Saudijska aktivistkinja osuđena na 11 godina zatvora zbog podrške ženskim pravima

Njena sestra Fouz al Otaibi je takođe optužena jer nije nosila pristojnu odjeću, ali je uspjela da napusti Saudijsku Arabiju prije hapšenja

18205 pregleda 8 komentar(a)
Manahel al Otaibi, Foto: Amnesty International
Manahel al Otaibi, Foto: Amnesty International

Mlada aktivistkinja za ženska prava u Saudijskoj Arabiji tajno je osuđena na 11 godina zatvora od strane anti-terorističkog suda nakon što je uhapšena "zbog njenog izbora odjeće i podrške ženskim pravima", prenosi "Guardian".

Saudijski zvaničnici su u izjavi za visokog komesara Ujedinjenih nacija potvrdili da je Manahel al Otaibi 9. januara osuđena zbog "terorističkog prekršaja", kako to saudijske vlasti nazivaju.

Al Otaibi je proglašena krivom po optužbama baziranim na anti-terorističkom zakonu koji kriminalizuje korišćenje web sajtova "koji emituju ili objavljuju vijesti, izjave, zlonamjernih glasina i slično radi izvršenja terorističkih zločina". Mlada aktivistkinja je sertifikovana fitnes instruktorka i umjetnica koja je redovno promovisala osnaživanje žena na njenim profilima na društvenim mrežama, a uhapšena je u novembru 2022.

Pored drugih optužbi, Otaibi je okrivljena zbog korišćenja heštega koji se može prevesti kao "#društvojespremno", a kojim se poziva na ukidanje pravila muškog starateljstva. Njena sestra Fouz al Otaibi je takođe optužena jer nije nosila pristojnu odjeću, ali je uspjela da napusti Saudijsku Arabiju prije hapšenja. Druga sestra, Marjam, je poznata aktivistkinja za ženska prava koja je uhapšena, pritvorena i kasnije puštena 2017. zbog protestovanja protiv muškog starateljstva.

Manahel al Otaibi
foto: Facebook

Amnesty International i ALQST, grupe koje se bore za ljudska prava, poručile su da je hapšenje al Otaibi "kontradiktorno narativu vlasti o reformama i osnaživanju žena". Iz ovih grupa je ukazano na ironiju ovog slučaja, jer je al Otaibi bila glasni pristaša princa Mohameda bin Salmana i radikalnih promjena koje je najavljivalo, među kojima je i popuštanje kada su u pitanju pravila vezana za oblačenje žena. Ona je u jednom intervjuu 2019. kazala da se osjeća slobodnom da iskaže svoje stavove i oblači što želi zahvaljujući prinčevim izjavama.

Pomenute grupe za ljudska prava tvrde da je al Otaibi već bila žrtva ozbiljnog zlostavljanja, koje je počelo sa njenim nestankom na pet mjeseci, od novembra 2023. do aprila 2024. Kada je ponovo ostvarila kontakt sa porodicom, al Otaibi je rekla da je bila zatvorena u samici i da je slomila nogu nakon što je pretrpjela fizičko zlostavljanje. Saudijski zvaničnici su negirali ove tvrdnje.

Bonus video: