Glumci predstave "Kapital" nagrađeni u Nišu

Jednoglasnom odlukom žirija nagrada za najbolju mladu glumicu pripala je Jeleni Laban, a Specijalna nagrada dodijeljena je glumačkom ansamblu komada
737 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz predstave, Foto: Duško Miljanić
Scena iz predstave, Foto: Duško Miljanić

Glumci predstave “Kapital” nagrađeni su u dvije kategorije na prvom Festivalu balkanskog kulturnog prostora “Teatar na raskršću”, koji se od 11. do 19. marta održao u Narodnom pozorištu Niš.

Jednoglasnom odlukom stručnog žirija nagrada za najbolju mladu glumicu pripala je Jeleni Laban, a Specijalna nagrada dodijeljena je glumačkom ansamblu predstave Kapital u sastavu: Jelena Šestović, Jelena Laban, Stevan Vuković iPavle Prelević. Žiri koji je donio odluku činili su predsjednica Mia Begović, glumica iz Zagreba, i članovi: Katarina Kocevska, glumica iz Skoplja, Bogdan Kostea, glumac i reditelj iz Arada, Branislav Mićunović, ambasador Crne Gore u Srbiji i reditelj iz Podgorice, i Enver Petrovci, glumac i profesor iz Prištine

“Nagrada za najbolju mladu glumicu dodjeljuje se Jeleni Laban za ulogu u predstavi “Kapital” za snagu tragetkinje i zaigranost djeteta. Specijalna nagrada dodjeljuje se glumačkom ansamblu predstave u produkciji Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju (Crna Gora), koji je izuzetnom predanošću, ogromnom energijom i zanatskim umijećem plijenio sa scene i ostavio moćan efekat”, navodi se u obrazloženju žirija, koji je Nagradu za najbolju predstavu dodijelio predstavi “Sumrak bogova”, a Nagradu za režiju Daliboru Mataniću.

Žiri je u svom saopštenju dodao i da su odluke donijeli nakon nakon odgledanih svih predstava “uvažavajući umjetnička djela i ostvarenja, kao i osnovne kriterijume koji definišu smisao ovog Festivala, dakle afirmaciju sličnosti i razlika kulturnog identiteta države i naroda koji dijele isto raskršće evropskih i svjetskih puteva u izazovima i perspektivama savremenog teatra”.

U 9 festivalskih dana prikazano je 10 predstava iz 8 zemalja, od kojih osam u takmičarskom programu: “Kad bi Sombor bio Holivud” Narodnog pozorišta Sombor, “We are born naked and the rest is...” MESS Sarajevo, “Kapital” Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju, “Filoktet” Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, “Balkanski špijun” Narodnog pozorišta u Beogradu, “Višnjik” dramskog teatra Ivan Radoev iz Plevena u Bugarskoj, “Festen” Dramskog teatra iz Skoplja u Makedoniji i “Sumrak bogova” Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora u Sloveniji.

Kroz salu Narodnog pozorišta u Nišu prošlo je oko 5.000 gledalaca, a na sceni je za njih igralo stotinak glumaca, navode iz Kraljevskog pozorišta.

Bonus video: