upravlja kontrolna jedinica motora koja otvara svaku diznu pojedinačno elektronskim, a ne mehaničkim putem. Pritisak pod kojim se gorivo ubrizgava iznosi i preko 2.000 bara.

Zbog visokosofisticirane tehnologije, ovaj sistem zahtijeva izuzetno čisto gorivo, a neki su bili posebno osjetljivi, kao na primjer Delfijev komon-rejl koji je početkom vijeka ugrađivan u Renoove modele.

“Najčešće su bili izloženi modeli od 2001. do 2003. godine, megan i klio 2. Bili su to prvi koraci Delfija u Renou, a početni nedostaci su ubrzo ispravljeni", kazao nam je Jovica Anđelić, šef ovlašćenog Reno servisa "Alliance".

Kod svih komon-rejl motora bitno je obratiti pažnju da sipamo gorivo kod provjerenih snabdjevača, ali tu nije kraj. Da bi nafta u što čistijem stanju stigla do pumpe, važno je da filter goriva bude zadovoljavajućeg kvaliteta. Cijene originalnih prečistača se kreću od 15 do 50 eura, ali oni su posljednji dio na kome treba štedjeti, pogotovo što se mijenjeju vrlo rijetko, na svake dvije godine. Filteri novije generacije su nešto skuplji jer imaju grijače nafte i sonde koje prepoznaju vodu u dizel gorivu.

Kod svih modernih motora sa komon-rejl sistemom kontrolna lampica upozorava vozača da treba da posjeti servis. Ta lampica kontroliše kompletan rad motora tako da signalizira i mnogo drugih grešaka pored ubrizgavanja. Ne treba je potcjenjivati jer kvar na bilo kom sistemu može da se odrazi na ubrizgavanje.

“U većini slučajeva vozači ne poštuju signalne lampice na instrument tabli i voze dok ne dođe do oštećenja. Tada je nemoguće vršiti etapnu popravku, nego se mora remontovati ili mijenjati kompletan sistem ubrizgavanja”, kaže Anđelić.

Takva opravka će vas skupo koštati. Injektori za komon-rejl dizel motore se kreću od 280 eura naviše, a pumpe visokog pritiska od 480 eura naviše. Postoji i mogućnost reparacije, ali ni to nije jeftino. Kompletan remont dizne košta oko 130 eura po dizni, a remont pumpe oko 350 eura.

"Bilo da se radi remont ili zamjena, u većini slučajeva se mijenjaju i pumpa i dizne , jer ako nečistoće ili opiljci uđu u pumpu oni prođu kroz čitav sistem i oštete sve na svom putu. Prilikom remonta je vrlo korisno očistiti kompletan sistem dovoda goriva, počevši od rezervoara, do cijevi za dovod i povrat nafte”, savjetuje šef Reno servisa.

U slučaju da imate vozilo sa motorom koji je zasnovan na komon-rejl sistemu, a prešao je 200.000 km bilo bi dobro da prekontrolišete brizgaljke. Tokom kontrole na specijalnim aparatima postoji i mogućnost čišćenja, što će joj produžiti vijek.

Alfa 2,4 JTD prvi auto sa komon-rejlom

Prvi komon-rejl sistem za komercijalnu upotrebu izradio je Denso 1995. Uređaje kakvi se danas koriste do završne faze su doveli su Fijat i Manjeti Mareli, da bi zbog finansijskih poteškoća prodali dizajn njemačkom Bošu koji je finalizirao projekat. Bila je to značajna strateška greška za Fijat, jer je ova tehnologija danas visokoprofitabilna. Prvi putnički automobil koji je koristio komon rejl sistem bila je alfa romeo 156 sa 2,4 JTD motorom iz 1997.

Bonus video: