Bar: Postavka “Plamen” Jelene Vušurović

Prema riječima Anastazije Miranović, krećući se u širokom dijapazonu egzekutivnih manira, od figuracije do apstrakcije, insatalacija i kombinovanih tehnika, Jelena Vušurović bira i određuje medij, formu i način izražavanja zavisno od onog što želi da saopšti
648 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja izložbe, Foto: Radomir Petrić
Sa otvaranja izložbe, Foto: Radomir Petrić

Usklopu Zimske scene Barskog ljetopisa, u Dvorcu kralja Nikole sinoć je otvorena samostalna izložba akademske umjetnice sa Cetinja Jelene Vušurović. Pod nazivom “Flame (Plamen)” Vušurović je predstavila svoje radove nastale u posljednjih pola godine u različitim tehnikama. Ovo je ujedno premijerna postavka novog ciklusa Vušurović koji prema navodima kritike donosi raznovrsje ekspresija materijalizovanih na platnima uljanim i akrilnim pigmentima, te kombinovanim tehnikama.

Otvarajući izložbu, selektorka likovnog programa Ljetopisa dr Anastazija Miranović, istotričarka umjetnosti i likovna kritičarka, istakla je da simbolički naziv ciklusa refereira na “unutarnji plamen, plamen duše, čije žarište tinja i rasplamsava u zavisnoti od poticaja, a, oni su razni”.

"Emotivna stanja, promjene raspoloženja, utisci, sjećanja, iskustva-sve se očituje u vidu mnomegrafskih zapisa na platnima Jelene Vušurović. Disperzija proživljenog, predočenog bojom u apstraktno-asocijativnim radovima kazuje da je riječ o snažnom, ekspresivnom likovnom rukopisu kojeg pokreće nemir duše. Gestualni, introvertni egzekutivni izražaji produkuju kompozicioni sublimat koloritnih mrlja širokih, intenizivnih poteza kista ili pak nježne, lirično-lazurne svjetlosne kreature koje rađaju asocijacije", istakla je Miranović.

U katalogu izložbe ona je zapisala da unutarnju Jeleninu snagu simbolizuje predstava bika koji se, spreman za borbu, u punoj snazi i dominaciji, "nenameteljivo pomalja iz bojenih kompozicionih sazvučja".

"Animalistički likovni prosedei prate istoriju umjetnosti od paleleotiskih vremena, kritsko-mikenskog vaznog i fresko slikarstva i generalno antičke umjetnosti, srednjevjekovnih bestijarija, renesanse i nadalje sve do novijih vremena- Pikaso, Lubarda i ovovremnih produkcija. Bik je u određenim kulturama ekvivalent božanstvu, sveta životinja, no, izvjesno, svuda i uvijek predstavljao je simbol nepatvorene snage. Jelenin bik je u ofanzivnom stavu, spreman svakog trenutka za borbu, sučeljavanja, s crvenom maramicom nad glavom. Zapravo, umjetnica u stavu pripravnosti isčekuje izazove, kao neminovni usud svijeta i života", piše u katalogu.

Prema riječima Miranović, krećući se u širokom dijapazonu egzekutivnih manira, od figuracije do apstrakcije, insatalacija i kombinovanih tehnika, Jelena Vušurović bira i određuje medij, formu i način izražavanja zavisno od onog što želi da saopšti.

"Ovoga puta, rasplamasalu vatru njene nemirne duše podijelila je s nama u slikama bogatog koloritnog tkanja i diferentnih strukturalnih sadržaja, svakako, upečatljivog stava", zaključila je na otvaranju izložbe Miranović.

Ovo je ujedno i posljednji likovni program Zimske scene Barskog ljetopisa, a izložba će biti u postavci u Dvorcu naredna dva mjeseca.

Galerija

Bonus video: