Tramp kažnjen sa 9.000 dolara zbog nepoštovanja suda, sudija mu zaprijetio zatvorom

Krivični proces je jedan od četiri koji se vode protiv Trampa ali bi mogao da bude i jedini gdje je suđenje održano, i donijeta presuda prije izbora

4570 pregleda 1 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Donald Tramp je dobio kaznu od 9.000 dolara zbog nepoštovanja suda, zato što je u više navrata prekršio zabranu komentarisanja sudskog procesa u javnosti, odnosno iznošenja javnih izjava o svjedocima, porotnicima i drugim osobama povezanim za suđenje u Njujorku zbog isplata novca za diskreciju porno glumice Stormi Danijels. Ako to ponovo uradi, upozorio je sudija, mogao bi da bude poslat u zatvor.

Tužioci su naveli deset primjera kada je Tramp prekršio zabranu komentarisanja procesa, ali je sudija Huan Merčan ustanovio je da je bilo devet takvih slučajeva. Bivši predsjednik je, tako, kažnjen po hiljadu dolara za svaku od onlajn izjava za koje je Merčan zaključio da su bile kršenje zabrane. Odluka predstavlja oštro upozorenje bivšem republikanskom predsjedniku, koji insistira na tome da samo primjenjuje svoje pravo na slobodu govora.

Merčan je napisao da je Tramp "ovim upozoren da sud neće tolerisati kontinuirano namjerno kršenje svojih zakonitih naredbi, i da će, ukoliko to bude neophodno, izreći kaznu zatvora."

Tramp je, namršten, gledao u sto ispred sebe dok je sudija čitao odluku.

Sudija je donio ovu odluku na početku druge nedjelje svjedočenja u istorijskom sudskom procesu protiv bivšeg predsjednika. Tužioci sa Menhetna tvrde da su Tramp i njegovi saradnici učestvovali u ilegalnoj šemi da utiču na predsjedničku kampanju 2016. tako što su sprječavali da negativne priče o njemu dospiju u medije i javnost.

Tramp mora da plati kaznu do kraja radnog dana u petak, naveo je sudija Merčan u pisanoj presudi. Moraće da ukloni sedam uvredljivih objava sa svog naloga na društvenoj mreži Istina (Truth Social) i dvije sa vebsajta svoje kampanje do 14:15 po lokalnom vremenu u utorak, dodao je Merčan.

Sudija takođe razmatra druge navode o Trampovom kršenju zabrane komentarisanja sudskog procesa, i saslušaće argumente o tome u četvrtak.

Na suđenju Trampu u utorak svjedoči treći svjedok tužilaštva Geri Fero, bankar koji je pomogao bivšem Trampovom bivšem advokatu Majklu Koenu da otvori sporne naloge.

Od Trampa se zahtijeva da prisustvuje suđenju iako je izjavio da bi radije vodio kampanju uoči predsjedničkih izbora 5. novembra.

Krivični proces je jedan od četiri koji se vode protiv Trampa ali bi mogao da bude i jedini gdje je suđenje održano, i donijeta presuda prije izbora.

Bonus video: