Umjetnička intervencija na našu svijest

Izložba Luke Joksimovića otvorena je u nikšićkim galerijama „Nikola I“ i „Ilija Šobajić“
513 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja, Foto: Svetlana Mandić
Sa otvaranja, Foto: Svetlana Mandić

Za umjetnika Luku Joksimovića, koji za sebe kaže da živi umjetnost, vajar Petar Babić, kazao je da je riječ o slikaru reakcije i intervencionisti.

„Nije u pitanju samo reakcija na prazninu. On reaguje na iscrpnost tehnike, na slikarstvo starih majstora, na ravnodušnost i proizvoljnost našeg doba“, kazao je Babić otvarajući Joksimovićevu izložbu u nikšićkim galerijama „Nikola I“ i „Ilija Šobajić“.

Bjelopoljski slikar, prema riječima Babića, interveniše na našu svijest, ali i u odnosu na materijal, jer se ne ograničava na jednu tehniku, pa je teško odrediti medij koji Joksimoviću najviće odgovara.

“U centru Lukinog stvaralaštva je portret, ali ne prepisivački, anatomski, fizionomski. On zna da se radeći portret često skrene u autoportret i sa tim se direktno suočava, tražeći upravo u tuđem portretu autoportret. Na njima je pozadina često prazna i uokviruje mnoštvo bojica, a i poteza. Tako postiže harmoniju između subjekta i objekta i unutrašnjeg smisla”, kazao je Babić.

Kako je istakao Joksimovićevi portreti su razgovor sa samim sobom, preispitivanje, introspekcija, potraga za trunkom sklada u gomili nesklada. “I mi gledaoci možemo u njima naći odgovore i imati trenutak za svoju intravertnost. Luka odlično vidi boju i svjesno se služi njom, ali je prije svega sjajan crtač. Sve više odbacuje ilustarivnost i ne poštuje ohole učmalosti akademizma. Oslanja se na tradiciju, služi prilično modernim sredstvima“, zaključio je Babić uvjeren da Joksimovićeva umjetnost ima svoje mjesto u budućnosti.

Posjetioce izložbe pozdravila je direktorica Muzeja i galerija, Jelena Đukanović, a umjetnik se zahvalio svima što su došli da pogledaju njegove radove.

Joksimović, koji je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti, odsjek slikarstvo u klasi Radislava Ratka Vučinića, do sada je imao šest samostalnih i veći broj kolektivnih izložbi. Nikšićkoj publici, koja je po drugi imala priliku da vidi njegove radove, predstavio se sa preko 60 slika i crteža. Bavi se i ikonopisom, ilustracijom, izradom raznih unikatnih predmeta od raznih materijala, zidnih i podnih mozaika u kamenu i keramici.

Bonus video: