Pokreta Zajedno gradimo Kolašin: Mušič uzalud nudio besplatnu pomoć lokalnoj vlasti

"Mušić je napisao i da kada je saznao da su otpočeti radovi na Spomen domu uputio pismo tadašnjem predsjedniku koje je "gospodin (Vladimir) Martinović javno objavio, ali na njega nije nikada odgovorio"

3342 pregleda 14 komentar(a)
Spomen dom Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Spomen dom Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Zbog radova na “redovnom održavanju” Spomen doma čija je vrijednost, kako tvrde iz Pokreta Zajedno gradio Kolašin (DPS, SDP, SD i nestranačke ličnosti), premašila 700.000 eura i i koju obavlja nestručni izvođač, bez odgovarajuće licence iz konzervatorske djelatnosti, odbornici te koalicije uputili su pismo arhitekti Marku Mušiču koji je idejni tvorac arhitekture tog objekata.

U pismo je, kako su saopštili iz Pokreta, "akademik iz Ljubljane obaviješten o okolnostima brzopletog ulaska u projekat adaptacije Spomen doma od strane lokalne uprave, bez odgovarajućeg konzervatorskog projekta i uvođenjem u rad na 'sanaciji' nestručnog izvođača". Takođe, objašnjavaju, Mušiči su pisali i zbog „činjenice da se izradi konzervatorskog projekta pristupilo tek nakon završetka tendera na "adaptaciji zgrade Spomen doma" što, tvrde, dovodi u sumnju zakonitost čitavog postupka.

"U odgovoru na pismo odbornika Pokreta, arhitekta akademik Mušić zahvalio je odbornicima na 'nastojanju kvalitetne i stručne obnove Spomen doma u Kolašinu. Obnove, koja je poslije decenija zanemarivanja svakako nužna, ali koja mora u svemu poštovati konzervatorsku profesiju te nastojanja autora te arhitekture'. Mušić je napisao i da kada je saznao da su otpočeti radovi na Spomen domu uputio pismo tadašnjem predsjedniku koje je "gospodin (Vladimir) Martinović javno objavio, ali na njega nije nikada odgovorio", piše u saopštenju Pokreta.

Slovenački akademik je, kako su saopštili, naveo i da je “duboko uvjeren da je prvi i daleko najkompetentniji za obnovu arhitektonskog spomenika njegov autor, naravno, ukoliko je živ i aktivan“. Mušić je, piše u saopštenju Pokreta, objasnio o da s obzirom da je konkretnu arhitekturu izmislio, i dao joj dao duhovnost i tijelo, autor najbolje prosuditi i odrediti koji su tehnički ili funkcionali zahvati prihvatljivi i koji ne dolaze u obzir.

Podsjetio je i da su "u autorovom arhivu svi nacrti, svi detalji, te ostala dokumentacija, koja je nastala od perioda projektovanja i izgradnje do kasnih intervencija“. Takođe, "da je ta dokumentacija obično za konzervatorske institucije nepristupačna".

"Ponosan sam, da je arhitektura Spomen doma u Kolašinu postala poznata i cijenjena u širnom svijetu te mi je drago, da je postala kulturno dobro države Crne Gore. Kao i činjenice, da je poslije dugog i predugog razdoblja konačno počela prepotrebna obnova. Ali me ipak iznenađuje da spominjate konzervatorski nacrt kojeg ne poznajem, kod kojeg nisam sarađivao, kojeg nisam kao autor te arhitekture usmjeravao te kojeg na kraju nisam ni potvrdio odnosno dao svoju saglasnost.Što se tiče izvođenja o kojem pišete ne znam kako je moguće sanaciju izvoditi sa izvođačem koji nema referencija na obnovi kulturnih dobara, bez izvedbenog konzervatorskog elaborata te bez adekvatnog stručnog nadzora. Tako nadzornog inženjera kao i predstavnika konzervatorske institucije te autora arhitekture.” napisao je, tvrde iz Pokreta, Mušič.

Idejni tvrorac Spomen doma je, piše u saopšenju, podsjetio da je u svim svojim intervjujima, kao i u pismu Martinoviću, predsjedniku Opštine Kolašin, vrlo jasno istakao da je spreman na saradnju kod obnove i revitalizacije svoje arhitekture. Saradnju je, kako tvrdi , ponudio,ako je ptrebno, bez honorara za svoj autorski rad.

"Nakon ovih navoda, Pokret zajedno gradimo Kolašin smatra da je tužno što lokalna uprava nije pokazala više senzibiliteta i sluha, te iskoristila pomoć koju je ponudio slavni arhitekta i idejni tovrac Spomen doma u izradi konzervatorskog projekta te izvođenju radova na Spomen domu. Rezultat takvog ponašanju su vrtoglavi iznosi 'sanacije' koji ako se ovako nastavi preći milion eura do kraja godine“, poručuju iz tog političkog subjekata.

Zaključuju i da "objekat neće vratiti stari sjaj po kojem ga mnoge starije generacije Kolašinaca pamte".

Bonus video: