Čestitke povodom Svjetskog dana slobode medija

Svjetski dan slobode medija se održava svake godine 3. maja od 1993. Odluka o obilježavanju Svjetskog dana slobode medija donijeta je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija

29017 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.05.2024. 20:55h

Danas se obilježava 3. maj - Svjetski dan slobode medija, a tim povodom su stigle i čestitke.

Svjetski dan slobode medija se održava svake godine 3. maja od 1993. Odluka o obilježavanju Svjetskog dana slobode medija donijeta je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, kako bi se podigla svijest o značaju slobode medija i podsjetile vlade država da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja zagarantovano članom 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i kako bi se obilježila godišnjica Vindhuške deklaracije, izjavu o principima slobodne štampe koju su sastavila grupa afričkih novinara 1991. godine.

NVO MMNE: Bez slobode medija, nema prave demokratije

U svjetlu ovog značajnog datuma, želimo izraziti zahvalnost svim novinarima i medijskim profesionalcima koji hrabro obavljaju svoj posao, suočavajući se sa brojnim izazovima, saopšteno je iz NVO MMNE.

"NVO MMNE se pridružuje sa lokalnog nivoa globalnoj inicijativi obilježavanja Svjetskog dana slobode medija, promociju i zaštitu novinarske slobode širom svijeta. Posebno naglašavamo važnost lokalnog novinarstva u malim zajednicama. Lokalni novinari igraju ključnu ulogu u informisanju građana o događajima i temama koje direktno utiču na njihov život. Njihov rad ukazuje na mnoge za javnost nevidljive građanske probleme. Bez slobode medija, nema prave demokratije, niti transparentnog društva u kojem informacije slobodno teku. Kao organizacija posvećena unapređenju pozicije lokalnih medija i novinarstva, MMNE ističe važnost stvaranja podsticajnog okruženja za slobodno novinarstvo, kao i obezbjeđivanje bezbjednosti novinara i medijskih profesionalaca ali i finansijske stabilnosti medija", navodi se u saopštenju.

Marković: Mediji profesionalnošću da doprinesu demokratizaciji crnogorskog društva

Potpredsjednica Liberalne partije Jelena Marković uputila je novinarima i zaposlenima u medijima čestitke sa željom da, kako je navela, profesionalnošću doprinesu demokratizaciji crnogorskog društva.

"Da radom date puni doprinos da Crna Gora što prije uđe u zajednicu razvijenih i demokratskih država Evropske unije (EU)", poručila je Marković.

Šehović: Ovaj dan je prilika da se ukaže na sve izazove sa kojima se suočavaju medijski akteri

Ovaj dan prilika je da se ukaže na sve one izazove sa kojima se suočavaju medijski akteri, zalažući se za slobodu medija i trudeći se da osiguraju profesionalno i etičko novinarstvo, kazao je predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Damir Šehović.

On je povodom 3. maja - Svjetskog dana slobode medija uputio čestitku svim medijima i zaposlenima u medijima, ističući da novinarska profesija zalslužuje znatno bolji položaj u društvu koje baštini demokratske vrijednosti.

"Pored neophodnosti poboljšanja položaja zaposlenih u medijima, potrebno je obezbijediti podsticajno okruženje za slobodno novinarstvo, ali i dodatno osigurati bezbjednost onih koji rade u javnom interesu i imaju zadatak da pravovremeno i tačno informišu javnost. U svakom momentu treba isticati značaj uloge pouzdanog novinarstva i nezavisnih medija, kao i pružanja tačnih i pouzdanih informacija, ali i pružiti snažnu podršku borbi protiv lažnih vijesti i dezinformacija", poručio je Šehović

Dukaj: Profesionalni mediji partneri na putu ka zajedničkom cilju

Slobodni i profesionalni mediji su jedno od važnih mjerila demokratičnosti i zrelosti svakog društva, kazao je ministar javne uprave Maraš Dukaj.

„Novinarima, urednicima, fotografima, video snimateljima i svim ostalim zaposlenicima medija kao i medijskim udruženjima i sindikatima čestitam Svjetski dan slobode medija. Slobodni i profesionalni mediji, kao jedno od važnih mjerila demokratičnosti i zrelosti svakog društva, jedan su od ključnih doprinosa reformi javne uprave i ostvarenju našeg strateškog zadatka: efikasna, transparentna i odgovorna državna administracija u službi građana. Ministarstvo javne uprave vidi profesionalne medije kao partnere na tom putu ka našem zajedničkom cilju“, naveo je Dukaj.

Bečić: Sloboda medija predstavlja kamen temeljac demokratije

Sloboda medija predstavlja jedan od kamena temeljaca demokratije, koji promoviše slobodu misli i izražavanja, kazao je potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksa Bečić.

On je povodom Trećeg maja, Međunarodnog dana slobode medija uputio čestitku svim novinarkama i novinarima u Crnoj Gori.

"Iz tog razloga posao novinara mora biti vođen isključivo principima istine i društvene odgovornosti, a ni u kom slučaju ne smije biti plod političke manipulacije koja za posljedicu ima dezinformisanje građana. Ubistvo Duška Jovanovića, koji je svoju slobodu i profesionalnu hrabrost da javno ističe najteže društvene devijacije platio smrću koja je i do današnjeg dana ostala nerasvijetljena, najdrastičniji je primjer ataka na novinarsku i medijsku slobodu. Svjedočili smo i nemalom broju prijetnji, prebijanja, uništavanja imovine medijskih kuća i napada na novinare, koji takođe predstavljaju napad na same temelje naše slobode izražavanja i na demokratske vrijednosti našeg društva", poručio je Bečić.

On je naglasio da se obavezuju da će nastaviti da štite slobodu medije i stvaraju, kako je kazao, okruženje u kojem će novinari moći slobodno i bezbjedno da obavljaju svoju djelatnost, "a usvajanje zakona koji promovišu medijske slobode u skladu sa najboljim praksama EU, jedan je od ključnih koraka na tom putu."

"Uvjeren da je pred nama doba pozitivnih promjena na polju slobode medija i osvajanja demokratskih vrijednosti, još jednom zahvaljujem svim novinarkama i novinarima na doprinosu izgradnji transparentnijeg društva i čestitam im Međunarodni dan slobode medija", zaključio je Bečić.

Ibrahimović: Solidarnost i finansijska nezavisnost ključni faktori slobode medija

Bez obzira na određene napore da se poboljša bezbjednost novinara i da se unaprijedi novinarska profesija, medijska scena u Crnoj Gori još uvijek nije u potpunosti uređena i unaprijeđena, kazao je predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović.

Ibrahimović je povodom 3.maja – Dana slobode medija, ukazao na lošu ekonomsku situaciju koja medijske radnike "čini nemoćnim da se odupru pritiscima i uslovljavanjima."

„Medijsko djelovanje u finansijskoj oskudici onemogućava profesionalizam, a novinare čine nerijetko inferiornim u odnosu na brojne centre moći. Svakako, pored problema finansijske nezavisnosti, još jedan veoma važan problem jeste i duboka polarizacija medija koja može biti veoma opasna za ovako malo tržište kakvo je crnogorsko. Ovim pitanjima se moramo ozbiljno pozabaviti kako bi postigli potpunu slobodu medija“, poručio je Ibrahimović.

Dodaje i da "posljednji napadi na medijske radnike ukazuju na prijeku potrebu podizanja svijesti o važnosti medijskih sloboda i temeljnih načela, naglašava Ibrahimović."

„Moramo uvijek biti solidarni i stati u zaštitu i onih novinara i medija koji ne dijele naše poglede, ideje i vrijednosti. Tek kad budemo štitili njihovo pravo da slobodno iznesu svoje mišljenje i stav, možemo govoriti o slobodnom društvu“, poručio je Ibrahimović.

Bogdanović: Novinari su čuvari demokratije, principa i slobode

Boris Bogdanović, šef Kluba poslanika i generalni sekretar Demokrata, kazao je da su novinari bili i ostali svetionici građanske i evropske ideje i čuvari demokratije, principa i slobode.

"U ime Kluba poslanika Demokratske Crne Gore i u svoje lično ime, svim medijskim kućama i novinarima u Crnoj Gori želim srećan Svjetski dan slobode medija. Još od 1993. godine i sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, svakog 3. maja obilježavamo jedan od najznačajnijh dana za svakog pojedinca koji je izabrao častan poziv novinara. Ovaj dan, podsjetnik je da nam se nikada više ne ponovi višedecenijski mrak, cenzura, ugnjetavanje, prebijanje i čak ubijanje novinara samo zato što su radili svoj posao - izvještavali građane i iznosili istine. Kako tada, tako i sada, u slobodnoj Crnoj Gori, bili ste i ostali svjetionici građanske i evropske ideje i čuvari demokratije, principa i slobode, a samo slobodni mediji uistinu jesu stub modernog, evropskog i uspješnog društva", saopštio je Bogdanović.

"Položaj novinara je iz godine u godinu sve bolji, a mi tu ne smijemo i ne planiramo stati - istim tempom nastavljamo, poboljšavamo uslove rada novinara kroz Fond za medijski pluralizam i štitimo vaša prava, jer tako štitimo Crnu Goru i njenu bit, ali i trasiramo put ka evropskoj porodici naroda. Istorijska šansa je pred nama i ništa nas ne može smesti, jer talas reformi niko ne može zaustaviti. U nadi da će vaši izazovi biti samo prošlost, a progres budućnost, još jednom svim novinarima želim srećan Svjetski dan slobode medija", zaključio je on.

Borovinić Bojović: Sloboda medija je ugaoni kamen demokratije

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović uputila je čestitku "poslenicima javne riječi u Crnoj Gori".

"Sloboda medija, odnosno sloboda javne riječi predstavlja ugaoni kamen demokratije i zdravog funkcionisanja svakog društva, pa i našeg u Crnoj Gori. Istovremeno, to je jedna od ljudskih sloboda koja je najpodložnija zloupotrebi. Zato vjerujem da istinski zdravo društvo mora uspostaviti fini balans koji omogućava da sloboda medija uvijek bude praćena odgovornošću za javnu riječ, te da ne prelazi granicu iza koje se pretvara u govor mržnje. Dobra zakonska regulativa je uslov bez kojeg se ne može ostvariti ovaj cilj, ali želim da istaknem da je jednako važna i ukupna atmosfera koju kreiramo svi mi nosioci javnih funkcija, na kojima je obaveza ne samo da doprinosimo obezbjeđivanju uslova za slobodan rad medija, nego i da insistiramo na značaju odgovornosti za izgovorenu/objavljenu riječ. Zato često ponavljam da smo sa novinarima suštinski na istom poslu i da su oni naši partneri i saborci za bolje sjutra Crne Gore. Srećan Svetski dan slobode medija", poručila je Borovinić Bojović.

Popović: Sloboda medija je osnov i branik demokratskog društva

Potpredsjednica Skupštine Zdenka Popović uputila je čestitku povodom Međunarodnog dana slobode medija koji se obilježava 3. maja:

„Danas, više nego ikad prije, sloboda medija predstavlja osnov i branik demokratskog društva, dok novinari igraju vitalnu ulogu u otkrivanju istine, razotkrivanju korupcije i očuvanju demokratskih principa. Zato je naša je obaveza da zaštitimo i unaprijedimo slobodu medija.

"Ubrzo ćemo, nadam se, biti svjedoci usvajanja novih medijskih zakona koji će postaviti veće standarde i osigurati veću slobodu medija, kao i zaštitu novinara. Ujedno, želim podsjetiti da je sloboda medija ključni uslov napretka Crne Gore ka Evropskoj uniji. Poštovanje slobode medija ne samo da jača naše demokratske institucije, već i pokazuje našu posvećenost vladavini prava i evropskim je vrijednostima, jer je slobodno novinarstvo ključno za izgradnju otvorenog i demokratskog društva u kojem se svačiji glas čuje.

"Stoga, povodom Međunarodnog dana slobode medija, ukazujem na obavezu očuvanja i unaprjeđenja slobode medija kako bismo osigurali da novinarska profesija ostane neprikosnovena i da novinari mogu obavljati svoj posao bez straha", navodi se u čestitki.

Bonus video: