Milena će nastaviti da živi kroz monografiju

Promociju monografije “Milena Dravić ili ključ snova” organizovali su Narodna biblioteka i bjelopoljski Centar za kulturu
361 pregleda 0 komentar(a)
Sa promocije, Foto: Jadranka Ćetković
Sa promocije, Foto: Jadranka Ćetković

Ključ snova - monografija o divi jugoslovenskog filma Mileni Dravić autorke Anite Panić, predstavljena je u Bijelom Polju. Autorka je analitično, uz mnošto zanimljivih detalja i fotografija kroz sedam poglavlja na 364 trane predstavila život i karijeru glumice.

“To je malo strana kada je u pitanju Milena Dravić i njena bogata biografija. Imala sam čast da mi je Filmski Centar Srbije, koji je i moj izdavač, ukazao povjerenje i prihvatio predlog da se uradi monografija o Mileni Dravić. Bila sam presrećna što imam mogućnost da se na neki način družim sa divom srpskog glumišta, radeći više od godinu dana na ovoj knjizi”, kazala je autorka, dodajući da je Milenina karijera u stvari retrospetkiva jugoslovenskog filma. “Nije jednostavno pisati o glumici koja je nije lako pisati o glumici koja je učestvovala u preko 100 bioskopskih i televizijskih filmova, pozorišnih predstava, serija, TV programa”, kazala je Panić.

Ona je podsjetila da su Milenu u doba stare Jugoslavije zvali na najljepši mogući način - Milena nacionale.

“Zato sam i sebi zadala obavezu da to bude jedna ozbiljna knjiga, kakvu Milena i zaslužuje, da to bude knjiga koje se ja neću stidjeti, a koja će na pravi način formulisati njenu bogatu karijeru”, kazala je Panić ističući da će Milena nastaviti da živi kroz ovu monografiju. Monografija predstavlja luskuzno srpsko-englesko izdanje sa najvažnijim poglavljima poziriše i filmske impresije.

“Posljednje poglavlje čini kompletan spisak Milenine bogate filmske, televizijske i pozorišne biografije”, istakla je Panić i dodala da se kroz knjigu možemo upoznati sa ličnošću koja je iako stidljiva po prirodi mnogo voljela ljude.

Promociju monografije “Milena Dravić ili ključ snova” organizovali su Narodna biblioteka i bjelopoljski Centar za kulturu.

Bonus video: