Dvorac kralja Nikole u Baru zatvoren tokom sezone

Turisti neće moći da uđu u zaštićeno kulturno dobro na Topolici, ne zna se do kada će trajati radovi

16022 pregleda 43 reakcija 13 komentar(a)
Dvorac kralja Nikole izgrađen 1885. godine, Foto: Marija Pešić
Dvorac kralja Nikole izgrađen 1885. godine, Foto: Marija Pešić

Dvorac krala Nikole u Baru biće zatvoren za posjetioce tokom ljetnje sezone zbog radova na rekonstrukciji, koji su počeli 1. novembra 2023. godine, a završetak je bio predviđen u avgustu ove godine. Taj datum biće pomjeren, ali se još ne zna kad će Dvorac biti otvoren za posjetioce.

Iz Kulturnog centra Bar koji rukovodi Dvorcem kralja Nikole, koji je ujedno i zavičajni muzej, nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” o rekonstrukciji, pravnom statusu zaposlenih u Dvorcu, kao ni na pitanje koliki su godišnji i prihodi tokom sezone od naplate ulaznica.

Oni su “Vijesti” preusmjerili na Opštinu, iz koje su, nakon dostavljenih pitanja, izdali saopštenje u kojem su kazali da je usljed nepredviđenih okolnosti neophodno produženje roka za završetak radova na rekonstrukciji Dvorca kralja Nikole na Topolici, ali nisu naveli eventualni datum završetka radova.

Na pitanja o prodaji ulaznica i statusu radnika, kako su kazali, ne mogu odgovoriti, jer je to u nadležnosti Kulturnog centra.

“Tokom sprovođenja konzervatorskih mjera, odnosno izvođenja konzervatorsko-restauratorskih radova, pažljivim i odgovornim pristupom prema objektu Dvorca - nepokretnom kulturnom dobru od nacionalnog značaja, izvođač radova je otkrio značajne nalaze koje nije bilo moguće sagledati u fazi izrade glavnog projekta”, naveli su.

Dodali su da je novootkriveno stanje dokumentovano i elaborirano kroz 15 stručnih izvještaja, dostavljenih Upravi za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore u cilju prikupljanja smjernica i saglasnosti za dalje adekvatno sprovođenje konzervatorsko-sanacionih mjera.

“Svi navedeni nalazi će biti sastavni dio dopunjenog glavnog konzervatorskog projekta, kao i projekta uređenja enterijera Dvorca kralja Nikole, čija izrada je u toku”, kazali su iz Opštine Bar.

Dvorac kralja Nikole
Dvorac kralja Nikolefoto: Marija Pešić

Urađene su, kako su naveli, analize statike i konstrukcije, analize zatečenog stanja fasade i istraživanje originalih slojeva, analize fasadne stolarije, analize zatečenih i novootkrivenih podnih obloga iz poznijeg perioda.

“Važno je naglasiti da je najveći dio novih podataka otkriven tek kada se počelo sa radovima na restauraciji, odnosno skidanjem slojeva boje sa zidova i stolarije, odnosno slojeva podnih obloga”, poručeno je iz Opštine Bar.

Značajnija saznanja, kako su kazali, su vezana za otkrivanje boje nezidne dekoracije koja se prožima segmentno kroz sve spratove objekta. Zidovi prostorija su, uglavnom, bili geometrijski podijeljeni na polja, oivičena bordurama sa gornje i donje strane, kao i prema uglovima.

U nekim slučajevima, dodali su, zid je širokom trakom odvojen od plafona. Primjetno je i postojanje sokle, koja je kroz različite bojene slojeve mijenjala visinu i tonalitet. Tokom vremena upotrebljavale su se druge slikarsko-dekorativne tehnike. U nekim od kasnijh slojeva pronađen je papirni tapet, a u pojedinim prostorijama primjetno je šablonsko oslikavanje zidova, uz pomoć valjaka.

“Svi slikarsko-konzervatorsko-restauratorski radovi će se izvoditi u skladu sa savremenim principima zaštite, uz primjenu kvalitetnih, kompatibilnih materijala i tehnika, u skladu sa pravilima konzervatorske struke, uz anagažovanje adekvatne stručne radne snage kako bi se obezbijedila autentičnost i očuvao integritet objekta/kulturnog dobra, uz primjenu svih konzervatorskih mjera propisanih i odobrenih od strane Uprave za zaštitu kulturnih dobara”, poručili su iz barske uprave.

Produženje roka, kako su kazali, je neophodno kako bi omogućili kvalitetnu i pažljivu sanaciju Dvorca, budući da se ovako kompleksni i obimni zahvati na ovom kulturnom dobru nisu obavljali nakon sanacije od posljedica katastrofalnog zemljotresa iz 1979.

Dvorac kralja Nikole izgrađen je 1885. godine. Sastoji se od velikog dvorca, malog dvorca, kapele, stražarnica i zimske bašte. Godine 1910. dozidana je i prostrana plesna sala. U sklopu dvorca nalazi se i park sa velikim brojem mediteranskog rastinja.

Bonus video: