Oni se opiru „osvajačima”, ne žele da fudbal završi na ruševinama

Kultura fudbala iznad globalizacije: švedski klubovi jednoglasno odlučili da ne žele da se u njihovo takmičenje uvede VAR tehnologija, ne žele ni novac sa Srednjeg istoka, protiv su ulaska tajkuna u njihov svijet

19170 pregleda 5 komentar(a)
Koreografija navijača AIK-a, Foto: Reddit
Koreografija navijača AIK-a, Foto: Reddit

VAR sistem je unio revoluciju - ogromna većina smatra da je pomogao fudbalu, ali u jednoj evropskoj zemlji ne žele da tehnologija pokvari igru.

“Moderni fudbal je osvojio svijet. Cijeli svijet? Nije. Postoji mala teritorija koja se opire osvajačima i koja ne želi da fudbal završi na ruševinama”.

Tako glasi transparent na stadionu AIK-a iz Stokholma, švedskog prvoligaša, koja odslikava shvatanje fudbala u toj, jednoj od najbogatijih evropskih zemalja.

Švedski klubovi su jednoglasno odlučili da ne žele da se u njihovo takmičenje uvede VAR tehnologija, već žele da zadrže duh igre...

“Ovdje stvari odlično funkcionišu i bez VAR sistema. Kada je VAR uveden svi su mislili da će biti manje polemika zbog sudijskih odluka. Pokazalo se suprotno. U zemljama koje imaju VAR diskutuje se o 20-ak situacija na utakmici. Kod nas je sporna možda jedna ili dvije odluke”, kazao je Hening Berg, trener AIK-a.

Odluka klubova je u skladu sa navijačkim razmišljanjima. Navijači imaju jak uticaj na kreiranje fudbalske politike, jer klubovi funkcionišu po tzv. principu 50+1 - članovi klupske zajednice - navijači ili pristalice, kako god - uvijek imaju najmanje 51 odsto vlasništva u klubovima.

“Ovo pravilo - naših 51 odsto - obezbjeđuje da klubom upravljaju članovi I pravi navijači, a ne TV pretplatinici, koji gledaju utakmice iz fotelja”, kaže navijač AIK-a Felipe Estrada.

Švedski fudbalski navijači nisu samo protiv tehnologije, oni su i protiv novca sa Srednjeg istoka, protiv ulaska tajkuna u njihov svijet - u kome je kultura fudbala iznad globalizacije.

“Moje i mišljenje navijača AIK-a je - ne modernom fudbalu. Mi želimo da zadržimo našu fudbalsku kulturu, da ne budemo kao ostatak svijeta koji se predao i izgubio bitku sa globalnim trendovima”, dodaje drugi navijač kluba iz Stokholma, Noel Fuentes Silva.

U takvom ambijentu, čelnici švedskog fudbala su - nemoćni. Moraju da slušaju glas javnosti, bez obzira što su svjesni problema koje klubovi, nacionalni timovi i sudije mogu da imaju posebno na međunarodnoj sceni.

“Mislim da najveći problem imaju sudije, njima je definitivno teže da stvaraju međunarodnu karijeru. Problem mogu da imaju i igrači, nenaviknuti na situacije koje se rješavaju VAR tehnologijom. Ali, raspoloženje je takvo i mi to poštujemo”, ističe Svante Samuelson, sportski direktor Švedske fudbalske lige.

Nedavno je Martin Ingvarson, šef sudijskog komiteta, saopštio da je tokom prethodne dvije sezone ukupno bila samo 41 situacija na terenima u kojima bi VAR tehnologija promijenila odluku sudija.

Bonus video: