Izložba fotografija stećaka

Autorka postavke “Stećci Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore” je Mirjana Vukasović
370 pregleda 0 komentar(a)
Stećak u Pošćenju, nedaleko od Šavnika, Foto: Arhiva vijesti
Stećak u Pošćenju, nedaleko od Šavnika, Foto: Arhiva vijesti

Izložba fotografija “Stećci Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore” autorke Mirjane Vukasović, arhivistkinje u Muzeju grada Perasta, a u realizaciji Opštinske javne ustanove “Muzeji” Kotor, biće otvorena sjutra u Narodnom muzeju u Čačku u 19 časova.

“Izložba je plod desetogodišnjeg istraživanja i nastala je na osnovu snimaka koje je uradio Goran Ž. Komar. Na njoj će biti predstavljeni stećci na fotografijama, njihov transkript i prevod teksta na engleski. Natpisi na stećcima Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore ispisani su ćiriličnim pismom”, ističču organizatori.

Izložba je rađena sa ciljem da stavi akcenat na period u kome su nastajali srednjovjekovni nadgrobni spomenici u obliku velikih kamenih komada i da se na taj način afirmiše kulturna baština na ovim prostorima koja je od nemjerljivog značaja za kulturnu istoriju regiona i Evrope.

Stećci su 2016. godine našli mjesto na Uneskovoj listi svjetske kulturne baštine. Organizatori izložbe smatraju je od velike važnosti predstavljanje stećaka široj javnosti, kako bi se upoznala sa kulturom svojih predaka.

“Stećak jeste materijalni dokaz jednog vremena i prostora, koji je. prema naučnim saznanjima, datira od druge polovine 12. pa sve do 16. vijeka. Sama praksa sahranjivanja ispod stećaka prestala je još u 16. vijeku, ali su oni nastavili svoj život u duhovnom biću ljudi i zajednica koje su naseljavale dati prostor”, navodi se u saopštenju.

Postavka je prethodno bila izložena u Beogradu i Zaječaru, a sada i u Čačku gdje će je otvoriti arhitekta dr Miloš Radovanović.

Izložba je realizovana u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije i biće otvorena do 8. aprila.

Bonus video: