Sjećate se Pac-Mana: Evo kako nostalgija prodaje video-igre

Svaka peta konzola prodata u SAD u 2018. godini bio je retro plug-and-play uređaj, navodi Met Piskatela, analitičar kompanije za istraživanje tržišta NPD
827 pregleda 0 komentar(a)
Video igre, Foto: Famicomblog.blogspot.com
Video igre, Foto: Famicomblog.blogspot.com
Ažurirano: 10.02.2019. 10:07h

Skot Bakrak pamti igre poput Centipede, Galage i Pac-Mana koje je sa svojim prijateljima igrao osamdesetih godina u Los Anđelesu.

“Okupljali smo se svakog petka uveče”, kaže Bakrak, sada pedesetogodišnjak. “Igrali bismo satima”.

On sada kao izvršni direktor kompanije igračaka “Tastemakers” rekreira to iskustvo za nove generacije. Kompanija je otkupila licence za njegove omiljene igrice i još neke poput Street Fighter II, i omogućava igranje tih igara na arkadnim automatima.

“Ovo je bio projekat iz strasti koji se pretvorio u vrlo profitabilan posao za nas”, ističe Bakrak.

Kompanija “Tastemakers” nije jedina koja pokušava da profitira na nostalgiji za starim igrama.

Nintendo je doprinio popularizovanju retro gejming trendova kada je 2016. godine izbacio na tržište NES Classics, verziju svoje originalne konzole uz 30 starih igara.

Nakon toga i konkurenti su počeli da ponovo puštaju u prodaju stare igre i konzole.

Svaka peta konzola prodata u SAD u 2018. godini bio je retro plug-and-play uređaj, navodi Met Piskatela, analitičar kompanije za istraživanje tržišta NPD.

Prodaja hardvera, softvera i dodatne opreme u SAD u 2017. godini dosegla je iznos od 14,6 milijardi dolara, odnosno 11 odsto više nego u 2016. godini, prema podacima NPD.

“U industriji video-igara sve se zakomplikovalo”, objašnjava Piskatela. “Tu je konzola od 80 dolara koju uključite u TV i to je to”.

Nintendo NES Classic planuo je čim je pušten u prodaju, te je ta kompanija ubrzo pustila na tržište i Super NES Classic koji je prema podacima NPD u sezoni prazničnih kupovina u 2017. bio jedna od najprodavanijih konzola. Nintendo je 28. novembra saopštio da je u SAD prodato više od dva miliona NES Classic i više od 2,5 miliona Super NES Classic konzola.

Nintendo je mislio i na korisnike modernih uređaja, te je pretplatnicima mreže Nintendo Switch Online ponudio 20 klasičnih igara.

“Ljudi pamte boje i oblik konzole, osjećaj dok su u rukama držali kontrolore kao djeca, i kada prvi put zaigraju svoje omiljene NES ili Super NES igre, reaguju vrlo emotivno”, kaže Redžinald Fizeme iz američkog Nintenda.

Soni je 10. decembra ispratio trend svojom konzolom PlayStation Classic, koja se sa 20 igara mogla kupiti za 100 dolara.

“Razlika je nalik gledanju starih filmova naspram rimejka ili obojene verzije”, kaže Erik Lemper, potpredsjednik u PlayStationu. “Ovo je ono kako pamtite te igre”.

Drugi izdavači video-igara sarađuju sa kompanijama kao što je “Retro-Bit”, čija konzola Super Retro-Cade sadrži više od 90 naslova izdavača poput Capcoma, Data Easta, Irema i Technosa.

“Ova konzola donosi mnogo igara koje su objavljene u Japanu, ali koje nikada nisu izdate u SAD”, ističe Ričard Igros, menadžer kompanije Innex, distributera “Retro-Bit” proizvoda.

Manje kompanije uspješno licenciraju igre i ponovo ih objavljuju uz novi hardver. “AtGames”, proizvođač iz Tajvana, već više od decenije prodaje naslove izdavača kao što su Activision, Atari i Bandai Namco, i to uz replike nekada popularnih konzola Atari 2600 i Sega Genesis.

Posljednja konzola kompanije “AtGames”, Blast, umanjena je verzija sa manje igara, mali kontroler sa kablom koji se uključuje u HDMI port na televizoru, što kompaniji omogućava da za tu konzolu drži nižu cijenu.

Izvršni direktor ove kompanije P. K. Sjung objašnjava da su Nintendo i PlayStation usmjereni na maloprodaju tehnologije, dok se 80 odsto prodaje kompanije “AtGames” ostvaruje u maloprodajnim objektima kao što su apoteke.

“Oni se ne takmiče sa nama”, kaže Sjung o svojim velikim rivalima. “Oni nam pomažu tako što retro igre vraćaju u mejnstrim.”

Bonus video: