Bajern protiv Reala: Klasik koji se dugo čekao

Dva velikana evropskog i svjetskog fudbala se sastaju na „Alijanc areni” u prvoj utakmici polufinala Lige šampiona. U istom terminu u srijedu igraju Borusija Dortmund i Pari Sen Žermen

6593 pregleda 73 reakcija 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Dvadeset titula prvaka Evrope su kroz istoriju osvojili Real Madrid i Bajern, čak 25 puta su španski i njemački gigant igrali međusobno u Ligi šampiona, nikada u finalu - „kraljevski klub” je slavio 12 puta, u 11 utakmica su se radovali Bavarci...

Sve to jasno ukazuje da teško da postoji veće rivalstvo na globalnom nivou, a večeras i 8. maja je na redu novo poglavlje istorije - borba za plasman u finale koje se 1. juna igra na londonskom „Vembliju”.

Real je u četvrtfinalnom dvomeču protiv Mančester sitija pokazao dva lica - u prvoj utakmici je vjerovatno zaslužio više od remija (3:3), u revanšu je nadigran prije nego je prošao na penale, ali niko neće tome pridavati važnosti ako za mjesec Karlo Anćeloti u Madrid donese 15. pehar namijenjen pobjedniku Lige šampiona.

Za razliku od Realovog puta kroz sezonu, o Bajernovom bi mogao da se napravi film, jer je bilo svega...

EVROPSKI ŠMEK BAVARACA

Bajern je sezonu počeo kao apsolutni favorit u Bundesligi i kao jedan od najozbiljnijih kandidata za evropski pehar.

A šta se dogodilo? U domaćem takmičenju ga je deklasirao Bajer i uzeo mu titulu još prije skoro dvadesetak dana, Tomas Tuhel je u februaru najavio da ide čim se sezona završi, uz ne baš korektan odnos sa čelnicima kluba, prije svih sa Ulijem Henesom.

U Ligi šampiona je, međutim, Bajern dokazao da je Bajern i vidjelo se Tuhel ima tim koji dobro zna kako se igraju velike utakmice. Velikan je tako rutinski eliminisao Arsenal u četvrtfinalu, prije toga i Lacio i kada se sve sabere ima odličnu kampanju u Evropi i spreman je da napadne sedmi pehar.

„Kada igrate protiv Reala ne borite se samo protiv tima koji ima sjajne igrače, nego i protiv aure koja okružuje taj klub. Neće biti lako zadržati fokus, ali sam siguran da možemo da odigramo perfektnu utakmicu. U stvari, potrebne su nam dvije takve”, poručio je Tuhel.

Tomas Tuhel
foto: Reuters

Da li su spremni Džamal Musijala i Matajs de Liht, da li će igrati Serž Gnabri... Tuhel o tome nije želio da priča, ali o Gnabriju je kratko rekao:

„Ne znam zašto, ali znam da će Gnabri dati gol”, istakao je Tuhel, kojeg bi od ljeta na klupi trebalo da naslijedi Ralf Rangnik.

KARLETOV POVRATAK U MINHEN

Anćeloti je trener koji gotovo da nema mrlju u karijeri, ali ako negdje nije uspio to je upravo Bavarska.

Italijan je vodio Bajern od jula 2016. do septembra 2017, osvojio je pehar u Bundesligi i dva trofeja u njemačkom Superkupu, ali za njega i klub je to bio razočaravajući period. Tako se spekulisalo i o lošim odnosima u svlačionici, nezadovoljstvu Tomasa Milera, pa je Anćeloti na samom početku druge sezone u Minhenu otišao.

U Bajernu mu nije išlo, ali protiv Bajerna gotovo da nije pogriješio - neporažen je u osam utakmica kada je vodio timove (Milan i Real) protiv velikana iz Njemačke, uz šest pobjeda i dva remija.

S klupe „kraljevskog kluba” je vodio dvije utakmice, i to u polufinalu u sezoni 2013/14. kada je i osvojio titulu.

Bila je to prva sezona Pepa Gvardiole u Bajernu, ali Madriđani su bili prejaki - na „Santjago Bernabeuu” su pobijedili 1:0 (gol Karima Benzeme), a u Minhenu čak 4:0 kada su po dva puta pogađali Kristijano Ronaldo i Serhio Ramos.

„Imamo mnogo poštovanja prema Bajernu koji je bio spektakularan u četvrtfinalu protiv Arsenala, kada je bilo jasno da je Liga šampiona ono što ga zanima”, rekao je Anćeloti.

EPSKA UTAKMICA

Havi Martines, dugogodišnji vezista Bajerna i reprezentativac Španije, kao da je jedva čekao da dođe do okršaja dva velikana.

„Bajern protiv Reala - to je epski, mističan okršaj i rekao bih pravi fudbalski rat”, kazao je dvostruki osvajač Lige šampiona sa Bavarcima i nastavio:

„To je evropski klasik, igraju dva vjerovatno najveća kluba. Teško možete da tražite bolje: Bajern - Real je najbolji meč u istoriji fudbala, a posebno je zanimljivo to da se nikada nisu sastali u finalu”, istakao je Martines.

Bonus video: