Artetino kockanje sa Havercom se isplatilo

Njemac u drugom dijelu sezone vraća povjerenje koje je od početka u njega imao menadžer Arsenala

3556 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Arsenal vjerovatno ni ove sezone neće osvojiti titulu na koju čeka od 2004. godine, ali uspon je očigledan i posebno se ogleda u transferima koje završavaju menadžer Mikel Arteta i sportski direktor Edu.

Ljetos je u sjeverni London stigao Kai Haverc, plaćen je 60 miliona funti Čelsiju u momentu kada je bio u velikoj igračkoj krizi, ali Arteta nije imao dilemu da treba da postane "tobdžija".

- Haverc je dio našeg plana i srećni smo što ga imamo - rekao je Arteta kada je Kai stigao na "Emirejts".

Čekalo se prvih mjeseci da Njemac pokaže zašto je doveden, Arteta mu je često i tvrdoglavo davao bitnu ulogu, a nagrada je stigla u nastavku kada je dočekao da upravo Haverc počne da rješava velike utakmice...

Haverc nije napadač, nije ni golgeter i nikada neće biti, pa 13 golova u svim takmičenjima (12 u prvenstvu) nisu brojka koja treba da se zanemari...

Predstavljamo igrače koji su obilježili evropski fudbalski vikend:

GOLMAN

Sportijelo (Milan) - neočekivano je dobio šansu umjesto povrijeđenog Majka Menjana i pobrinuo se da Milan izbjegne drugi poraz u samo nekoliko dana u derbijima. Nula u Torinu protiv Juvea je najviše njegova zasluga.

ODBRANA

Vajt Arsenal) - londonski tim je nezadrživ u prekidima, a Vajt je u njima jedno od najvećih oružja. Sredinom sedmice je dao dva gola Čelsiju, a u nedjelju bio jedan od ključnih ljudi u pogocima iz kornera u trijumfu nad Totenhemom.

Ismaili (Lil) - cilj Lila da se plasira u Ligu šampiona djeluje realnije nakon trijumfa na gostovanju Mecu.

SREDINA

Čalhanoglu (Inter) - još od sezone 1990/91. i čuvenog Lotara Mateusa jedan vezista Intera nije bio tako produktivan kao Turčin koji se u šampionskoj godini upisao 13 puta u Seriji A. Od toga je 10 pogodaka postigao sa bijele tačke iz isto toliko pokušaja.

De Brujne (Mančester siti) - Belgijanac je kralj asistencija, pokazuje to i ove sezone u kojoj je dugo bio van terena. Do sada je na 21 utakmici u svim takmičenjima namjestio 15 pogodaka saigračima.

Bouven (Vest Hem) - gol pa asistencija u remiju protiv Liverpula kao potvrda da tim Dejvida Mojesa teško može da ostvaruje dobre rezultate ako Bouven nije na svom nivou.

Andrih (Bajer) - njemački šampion nema poraz ove sezone, a toliko puta je bio blizu da ga doživi. Za vikend je Štutgart bio blizu da uzme mjeru "farmaceutima", ali je Andrih u 96. minutu potpisao remi.

NAPAD

Haverc (Arsenal) - dobio je pjesmu od navijača u znak podrške u momentima kada je bio u velikoj igračkoj i golgeterskoj krizi. Sada iz vikenda u vikend na svakom stadionu širom Ostrva odzvanja: "Kai Havertz scores again"...

Guler (Real Madrid) - možda nije igrao koliko je želio u prvoj sezoni u Realu, ali je kod Karla Anćelotija u pravim rukama. "Kraljevski klub" ide ka tituli, mlada zvijezda je donijela tri boda u San Sebastijanu.

Krstović (Leće) - prekinuo je golgeterski post dug tri mjeseca i postigao jedan od ljepših golova u 34. kolu Serije A. Šteta što projektil crnogorskog napadača nije donio tri boda, samim tim i osigurao opstanak Lećeu.

Haland (Mančester siti) - Norvežanin ima tešku sezonu, očigledno se i muči s povredom stopala, ali brojke su i dalje impozantne - u Notingemu je upisao 21. gol u Premijer ligi, a 32. računajući sva takmičenja.

Bonus video: