Ante Tomić: Veličanstveni Poskokovi

Tomislav Poskok je magnat, tajkun koji drži brojne trgovine širom zemlje. Ta priča je, nažalost, dobro poznata: u njoj se prepliću korupcija, nepotizam, sumnjive poslovne veze i „nepoznato“ porijeklo novca
1351 pregleda 0 komentar(a)
Veličanstveni poskokovi
Veličanstveni poskokovi

Veličanstveni Poskokovi nijesu prosto nastavak Tomićevog romana Čudo u Poskokovoj Dragi. Ruralno okruženje iz Poskokove Drage sada je zamjenjeno urbanom sredinom Zagreba.

Tomislav Poskok je magnat, tajkun koji drži brojne trgovine širom zemlje. Ta priča je, nažalost, dobro poznata: u njoj se prepliću korupcija, nepotizam, sumnjive poslovne veze i „nepoznato“ porijeklo novca. Tomić od bliske tranzicione priče pravi neobičan i originalan spoj trilera i urnebesne tragikomedije.

"Kad Poskokovi stignu u grad i kad osjete da mogu svojom beskrupuloznošću dobro zaraditi, onda postaju opasni i smrtonosno otrovni pa i roman o njima ne može biti satira, već prije svega krimić jer, u srži, kod njih se i ne radi ni o čemu drugom no o – kriminalu", napisano je o Veličanstvenim Poskokovima u riječkom Novom listu.

"Kritički pisati o suvremenoj stvarnosti nikad nije lako, a kad se to pokušava kroz oblik satire onda je to još teže. Ipak, hrvatskim čitateljima omiljeni Ante Tomić u tome je u znatnoj mjeri uspio u romanu 'Veličanstveni Poskokovi' u kojem će svaki čitatelj koji prati zbivanja u Lijepoj našoj u posljednjih četvrt stoljeća bez po muke pod imenima izmišljenih likova otkriti itekako jake poveznice sa osobama koje već poprilično dugo 'drmaju' našom svakodnevicom", napisao je Marinko Krmpotić.

Upoznajte savremenu regionalnu književnu scenu uz djela pisaca koji pripadaju grupi najboljih.

Bonus video: