Drljeviću duplo više novca nego kolegama iz Savjeta RTCG

Predsjednik Savjeta RTCG prijavio da prima fiksnu mjesečnu nadoknadu od 1.395 eura, a drugi članovi naknade u visini prosječne plate u Javnom servisu, koja je prošle godine iznosila od 664 do 830 eura

10053 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Predsjednik Savjeta Radio-televizije Crne Gore (RTCG) Veselin Drljević tokom prošle godine po osnovu te funkcije primao je 1.395 eura, duplo više u odnosu na ostale kolege.

To se vidi iz imovinskog kartona Drljevića, koji je dostavio Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK).

Savjet RTCG na početku mandata odlučio je na predlog generalnog direktora RTCG Borisa Raonića da udvostruči Drljeviću nadoknadu za rad u Savjetu, iako zakon propisuje da članove savjeta sljeduje po jedna prosječna plata na nivou Javnog servisa. Taj iznos znatno je porastao usvajanjem kolektivnog ugovora i nije fiksni već varira u zavisnosti od mjeseca, što se iz Drljevićevog imovinskog kartona ne vidi.

Prema godišnjem izvještaju o prihodima i imovini, Drljević je prošle godine mjesečno zarađivao ukupno 2.900 eura - na redovnom poslu 817, a imao je i druge prihode u mjesečnom iznosu od oko 664 eura.

Predsjednik Savjeta RTCG vlasnik je kuće od oko 100 kvadrata, pomoćne zgrade, poslovnog prostora, a ima i zemljište, livadu i voćnjak površine oko 2.500 metara kvadratnih. Vlasnik je akcija u više preduzeća.

Potpredsjednica Savjeta Marijana Camović Veličković u 2023. godini primala je nadoknadu za rad u iznosima od 658 do oko 818 eura, u zavisnosti od iznosa prosječne plate u RTCG.

Ona je ASK-u prijavila da je od istraživačkog rada u prošloj godini zaradila ukupno oko 10.000 eura. Camović Veličković posjeduje akcije u Crnogorskom elektroprenosnom sistemu.

Članica Savjeta Amina Murić u prošloj godini primala je nadoknade u iznosu od oko 664 do 830 eura. Njena zarada na redovnom poslu iznosila je uglavnom oko 701 euro, ali i druge prihode koji na godišnjem nivou iznose oko 9.900 eura. Murić ima stambeni kredit vraća u mjesečnim ratama od oko 200 eura.

Mjesečna primanja članice Savjeta Milice Špajak iznosila su u prošloj godini oko 906 eura, mimo nadoknade po osnovu funkcije koja je iznosila oko 664 do 830 eura. Špajak je u imovinskom kartonu navela da otplaćuje potrošački kredit u mjesečnim ratama od oko 137 eura.

Prema izvještaju o prihodima i imovini dostavljenom ASK, član Savjeta Naod Zorić u 2023. godini primio je nadoknadu za Trinaestojulsku nagradu u iznosu od 10.596 eura. Zorić je ASK prijavio i novčanu naknadu od 1.000 eura za Gran prih, dok je od prodaje umjetničke slike zaradio 6.000 eura. U imovinskom kartonu piše da je vlasnik tri porodične stambene zgrade, ali i zemljišta, livada, voćnjaka...

Član Savjeta Filip Lazović osim nadoknade za rad u tom tijelu koja je na nivou drugih kolega, zarađivao je u Uniji poslodavaca mjesečno u prosjeku oko 756 eura. U imovinskom kartonu Lazovića piše da je kao član Odbora za praćenje, primjenu i tumačenje Opšteg kolektivnog ugovora, koje je formiralo Ministarstvo rada i socijalnog staranja, mjesečno primao stotinu eura. I Lazović ima potrošački kredit koji vraća u mjesečnim ratama od 269 eura.

U imovinskom kartonu člana Savjeta Predraga Marsenića piše da je, osim nadoknade u tom tijelu, primao na redovnom poslu u Crnogorskom olimpijskom komitetu uglavnom 1.777 eura mjesečno.

Doskorašnji član Savjeta Predrag Miranović, koji je prije desetak dana podnio ostavku na tu funkciju, primao je kao I ostale kolege, osim Drljevića, nadoknadu u visini prosječne plate u RTCG. U njegovom imovinskom kartonu za 2023. piše da je kao redovni profesor na Univerzitetu Crne Gore (UCG) mjesečno zarađivao oko 2.500 eura, a u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti (CANU) oko 2.278 eura.

Prema izvještaju, Miranović je od stručne djelatnosti zaradio 1.180 eura, a od samostalne djelatnosti 2.160 na godišnjem nivou. Vlasnik je tri stana, a posjeduje i naslijeđene nepokretnosti. Na tekućem računu ima oko 39.000 eura, a ima i stambeni kredit koji vraća u mjesečnim ratama od 256 eura.

Bonus video: