Čestitke za 1. maj

Prvi maj je kao i u većini zemalja svijeta, državni praznik i u Crnoj Gori

30203 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.05.2024. 13:59h

Čestitke povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada uputilo je više organizacija, političkih partija...

Borba za bolji položaj medijskih i kulturnih radnika ostaje naš prioritet

Samo zadovoljan radnik donosi opšti društveni napredak, poručila je ministarka kulture i medija Tamara Vujović.

"Prvog maja slavimo radnike koji su kroz istoriju radili predano, pošteno, vrijedno, i vas koji radite danas kako bi izgradili društvo dostojanstvenog života. Ipak, dok god ima nezaposlenih, ima i razloga za nezadovoljstvo onih koji osjećaju da su im povrijeđena prava, ili se osjećaju poniženo, socijalno isključeno", kazala je ona.

"Danas podsjećamo na važnost borbe radnika, za pravedne uslove rada, dostojanstvene plate i sigurnost na radnom mjestu", dodala je Vujović. Ona je podsjetila da su Granskim kolektivnim ugovorom za oblast kulture koji je stupio na snagu u martu 2023.godine, prvi put su nakon 2016.godine, značajno povećane zarade zaposlenima u toj oblasti. Dodala je kako da su zaposleni u kulturi angažovani za stvaranje boljih uslova za njihov rad svjedoči i osnivanje novog reprezentativnog Slobodnog sindikata kulture Crne Gore, koji je osnovan u aprilu ove godine

Vujović je istakla da su novim Opštim kolektivnim ugovorom zaposleni u medijima koji rade nedjeljom dobili uvećane dnevnice, ali da su u njenom resoru zabrinuti što su njihove plate i dalje ispod prosjeka.

"Borba za bolji položaj medijskih i kulturnih radnika ostaje naš prioritet i obaveza. Samo solidarnim, jedinstvenim, ravnopravnim i kolegijalnim djelovanjem možemo postići zajednički cilj i izboriti se za bolje i pravednije društvo. Pravo na rad, pravedne uslove i dostojanstven život je uslov svakog napretka i boljitka, a odgovornost je na svima nama", poručila je ministarka.

Živković: Nastavimo sa afirmacijom i poštovanjem radničkih prava

Predsjednik DPS-a Danijel Živković čestitao je građanima Crne Gore Međunarodni praznik rada sa željom da, kako je kazao, zajednički nastavimo sa daljom afirmacijom i poštovanjem radničkih prava.

"Današnji dan podsjeća nas na nužnost obezbjeđivanja i poboljšavanja uslova za rad, ali i činjenicu da, nažalost, veliki broj građana ne može ostvariti jedno od osnovnih prava – pravo na rad.

Zato danas pozivam sve društvene činioce, da u skladu sa svojim mogućnostima, zajednički uložimo dodatan napor kako bismo ostvarili osnovne preduslove za stvaranje boljeg i prosperitetnijeg društva.

Još jednom ukazujem na samu važnost radničkih prava i upućujem iskrene čestitke povodom Prvog maja", poručio je Živković.

Pejović: Slavimo rad, solidarnost među radnicima

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore, Boris Pejović uputio je čestitku povodom Prvog maja:

"Danas slavimo rad, solidarnost među radnicima i njihovo zajedničko zalaganje za dostojanstvene uslove rada. Radnički pokret kroz istoriju bio je ključan za unaprijeđenje uslova života i rada svih ljudi, borio se za pravedniju raspodjelu bogatstva koje proizvodimo svojim radom i zaštitu prava radnika. Prvi maj simbolizuje ne samo borbu za osnovna prava radnika, već i slogu među ljudima u borbi za zajednički cilj. Rad nas ne samo materijalno osnažuje, već nam daje svrhu i identitet. Svaki radnik, bez obzira na zanimanje ili poziciju, doprinosi funkcionisanju društva i zaslužuje poštovanje i priznanje za svoj trud", kazao je Pejović.

Međutim, kako je istakao, svakodnevno se suočavamo sa mnogim izazovima u savremenom svijetu rada.

"Nepravedna raspodjela bogatstva, eksploatacija radnika, nedostatak bezbjednosti na radu i nejednake mogućnosti za sve radnike samo su neki od problema sa kojima se susrijećemo. Zato je važno da danas, kao društvo, obnovimo svoje zavjete solidarnosti i podrške jedni drugima. Da se zajedno borimo za pravednije uslove rada, zaštitu prava svakog radnika i izgradnju društva koje cijeni i poštuje rad. Uvjeravam vas da ćete u Skupštini Crne Gore imati konstruktivnog partnera koji će, zajedno sa Vladom, raditi maksimalno u interesu radnika. Samo zajedno možemo graditi bolju budućnost za sve nas", zaključio je Pejović.

Joković: U rukama radnika budućnost zemlje u kojoj živimo

Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković, uputio je čestitku povodom 1. maja praznika rada.

"Ovaj praznik uvijek je bio simbol borbe za radnička prava, kako bi, zahvaljujući svom radu, živjeli životom dostojnim čovjeka. Svaki radnik svojim zalaganjima, trudom i radom doprinosi i boljem razvoju cijele države. Ipak, moramo biti svjesni činjenice da su pred nama još uvijek brojni izazovi koji stoje na putu ostvarivanju punih prava radnika i zato je važno nastaviti raditi na poboljšanju statusa radnika, osiguravanju većeg broja kvalitetnih radnih mjesta, većih primanja, kao i zaštite od diskriminacije i iskorišćavanja. U rukama radnika je i budućnost zemlje u kojoj živimo. Zato, neka današnji praznik bude prilika da se zajedno angažujemo kako bi ostvarili bolje rezultate koji će osigurati bolje sjutra za sve nas", rekao je Joković.

Bečić: Nastavićemo putem ekonomskih reformi u cilju poboljšanja životnog standarda građana

Potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić čestitao je građanima 1. maj - Međunarodni praznik rada.

"Obilježavanjem ovog praznika iz godine u godinu se podsjećamo da, uprkos dugim i teškim borbama radnika za pravednije uslove rada, u Crnoj Gori još uvijek postoji mnogo prostora za unapređenje. Iz tog razloga je ovaj datum podsticaj da istrajemo u borbi za poboljšanje uslova rada i osiguramo poštovanje prava svih radnica i radnika. Samo zajedničkim radom, svako sa svoje pozicije doprinoseći razvoju zemlje i opštoj dobrobiti građana, možemo izgraditi društvo u kojem će mladi naraštaji željeti da ostanu, a svaki pojedinac imati jednake mogućnosti da pošteno radi i dostojanstveno živi od svog rada", kazao je Bečić. Brojne reforme, poput uvođenja neradne nedelje, povećanja mininalne i drugih zarada, poboljšanja ekonomsko-socijalnog položaja, istakao je Bečić, dokaz su truda na putu poboljšanja života i uslova radnica i radnika u Crnoj Gori.

"Nastavićemo putem ekonomskih reformi u cilju poboljšanja životnog standarda građana kroz konkretne projekte i investicione procese, odlučnu borbu za stvaranje boljih uslova za rad i poštovanje prava ranika, ali i kvalitetnijih životnih uslova nekadašnjih radnika koji su svojim dugogodišnjim zalaganjem doprinijeli razvoju naše zemlje. Uvjeren da svjedočimo napretku, svjestan da ima još mnogo posla i prostora za dalje unapređenje, još jednom svima čestitam Prvi maj, sa željom da ga provedete u slozi i dobrom zdravlju", rekao je Bečić.

Bogdanović: Crna Gora je krenula ka putu prosperiteta

Poslanik i generalni sekretar Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović čestitao je 1. maj, Međunarodni praznik rada.

"Ovaj praznik je simbol radničke solidarnosti, borbe za prava radnika i bolje uslove rada. Principi i načela radničkog aktivizma su načela koja društvo vode ka boljoj budućnosti. Upravo zbog toga prioriteti Demokratske Crne Gore su stvaranje još povoljnijeg radnog i poslovnog ambijenta, kao i omogućavanje svim građanima naše zemlje da od svoga rada obezbijede egzistenciju svoje porodice", naveo je Bogdanović.

Dodao je da se kroz mukotrpan rad u posljednjih par godina, Demokratska Crna Gora "izborila za kvalitetnije i bolje uslove življenja svih članova našeg društva, a na tome nećemo zastati".

"Nakon višedecenijskog pustošenja naših resursa, Crna Gora je krenula ka putu prosperiteta koji obećava svjetliju budućnost. Za to su potrebni i vrijeme i strpljenje, a mi to imamo, jer nas vuče želja da od Crne Gore stvorimo zemlju iz koje mladi neće odlaziti, već u njoj ostajati. Zahvaljujući našoj požrtvovanosti u proteklom vremenu, građani Crne Gore osjetili su: veće plate, veće penzije, veće staračke naknade, vraćene naknade majkama, otpremnine za radnike rudarske i metalske industrije, dječije dodatke za svu djecu do 18. godine života, besplatne udžbenike za sve osnovne i na tome nećemo zastati", kazao je Bogdanović.

Krapović: Prepoznati značaj zadovoljnog radnika

Ministar odbrane Dragan Krapović čestitao je 1. maj, Međunarodni praznik rada.

"Ovaj praznik neka nam svima bude podsjetnik da samo bezbjedni i zadovoljni pojedinac, koji dostojanstveno i slobodno uživa zagarantovana prava, može doprinijeti napretku društva u cjelini. Prvomajski praznik simbol je radničke solidarnosti, borbe za prava radnika i bolje uslove rada, a moj prioritet kao ministra odbrane upravo je poboljšanje uslova života i rada svakog zaposlenog u sistemu odbrane. Naša dužnost, kao društva u cjelini, jeste da prepoznamo značaj zadovoljnog radnika, jer samo kao takav može doprinijeti napretku države. Želim vam ugodne praznične dane, uz zahvalnost svima onima koji svojim radom i nesebičnim zalaganjem doprinose prosperitetu naše zemlje", saopštio je Krapović.

Borovinić Bojović: Uz posvećen rad sigurno stižemo do ciljeva

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović čestitala je 1. maj, praznik rada.

"Željela bih da ovog 1. maja skrenem pažnju na izuzetnu važnost i uticaj koju rad, trud i zalaganje imaju kako na razvoj i prosperitet našeg društva, tako i na kvalitet naših ličnih života. Duboko sam uvjerena da bez napornog rada nema i ne može biti nikakvog napretka ni na ličnom ni na društvenom planu. I obratno, onaj ko daje sve od sebe, ko marljivo radi, prije ili kasnije savladaće prepreke i doći do svog cilja. Izuzetno je važno što možemo konstatovati da se rad i u Podgorici i Crnoj Gori ipak sada više vrednuje nego što je to bio slučaj prije neku godinu, što ima i svoj brojčani izraz kroz podizanje vrijednosti zarada. Naravno, položaj radnika još uvijek nije na nivou kojim bismo mogli da budemo potpuno zadovoljni, ali nesporna je činjenica da smo na dobrom putu. To znači da uz posvećen rad sasvim sigurno stižemo do ciljeva koji su na kraju tog puta", kazala je Borovinić Bojović.

Vučinić: Stare sistemske greške i dalje opstaju

Zaposleni u Crnoj Gori više žive od nekog očekivanja boljeg sjutra, nego od realne finansijske moći i svoje zarade. Političke promjene donijele su nove okolnosti, ali nažalost stare sistemske greške i dalje opstaju, kazao je predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić.

"Državni aparat mora biti tako podešen da sam bude zaštita socijalne pravde, i jedino kako takav može garantovati adekvatan socijalni ugovor u svim političkim okolnostima u zemlji. Ako uzmemo u obuzir statistiku, dolazimo do paradoksalne situacije. Prema istraživanjima Crnoj Gori u ovom trenutku nedostaje 25.000 radnika prvenstveno iz obalsti turizma i poljoprivrede, odnosno strateških grana crnogorske privrede, kao i građevinarstva. Sa druge strane procenat nezaposlenih, makar u praksi je na značajnom nivou. Ovo je jedan značajan parametar neuređenosti sistema, odnosno strateške neopredjeljenosti donosilaca odluka već dug niz godina", kazao je Vučinić.

Dodao je da oko dosta pitanja socijalnog ugovora u zemlji, nema konsezusa na relaciji Vlada, sindikati, privreda.

"Neradna nedjelja, kaja je tačka sporenja izgleda nije trajno rješenje, već predmet predizborne kampanje i političkih nadgoranjvanja. Stav Radničke partije o tome je poprilično jasan. Pod ovakvim okolnostima i nedovoljno razvijenim institucijama u zemlji, koje nijesu sposobne da radniku odnosno zaposlenom u prodaji zagarantuju slobodan dan tokom nedjelje oštro se protivimo ukidanju ovog vida zaštite tog prava. Na poslijetku priča o sedmočasovnom radnom vremenu u državi u kojoj institucije ne mogu da regulišu oblast prekovremenog rada, dok uopšte produktivnost rada nije na zavidnom nivou, zvuči malo preambiciozno. Osvrnuo bih se na poštovanje prvenstveno Zakona o radu i kolektivnih ugovora. U koliko imamo institucije koje su u kondiciji da potpuno primjene postojeće zakone i ugovore, onda možemo govoriti o nekim savršenijim modelima odnosa poslodavac-zaposleni. Radnička partija će, kao i do sada ostati pouzdan partner sindikatima i radničkim udruženjima u borbi za njihova prava. Sa iskrenom vjerom u bolju budućnost u ovoj zemlji, čestitam 1. maj, međunarodni praznik rada", zaključio je Vučinić.

Popović: Praznik koji obavezuje na društvenu akciju i reakciju

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Zdenka Popović čestitala je građanima 1. maj - Međunarodni praznik rada.

"Prvi maj je dan kada iskazujemo solidarnost sa radnicima, obilježavamo sjećanje na dostignuća radničkog pokreta te izražavamo poštovanje prema žrtvama koje su pripadnici radničkog pokreta podnijeli kako bi se izborili za veća radna prava i kao takav nesumnjivo predstavlja jedan od najznačajnijih međunarodnih praznika koji se obilježava u svijetu. Praznik koji obavezuje na društvenu akciju i reakciju na sve ono što su deformiteti ekonomskih politika, koje su decenijama unazad urušile sve ono što predstavljaju radnička prava. Danas je naša dužnost da zadržimo neradnu nedelju i omogućimo pravičan nedeljni odmor za sve zaposlene i njihove porodice", kazala je Popović.

Nenezić: Moderan, jedinstven Bar počiva na ideji radničke solidarnosti i pregalaštva

Predsjednik SO Bar Branislav Nenezić čestitao je Međunarodni dan rada.

"Danas smo više nego ikada svjedoci da je potrebno dodatno afirmisati principe održivog razvoja, kao jedinog pravog puta kome jedna građanska zajednica treba da teži jer na taj način štitimo prava svih radnih ljudi na rad u dostojanstvenim uslovima i prava na jednak kvalitet života. Moramo biti iskreni, i jasno reći da nijesmo učinili dovoljno, i da moramo uložiti dodatne napore da na svakom mjestu u radnim procesima stvorimo uslove da prava radnika budu poštovana i da poboljšamo uslove u kojima ljudi koji grade ovu zemlje rade i pružimo im realnu šansu da poboljšaju svoj životni standard", kazao je Nenezić.

Praznovanje 1. maja je za Barane, kako je dodao, od posebnog značaja, jer se nakon razornog zemljotresa grad izdigao kao jedan od najljepših gradova upravo zahvaljujući vrijednostima koje se danas slave.

"Moderan, jedinstven Bar počiva na ideji radničke solidarnosti i pregalaštva i simbol je sloge koja prevazilazi sve podjele, simbol je zajedništva koje je u našem gradu način života. Na današnji praznik se moramo podsjetiti da moramo u Baru čuvati sve ono što čini naš Bar najljepšim mjestom za život i poslati jasnu poruku, da ne prihvatamo bilo kakav, navodni ekonomski razvoj koji zanemaruje čovjeka i prijeti da uništi prirodne blagodeti našeg grada. Na nama je da se potrudimo da današnji praznik nastavi da bude simbol konstantne, neprestane borbe koji je inspirisan univerzalnim idejama, a to su ideje jednakosti, pravednosti i humanosti, koje moraju biti ugrađene u naš društveni fundament i bez kojih neće biti održivog razvoja, niti bilo kakvog napretka u cijelini", kazao je Nenezić.

CUP: Naši zaposleni su naša snaga i mi želimo biti njihov oslonac

Crnogorsko udruženje poslodavaca (CUP) čestitalo je 1. maj, Međunarodni praznik rada.

"Svjesni da naši uspjesi, bilo pojedinačni ili privrede u cjelini, nijesu mogući bez pregalaštva naših zaposlenih, spremni i odlučni da unaprijedimo položaj zaposlenih u našim kompanijama, uvjereni da bez stručnih i posvećenih ljudi nema ni boljitka niti napretka, kako privrede tako i društva u cjelini, česitamo svim radnicima i našim socijalnim partnerima: Uniji slobodnih sindikata Crne Gore i Savezu sindikata Crne Gore, 1. maj – Međunarodni praznik rada. Radujemo se mogućnosti da ćemo u godinama pred nama raditi zajedno na unapređenju socijalnog dijaloga, položaja zaposlenih i poslodavaca. Naši zaposleni su naša snaga i mi želimo biti njihov oslonac radi našeg zajedničkog uspjeha i uspjeha društva u cjelini", navodi se u saopštenju.

Mašković: Prvi maj je simbol radničke solidarnosti, borbe za prava radnika i bolje uslove rada

Predsjednik Sindikata stambeno komunalne privrede Raško Mašković čestitao je 1. maj, Međunarodni praznik rada.

"Povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada, u svoje ime i u ime Sindikata stambeno-komunalne privrede Crne Gore, upućujem najiskrenije čestitke svim građanima Crne Gore sa željom da Praznik rada dočekamo u miru, slozi i dobrom raspoloženju. Prvi maj je simbol radničke solidarnosti, borbe za prava radnika i bolje uslove rada. Potpisivanjem Granskog kolektivnog ugovora za stambeno-komunalnu djelatnost, poboljšali smo uslove rada zaposlenih u stambenoj komunalnoj privredi Crne Gore, posebno u dijelu povećaja njihovih zarada. Na taj način doprijnili smo motivaciji njihovog rada i radog angažmana, te će u nardenom periodu rad Sindikata stambeno-komunalne privrede Crne Gore biti još veći i jači u zaštitu prava radnika i poboljšanju njihovih uslova rada", naveo je Mašković.

Bonus video: