Nagrada za “Granice kiše” u Italiji

Drugo mjesto u glavnom takmičarskom programu na 37. međunarodnom filmskom festivalu u Bergamu pripalo je filmu Vlastimira Sudara i Nikole Mijovića za “originalno debitantsko ostvarenje o konfliktu, identitetu i korijenima”
548 pregleda 0 komentar(a)
Glumac Vahidin Prelić i reditelj Vlastimir Sudar tokom razgovora sa publikom, Foto: Arhiva festivala
Glumac Vahidin Prelić i reditelj Vlastimir Sudar tokom razgovora sa publikom, Foto: Arhiva festivala

Film “Granice kiše” reditelja Nikole Mijovića i Vlastimira Sudara osvojio je drugu nagradu za najbolji film u glavnom takmičarskom programu na upravo okončanom 37. međunarodnom filmskom festivalu u Bergamu (Bergamo Film Meeting) u Italiji, pokazavši da italijanska publika, koja dodjeljuje nagrade, odlično razumije tematiku filma, kaže Sudar prenoseći utiske za “Vijesti”.

“Jako smo ponosni, prije svega na našem učešću na jednom ovakvom festivalu, koji prikazuje više od 150 filmova, a samo sedam je u glavnoj konkurenciji. Uz to, festival ima dugu tradiciju i veoma je nezavisan u svom izboru filmova. Glavne nagrade dodjeljuje publika, i to je stvarno nešto što nam posebno laska, jer evo, italijanska publika potpuno razumije ono što smo htjeli da kažemo. Mislim da je tu bilo i veoma bitno da smo glumac Vahidin Prelić i ja predstavili film i odgovarali na pitanja publike poslije prvog prikazivanja, i tako pojačali utisak koji je film ostavio, te ohrabrili publiku da glasa za nas. Inače, lijepa je praksa i to što festival obično dovede bar po jednog predstavnika svakog filma da razgovara sa publikom. Sala je bila puna, tako da je i nama autorima veoma uzbudljivo da učestvujemo na festivalima koji imaju svoju redovnu publiku i tradiciju, i gdje se filmovi gledaju sa vrlo velikom pažnjom”, ističe reditelj.

Kristina StevovićScena iz filma: Kristina Stevović

Na Bergamo filmskom festivalu, koji je održan u periodu od 9. do 17. marta, film “Granice kiše” bio je jedini predstavnik iz ovog dijela Evrope, mada Sudar ističe da ih je “spasio veteran jugoslovenskog filma Karpo Godina, koji je imao retrospektivu”. On ističe da je film naišao na izvanredan prijem kako kod publike, tako i kod italijanske stručne javnosti. Tome svjedoči da je u najavi ovogodišnjeg izdanja festivala, italijanski filmski kritičar evropskog portala za promociju filma i audiovizuelnog stvaralaštva “Cineuropa” Kamilo de Marko, okarakterisao “Granice kiše” kao “originalno debitantsko ostvarenje o konfliktu, identitetu i korijenima”, dok u svojoj recenziji filma on ističe da je režija ovog djela “daleko od ustaljene balkanske kinematografije”, i posebno pohvaljuje fotografiju Miloša Jaćimovića.

“Organizatori festivala su mi se neformalno obratili još par dana pred kraj festivala i rekli da očekujemo nagradu. Kao u recenziji koju je napisao kritičar de Marko, organizatori su isto bili iznenađeni da je sa Balkana došao jedan ovako suptilan film, ali koji opet dira u sve osjetljive probleme ovih prostora. Mišljenja su da je to isto prepoznala i njihova publika, ali isto tako dodali i da na sjeveru Italije postoji velika simpatija prema ovim, njima ipak bliskim (da ne kažem komšijskim) prostorima, te da ih je film sigurno emotivno dirnuo. Publika je inače vrlo glasnim aplauzom pozdravila objavu da smo dobili nagradu tako da im se film iskreno dopao”, priča Sudar.

Nedjeljko Milović i Kristina StevovićScena iz filma: Nedjeljko Milović i Kristina Stevović

Nagradom u Bergamu, film je nastavio niz međunarodnih nastupa koji je započeo svjetskom premijerom u Montrealu, gdje je nominovan za nagradu “Zlatni Zenit” u takmičarskom programu za najbolji debitantski film. Nakon toga prikazan je na vodećim filmskim festivalima u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Rusiji, Švedskoj i zemljama regiona. I pored nagrada koje je film do sada osvojio, Sudar ističe da se one ne mogu očekivati. “Ne mogu da kažem da očekujem nagrade, to se stvarno nikad ne zna. Oko nagrada zna da bude i ozbiljne gužve, tako da ne mogu tek tako očekivati. Sa druge starne, ono što očekujem je da će naša publika voljeti ovaj film, i iznad svega, tu mi vjeru daje upravo prikazivanje u Podgorici, gdje je film izuzetno dobro prošao. Mislim da dosadašnja prikazivanja u regionu, a i u inostranstvu, pokazuju da film ima neku toplinu, i ja jedva čekam da krene u redovnu distribuciju. Zbog mnogo razloga, vjerovatno tek na jesen, ali biće pred publikom uskoro”, najavljuje on i otkriva da će sljedeće prikazivanje filma biti krajem ovog mjeseca u Parizu, na festivalu “L’Europe autour de l’Europe”, gdje se film takođe prikazuje u glavnoj konkurenciji, a ovog puta će biti u društvu zapaženog ostvarenja crnogorskog reditelja Ivana Salatića “Ti imaš noć”.

Reditelj Vlastimir Sudar je prikazivanje filma na festivalu posvetio nedavno preminulim članovima ekipe: mladom zagrebačkom glumcu Robertu Budaku i veteranu regionalne kinematografije Vladanu Banoviću.

Film o ljubavi i nadi iznad svega

Vlastimir Sudar je ranije za “Vijesti” govorio, između ostalog i o ovom ostvarenju, te ga tom prilikom predstavio kao film koji govori “o ljubavi i nadi iznad svega”.

“Ljubav i nada su za svakog čovjeka, bilo gdje u svijetu, ipak najvažnije stvari: one regulišu egzistenciju, i naravno, velika je nesreća kada nema ni jednog ni drugog. Veliko je znanje u životu pronalaziti iznova i jedno i drugo. Tako su ‘Granice kiše’ film upravo o tome, i naša glavna junakinja (Kristina Stevović)traži i nadu i ljubav, ali ih i donosi”, kazao je on. Radnja filma se događa na tromeđi Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, posle raspada Jugoslavije i nakon rata. Reditelj kaže da je u pitanju topla priča koja tamo gdje se prikazuje nosi neku “drugačiju sliku našeg regiona od one koje su već dugo nametali mediji”.

“Sa ‘Granicama kiše’ smo nastojali da napravimo jednu složenu ravnotežu, po kojoj ovaj film nikako ne bježi ili sklanja glavu od cijelog niza problema koji na našim prostorima postoje. Sa druge strane, nije nam namjera bila ni da iscrpljujemo te probleme do te mjere da ispadne kao da kod nas ne postoji ništa drugo osim, mržnje, rata i tranzicije. U našem filmu prevladaju vrijednosti kao solidarnost, čovječnost i ljubav. E sad, ta ravnoteža, ne napraviti neku samozaljubljenu romantičnu propagandu sa jedne, a sa druge strane ne napraviti nešto gdje čovjek nemilice sam sebe ‘udara’ u glavu, to naravno nije lako, i kao autoru može da mi izgleda da smo uspjeli a opet, samo će vrijeme tu biti pravi sudija”, istakao je Sudar.

PrelićPrelić

Glavnu ulogu u filmu “Granice kiše” tumači Kristina Stevović, a glumačku ekipu čine i Vahidin Prelić, Robert Budak, Dubravka Drakić, Momo Pićurić, Marta Pićurić, Vejo Kasalica, Aleksandar Radulović, Karlo Kalezić i po prvi put na filmu dječaci iz Trebinja - Nedjeljko Milović i Ognjen Vujović. Kao specijalni gost, u filmu se pojavljuje i mlada operska pjevačica Dušica Bijelić, koju je londonski ‘The Independent’ 2014. godine proglasio za jednu od osam najtalentovanijih mladih umjetnika u Velikoj Britaniji. Iza filma stoje producentske kuće Montenegro Max Films iz Podgorice, Balkan Kino iz Beograda i Banja Luke, Media Plus iz Beograda i Oskar Film iz Banja Luke. Film su finansirali Ministarstvo kulture Crne Gore i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a učestvovali su i Filmski centar Srbije, Geteborški filmski festival, Radio televizija Crne Gore i drugi.

Bonus video: