VDT: Skaj komunikacija je zakonit dokaz, presudom Evropskog suda se ne dovodi u pitanje njihova validnost i zakonitost

Ponovili su ranije iznijet stav da Državno tužilaštvo ne osporava pravo branilaca da biraju strategiju za odbranu svojih klijenata, ali da se neće upuštati u javnu polimiku sa učesnicima bilo kog postupka

25325 pregleda 170 reakcija 45 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) je saopštilo da zadržava nepodijeljen stav da je SKY ECC komunikacija, kao zakonito pribavljen dokaz od strane francuskih vlasti, dostavljen putem međunarodne pravne pomoći, shodno nacionalnom zakonodavstvu Crne Gore, zakonit dokaz.

Oni su se oglasili povodom, kako su kazali, različitih tumačenja u javnosti presude Evropskog suda pravde od 30. aprila 2024. godine.

Kazali su da se tom presudom tumače odredbe Direktive 14/41 kojom se reguliše primjena Evropskog istražnog naloga, što znači da je presuda primjenjiva samo na države članice Evropske unije, samim tim ne i na Crnu Goru.

"Crna Gora je u obavezi da primjenjuje Evropsku konvenciju o međunarodnoj pravnoj pomoći, na osnovu koje su i pribavljeni dokazi koji se odnose na SKY ECC komunikaciju. Istovremeno, predmetnom odlukom se ni na koji način ne dovodi u pitanje validnost i zakonitost SKY ECC komunikacije kao dokaza, naprotiv. U tom smislu, Državno tužilaštvo zadržava nepodijeljen stav da je SKY ECC komunikacija, kao zakonito pribavljen dokaz od strane francuskih vlasti, dostavljen putem međunarodne pravne pomoći, shodno nacionalnom zakonodavstvu Crne Gore, zakonit dokaz", piše u saopštenju.

Ponovili su ranije iznijet stav da Državno tužilaštvo ne osporava pravo branilaca da biraju strategiju za odbranu svojih klijenata, ali da se neće upuštati u javnu polimiku sa učesnicima bilo kog postupka.

"Državna tužilaštva će, u skladu sa zakonom, nastaviti da sva pravna pitanja rješavaju isključivo na institucionalnom nivou".

Crnogorski advokati koji postupaju u predmetima zasnovanim na dokazima sa Skaja saopštili su juče da Skaj nije dokaz i da u predstojećim sudskim postupcima može doći do oslobađajućih presuda, a samim tim i do velikih isplata novca zbog neosnovanog boravka u pritvoru.

Bonus video: