Guberinić: Jovanić mi je prijetio kada me razriješio; Jovanić: Prepoznao sam brojne nepravilnosti

Guberinić je kazao da mu Jovnić nikada nije odgovorio na njegov zahtjev o isplati nagrade kao stečajnom upravniku a koje reguliše poseban pravilnik o nagradi

12214 pregleda 6 komentar(a)
Jovanić, Foto: Savo Prelević
Jovanić, Foto: Savo Prelević

Stečajni upravnik Milan Guberinić, kazao je da ga je bivši predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić nezakonito razriješio 2016. godine sa funkcije stečajnog upravnika u preduzeću "Jastreb" i da mu je "zaprijetio da pripazi na ponašenje te da od njegovih žalbi na razješenje nema ništa".

Danas je u Višem sudu u Podgorici nastavljeno suđenje Jovaniću i ostalim okrivljenim.

Jovanić je kazao da je Guberinića razriješio funkcije jer je prepoznao brojne nepravilnosti u njegovom radu a ne zbog lične sujete kako je tvrdio ovaj svjedok. Jovanić je pojasnio sudu da su potezi Guberinića kao stečajnog upravnika, "bili nezakoniti". Dodao je da ih nije navodio u rješenjima o razrješenju jer su na ivici krivične odgovornosti a čime se nije bavio. Negirao je da je prijetio Guberiniću, ne iz raloga što se sjeća ovog razgovora već što je osoba koja se ne služi tim vokabularom i prijetećim metodama.

U višečasovnim svjedočenju Guberinić je između ostalog rekao da je 2013. godine imenovan za stečajnog upravnika u preduzeću "Jastreb" i da je obavljajući tu funkciju naredne tri godine stečajni postupak u ovoj firmi završen 90 odsto.

"Prije razriješenja sam prodao gotovo svu imovinu koja je prethodno popisana i procjenjena. Ostala je samo imovina koju je "Jastreb" imao u kompaniji Ribnica a radi se o udjelu od 25 odsto. Ta imovina je prodata po obavezujućem upustvu koje je izdao stečajni sudija Jovanić", rekao je Guberinić.

Nakon što je razriješen funkcije, Guberinić je uložio žalbu, a kako je naveo, Jovanić ga je pozvao telefonom i zaprijetio.

"'Pazite kako se ponašate, pazite što radite. Uzalud se žalite, od toga nema ništa' kazao mi je tada i učinio je da od toga ne bude ništa“, istakao je Guberinić.

Dodao je da je Apelacioni sud tri puta uvažavao njegove žalbe ali je četvrti put potvrdio Jovanićevu odluku o njegovom razrešenju.

Guberinić je kazao da mu Jovnić nikada nije odgovorio na njegov zahtjev o isplati nagrade kao stečajnom upravniku a koje reguliše poseban pravilnik o nagradi.

"Moja koleginica, stečajna upravnica Dragica Gvozdenović je za prodaju 'Ribnice' na ime nagrade dobila 42.000 eura, a složenost tog stečajnog postupka predstavlja tek 20 odsto složenosti postupka koji sam vodio u 'Jastrebu'", podsjetio je Guberinić.

Jovanić je kazao da je Guberinić jedini svjedok kome će postavljati pitanja u postupku koji se vodi protiv njega iz razloga što je bio savjetodavac bivšoj specijalnoj tužiteljki Lidiji Mitrović, koja je podigla optužnicu protiv njega.

Jovanić je sudu predočio konačnu listu priznatih i osporenih potraživanja preduzeća "Jastreb" u stečaju gdje su upisana fizička lica sa potraživanjima iz radnog odnosa, a da nije naveden iznos tog potraživanja "što je apsolutno nepravilno i nezakonito". Jovanić je dodao i da je Guberinić počinio nezakonitost kada je od novca koje je "Hipo Alpe Adria" lizing uplaćivala za obezbjeđenje imovine "Jastreba" plaćao naknade radnicima.

"Hipo Alpe Adria lizing je razdužni povjerilac pa je za iznose koje je uplaćivala trebao da se umanji njen dug a ne da se isplaćuju radnici za obezbjeđenje", sudu je pojasnio Jovanić.

Dodao je da nije zabilježeno u praksi da se iz stečajne mase jedne kompanije pozajmljuje novac drugoj kompaniji u stečaju kao što je to uradio Guberinić kada je pozajmio novac "Jastreba" u stečaju preduzeću "Ribnica" u stečaju.

"Ne postoji pravni institut koji reguliše ovu vrstu pozajmice jer se time narušavaju prava povjerilaca i čini im se šteta. Ono što nisu očekivali je da će naslednik Guberinića, stečajni upravnik Ranko Radinović tražiti povraćaj tih sredstava. Međutim, Dragica Gvozdenović je kao stečajna upravnica zaključila stečajni postupak u Ribnici a da nije vratila pozajmljeni novac. Iz tog razloda Radinović je protiv nje kao fizičkog lica pokrenuo parnični postupak“, pojasnio je Jovanić. Dodao je da je kao stečajni sudija u više navrata primao radnike "Jastreba" u stečaju koji su iznosili nezadovoljstvo Guberinićem kao stečajnim upravnikom koji je kršio njihova prava.

Jovanić se brani sa slobode odlukom Apelacionog suda Crne Gore koja je donijeta na sjednici vijeća održanoj 29. decembra 2023. godine, čime je potvrđeno rješenje Višeg suda u Podgorici. U obrazloženju Apelacioni sud je naveo da je rješenjem Višeg suda, odlučeno da se usvaja predlog branioca Jovanića, advokata Predraga Đolević, da se optuženi pusti na slobodu, uz određivanje jemstva u ukupnom iznosu od 768.000 eura, koje su ponudile Vera Jovanić i ostali članovi porodice, upostavljanjem hipoteke u korist države Crne Gore, na nepokretnosti.

Okrivljenom je optužnicom stavljeno na teret izvršenje krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije, sedam krivičnih djela zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu, krivično djelo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu i produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Jovanić se u pritvoru nalazio od 9. maja 2022. godine, po rješenju sudije za istragu Višeg suda u Podgorici.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužicu protiv Jovanića, stečajnih upravnika Saše Zejaka, Snežane Jović, Sanje Lješković, Ranka Radinovića, Sretena Mrvaljevića, ali i Pavića Globarevića, Stane Čelebić, Darka Perovića, Omera Markišića, Dejana Golubovića, Danijele i Dušana Lakovića i preduzeća "Titan security" Podgorica, "Securitas Montenegro" Podgorica, "Top force system" Nikšić i "Ogimar MNE" Podgorica, zbog postojanja osnovane sumnje da su učinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih djela zloupotreba službenog položaja.

Kako se navodi u optužnici, Jovaniću se, između ostalog, stavlja na teret da je tokom 2015. godine organizovao kriminalnu organizaciju koja je djelovala na teritoriji Crne Gore sve do aprila 2022. godine, a čiji članovi su postali ostala okrivljena fizička i pravna lica i više drugih, zasada nepoznatih osoba čiji je cilj bilo "vršenje krivičnih djela zloupotreba službenog položaja, radi sticanja nezakonite dobiti, a djelovanje kriminalne organizacije je planirano za neograničeni vremenski period i zasnovano na primjeni određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline članova".

Marković: Odluke stečajnog sudije Jovanića sve potvrđene

Advokat Velibor Marković je novinarima izjavio da se iz iskaza koji je svjedok Milan Guberinić dao u istrazi pred bivšom specijalnom tužiteljkom Lidijom Mitrović jasno utvrđuje njegov lični animozitet prema optuženom Blažu Jovaniću.

"Nejasno je kako se došlo do saslušanja ovog svjedoka u fazi izviđaja tim prije što on nije davao obavještenja u policiji. Motiv animoziteta kod ovog svjedoka je njegova ljutnja što i on nije dobio iznos kao koleginica stečajna upravnica u preduzeću 'Ribnica' a za koji je smatrao da mu pripada", kazao je advokat Marković.

Tvrdnje Guberinića izrečene danas na suđenju, u vezi prijetnji koje mu je Jovanić navodno uputio putem telefona okarakterisao je kao paušalne.

"Radi se o paušalnim navodima, nepotkrijepljenim činjenicama i dokazima. Da ga je okrivljeni zvao telefonom i da mu je prijetio o tome nema nikakvog traga. Te navodne prijetnje ovaj svjedok nije ni saopštio ni jednom organu, a kamoli da je podnosio prijavu", istakao je Marković.

Podsjetio je da su sve odluke u predmetima koje je donosio stečajni sudija Blažo Jovanić potvrđene.

Bonus video: